Vatandaşlara Ücretsiz Sağlık Taraması
Çorum İl Sağlık Müdürlüğü tarafından toplumda fiziksel aktivite bilincinin artırılması ve koruyucu sağlık hizmetlerinin yaygınlaştırılması amacıyla kentteki bir alışveriş merkezinde düzenlenen etkinlikte her yaştan vatandaşa ücretsiz sağlık taraması yapıldı.
Sağlık Bakanlığının sağlıklı yaşam alışkanlıklarını destekleyen çalışmaları kapsamında organize edilen programa Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Doktor Hüseyin Göksal sağlık yöneticileri ve sağlık çalışanları katıldı. Gün boyunca yoğun ilgi gören organizasyonda vatandaşların sağlık durumlarına yönelik detaylı ölçümler gerçekleştirilerek hareketli yaşamın önemine dair bilgilendirme faaliyetleri yürütüldü. Etkinlik alanında hazır bulunan uzman fizyoterapistler tarafından katılımcılara denge el kavrama kuvveti ve otur kalk testleri uygulanarak fiziksel performans düzeyleri değerlendirildi.
Yapılan ölçümlerin ardından vatandaşlara hareket kabiliyetleri hakkında detaylı bilgiler verilirken kalp ve damar hastalıklarının önlenmesi ile ruh sağlığının desteklenmesi açısından aktif yaşamın kritik bir rol oynadığı anlatıldı. Koruyucu sağlık hizmetleri çerçevesinde boy kilo beden kitle indeksi tansiyon ve kan şekeri ölçümleri yapılarak kronik hastalık risk faktörleri tespit edilen vatandaşlar ilgili sağlık kuruluşlarına yönlendirildi. Tütün kullanımının yıkıcı etkilerine dikkat çekmek amacıyla karbonmonoksit ölçümlerinin de yapıldığı programda katılımcılara sigara bağımlılığıyla mücadele konusunda danışmanlık hizmeti sunuldu. Sağlıklı beslenme alışkanlıklarının kazanılması adına tam buğday ekmeği ve lif yönünden zengin gıdaların sindirim sistemine ile kilo kontrolüne olan faydaları detaylıca aktarıldı.
Organizasyon kapsamında ayrıca Sağlıklı Hayat Merkezleri bünyesinde sunulan diyetisyenlik psikolojik danışmanlık fizyoterapi ve kanser taramaları gibi ücretsiz hizmetlerin de geniş çaplı tanıtımı yapıldı. Obezite ve fiziksel hareketsizlikle mücadelede toplumun her kesimine ulaşmayı hedeflediklerini vurgulayan Göksal “Sağlıklı bir toplumun ancak bilinçli bireylerle mümkün olduğu anlayışıyla vatandaşlarımızı düzenli fiziksel aktivite yapmaya ve koruyucu sağlık hizmetlerinden etkin şekilde yararlanmaya davet ediyoruz” dedi.

