Tehlike Saçan Asansörler Mühürleniyor
Çorum’daki asansörlerin %80’i “yüksek derece riskli”
TEHLİKE SAÇAN ASANSÖRLER MÜHÜRLENİYOR
Çorum’daki asansörlerin yüzde 80’i “yüksek derece riskli”
Tehlike saçan asansörler mühürleniyor. Çorum’da, aralarında okullar ile kamu kurum ve kuruluşlarının da bulunduğu yüzlerce binanın asansörü, yapılan denetimlerde sınıfta kalınca, insan sağlığı açısından tehlike arz ettiği gerekçesiyle mühürlenmeye başlandı.
Denetimi yapılan 700 asansörden 530’una, “yüksek derece riskli” olduğu gerekçesiyle “kırmızı etiket” yapıştırıldı.
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın 5 Kasım 2011’de Resmi Gazete’de yayımladığı yönetmelikle, şehir içi mücavir alanlarındaki asansörlerin yıllık muayene ve deneylerinin yaptırılmasından belediyeleri sorumlu tutmasının ardından çalışmalara başlayan Çorum Belediyesi, asansör bakım ve kontrol alanında faaliyet gösteren A sınıfı uzman bir firmayla, Mayıs ayı içerisinde anlaşma yaptı.
Anlaşmanın ardından denetimlere başlayan firma, kısa bir süre içerisinde kentteki 2 bin 500’e yakın binadaki asansörden yaklaşık 700’ünün denetimi yaptı. Denetimlerde, aralarında okullar ile kamu kurum ve kuruluşlarının da bulunduğu binalardaki asansörlerden 530’unun “yüksek derece riskli” olduğu ortaya çıktı.
Yapılan denetimlerde “kırmızı etiket” yapıştırılan “yüksek derece riskli” asansörlerin, insan sağlığı açısından son derece tehlikeli olduğu ve kullanılmasının can kayıplarına yol açabilecek sonuçlar doğurabileceği belirlendi. Günlük yüzlerce kişinin kullandığı asansörlerin, yıllardır bakım ve onarımdan geçmediği, halatlarının yıprandığı, kopma aşamasına gelen ağırlık demirlerinin kaynakla birarada tutulduğu ve makine dairelerine kolayca ulaşılabildiği görüldü.
Çorum Belediyesi adına asansör denetimlerini gerçekleştiren firmanın “kırmızı etiket” yapıştırarak, en kısa sürede bakımdan geçmesi gerektiği bildirilen yüzlerce asansörün, aylardır bakım ve onarım yapılmadan kullanılmaya devam edildiği gözlemlendi.
Denetimi yapılan birçok asansörün de teknik aksamlarının yerine makyaj niteliğinde sadece kabin ve dış göstergelerinin yenilendiği belirlendi. Denetimler sırasında “kırmızı etiket” yapıştırılan az sayıdaki asansörün de, uyarıların ardından bakım ve onarımdan geçirilerek kriterlere uygun hale getirildiği görüldü.
Kentte denetimi yapılan ve uyarılara rağmen bakım ve onarımı yapılmayan asansörlerin mühürlenmesine de başlandı. Belediye yetkilileri ile denetim yapan firma görevlilerinden oluşan ekip, “kırmızı etiket”i bulunan ve verilen sürede bakım ve onarımı yaptırılmayan binalardaki asansörleri mühürleyerek, kullanıma kapatmaya başladı.
Denetimlere katılan asansör muayene uzmanı makine mühendisi Gökhan Demirkan, kent merkezinde ilk etapta 700’e yakın binanın asansörünün denetlendiğini belirterek “Denetimlerde 530 asansörün kullanıma uygun olmadığı ve en kısa sürede bakım ve onarımın yapılması gerektiği görüldü” dedi.
Mühürlendikten sonra bakımı yapılan asansörler ise denetimden geçtikten sonra yeniden kullanıma açılacak. Mührün sökülerek asansörün kullanılması durumunda ise, 3 bin liradan 23 bin liraya varan idari para cezası uygulanabiliyor.