Salatalık ve Biber Fiyatları Korkutuyor
Salatalık ve Biber Fiyatları Korkutuyor
Gıda fiyatlarındaki artışın gündemde olduğu bu günlerde pazarın nabzını tuttuk.
“Ürünlerin fiyatları nasıl?”, “Vatandaşlar en çok neyi tercih ediyor, ne kadar alıyor?”, ”Son zamanlarda fiyatı en çok artış gösteren ürün hangisi? diye sorduğumuz esnafa bir dokunduk bin ah işittik.
Pazarcı esnafı tezgâhta en büyük artışı portakalın yaşadığını söylerken salatalığın ve biberin fiyatlarından dolayı vatandaşın satın almadığını söylüyor. Esnaf, meyvenin de sebzeye göre daha az tercih edildiğini belirtiyor.
Tezgâhta fiyatı düşen ürün ise patates. Üretimin artması ile fiyatların düştüğünü dile getiren esnaf “Bu sene pazarlar ilgi görmüyor. Halk Covid-19’dan korkuyor. Durumların düzelmesi için her yerin açılması, hafta sonu yasağının kalkması lazım” dedi.
Gazetemize isteklerini de söyleyen pazarcı esnafı, kendi ürettiği ürünü satarken bile zorlandığını dile getirirken masrafların çokluğundan yakındı ve KDV’nin düşürülmesini istedi. Pazardaki fiyatların belirleyicisinin üretici olduğunu belirten satıcılar Çorum pazarının yine de diğer illere göre hesaplı olduğunu söyledi.
Ali Diker: Kendi tezgahımda en çok fiyat artışı olan ürün pırasa. Pazar genelinde düşünürsek yine en çok fiyat artışı gösteren ürünlerden biri pırasa diğeri portakal. Portakal geçen sene bu zamanlar 1,5-2 TL civarındaydı, bu sene kilosu 5 TL’den satılıyor. Müşteriler ucuzluğa dikkat ediyor. Kaliteden vazgeçip 50 kuruş dahi olsa nere ucuzsa orayı tercih ediyorlar. Bu fiyatların temel sebebini ise üretim olarak görüyorum. Genel olarak bir üretim sıkıntısı var. Pazar esnafı olarak pandemiden de çok etkilendik. Çok kaybımız oldu. Ben kendi tarlamın ürünlerini sattığım halde zorluk çekiyorum. Bu dönemde ayakta durmak çok zor. Bizim sadece üretim masrafımız yok. Bu ürünlerin nakliye aşaması da var. Benzin olmuş 7 lira! Sebze-meyve hâllerinde durum daha da kötü. Marulun üç tanesini 5 TL’ye satıyorum. Hallerden bu fiyata alamıyorsunuz. Üretim konusunda ülkenin gelecek 10 yılını parlak görmüyorum.
Sefa Bolatcı: Şu anda pazarda fiyatları normal olarak görüyorum. Normalden kastım domates 2 TL. Kış mevsiminde olmamıza rağmen yaz mevsimindeki fiyatına satılıyor. Örneğin benim de satıyor olduğum patates geçen seneye göre 50 kuruş, 1 TL daha ucuz. Çünkü bu sene patates üretiminde sıkıntılar yaşanmadı. Üretim sıkıntısı çözülünce fiyatlarda da düşüş meydana geliyor doğal olarak. Pazarda portakal ve mandalinada fiyatlar biraz yüksek 4,5-5 TL’ye satılıyor. Ama şöyle de bir durum var, diğer şehirlerle kıyasla Çorum’da pazar tezgâhlarındaki ürünlerin fiyatları daha ucuz.
Özkan Yeşil: Pazar olarak fiyatlarımızın marketlere göre daha uygun olmasına rağmen vatandaşlar alışveriş yaparken meyve türüne çok yönelmemeye çalışıyor. Daha çok patates, soğan ve domates gibi pişirebilecekleri ürünlere yöneliyorlar. Salata ile biberi zaten hiç alamıyorlar. Salata 7 TL, biber 10 TL. Fiyatlar gerçekten uçuk derecede. Geçen seneye göre en çok üstüne koyan ürün portakal diyebiliriz. Bu sene üretim çok azaldı. Geçen sene 200 ton üreten üreticinin mahsulü bu sene 70 tona kadar düştü. Yeni çıkan bir yasa da var. Ürünü %30 kârın üstünde satamıyoruz. Kaldı ki biz %30’lara da çıkamıyoruz. %10-15’lerde kalıyoruz. Durum böyleyken vatandaşlar zorlanıyor. Bir de %30 fiyat kârı uygularsak vatandaşlar tezgâhlara hiç yanaşmaz.
Bir diğer sorunumuz da KDV. KDV’yi %8’den %1’e indirmelerini istiyoruz. 4 TL’ye aldığımız ürüne 32 kuruş KDV koyuluyor. Bu da doğal olarak tezgâhlara yansıyor. 4 TL’ye aldığım ürünün hâlden çıkışı 4,32 TL. Ben bu ürünü 5 TL’ye satsam da kâr etmiyorum ki. Bizim nakliye masrafımız da oluyor. Bu konulara bir el atmalarını istiyoruz.
Hamza Selçok: Ürünlerin fiyatları biraz pahalı olabilir ama içinde bulunduğumuz süreçten dolayı bizim de elimizden bir şey gelmiyor. Biz de ürünleri yüksek fiyata alıyoruz. Fiyat artışının temel noktasını üretici olarak görüyorum. Geçen sene bu zamanlara göre genel olarak fiyatlar daha pahalı. Önceki senelerde pazar ilgi görüyordu. Bu sene pazarlar ilgi görmüyor. Halk Covid-19’dan korkuyor. Durumların düzelmesi için her yerin açılması, hafta sonu yasağının kalkması lazım.
“Pazarda fiyatları nasıl buluyorsunuz?”, “Neler Aldınız?” “Sizce hangi ürünün fiyatı pahalı?” diye sorduğumuz alıcı Ahmet Yıldız ise “Pazar fiyatları her geçen gün daha da artıyor. Halkın alım gücü sıfırlandı. Önceliğimizi temel gıdaya veriyoruz. Fiyatların düşmesi için üretim zincirini düzeltip bu alana yatırımlar yapılmalı. Temel sorunu ülkenin ekonomik durumunun kötü olması olarak görüyorum. Ekonomi felç durumda” dedi.
TEZGÂHTA HANGİ ÜRÜN NE KADAR?
Ispanak: 2,5 TL – Portakal: 4,5 TL – Havuç: 3 TL – Marul: 2,5 TL, Muz: 7 TL, Limon: 2 TL, Soğan: 3 TL, Patates: 3 kilosu 5 TL, Elma: 3 kilo 10 TL, Salata 7 TL, Dometes: 2 TL