Kurumlarda Para Yok!
Kurumlarda Para Yok
Çorum’da yapılan yatırımlarda ödenek sorunları yaşanıyor. Bu durum Çorum’da 2020 yılının ilk Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda da gözler önüne serildi. Özellikle Karayolları ve DSİ’den gelen yöneticilerin sürekli “ödenek yok” sözleri toplantıya damgasını vurdu. Bölge Müdür Yardımcıları, koordinasyon kurulundaki sözleriyle yaşanan ödenek sorununu bir kez daha dile getirdi.
KURUMLAR ÖDEYEMİYOR, FİRMALAR TASFİYE İSTİYOR
Öte yandan kurumlar işlerini yaptırıyor ancak son günlerde birçok yüklenici firma da tasfiye talebinde bulunuyor. Bu taleplerdeki artışın en büyük sebebi ise kurumların işlerini yaptırıp yüklenici firmalara hak edişlerini ödeyememesi.
361 MİLYON TL’LİK HAK EDİŞİN 250 MİLYONU ÖDENEBİLDİ
2019 yılında yüklenici firmalara 361 milyon TL’lik imalat yaptıran Karayolları 7. Bölge Müdürlüğü, bu hak edişin sadece 250 milyon TL’sini ödeyebildi. Bölge Müdür Yardımcısı Haydar Kobya, “Çorum için 361 milyon TL imalat yaptık ama bunun 255 milyonunu ödeyebildik. Geri kalanı da borç olarak duruyor. Şuanda çalıştığımız 12 projeden 3 tanesini bitirdik” dedi.
106 MİLYON YATIRIM YAPILDI, 50 MİLYONU ÖDENEBİLDİ
Ödenek sorunu yaşayan projelerden birisi de Kırkdilim projesi. Çorum’a yapılan en büyük yatırımlardan birisi olan 4 tünelli Kırkdilim Geçişi projesinde hak edişlerin yarısı ödenememiş durumda. Karayolları 7. Bölge Müdür Yardımcısı Hayda Kobya, 2019 yılında Kırkdilim’de 106 milyon TL’lik iş yapıldığını ancak 50 milyon TL’lik ödeme yapabildiklerini söyledi.
DSİ’DE DE AYNI PROBLEM VAR
Ayrıca sorun Devlet Su İşleri’nde de var. Devlet Su İşleri 5. Bölge Müdür Yardımcısı Tolga Gökhan Diri’nin verdiği bilgilere göre DSİ’de bu yıl yüzde 40’ı tamamlanmamış çalışmalar yatırım programına alınmadı. Birçok projeye de ödenek tahsis edilmedi.
65 PROJEDEN 9’U BİTTİ
DSİ’nin Çorum’da toplamda 65 adet projesi bulunuyor. Bu projelerden henüz 9’u tamamlandı.
KOÇHİSAR İÇİN SADECE 1 MİLYON ÖDENEK
İçme suyu projelerinde de ödenek sorunu yaşanıyor. Koçhisar Barajı İshale Hattı Projesi’nin ihalesi yapılmış, 2020 yılı yatırım programına alınmıştı. Bu proje için 2. Kademe arıtma tesisi için 2020 yılında ödenek ayrılmadı. Yine baraj ile arıtma tesisi isale hattı için sadece 1 milyon TL’lik ödenek ayrıldı.
Osmancık’ın 2,71 milyon metreküp içme suyu sağlayacak Osmancık İçme Suyu Tesisleri için de bin TL’lik göstermelik bir ödenek ayrılmış durumda.
“KAMUOYUNA SÖYLEMESEK DE İÇME SUYUNDA TEHLİKE VARDI”
Bu projeyle ilgili de Vali Yardımcısı Recep Yüksel, kamuoyuna açıklamasalar bile içme suyunda Çorum’da büyük tehlike yaşandığını söyledi.
İLÇE GÖLETLERİNE PARA YOK
Örneğin Tımarlı Sulaması Projesi’ne bu yıl 62 milyon TL ödenek ayrılırken, Mecitözü Figani ve Kozören sulamlarına, Oğuzlar Göleti Sulaması İnşaat İkmali’ne, Osmancık için önem arzeden İncesu Göleti Sulaması’na, İskilip Derekargın Göleti’ne, Sungurlu Göleti’ne, Sungurlu Diği Göleti’ne, Mecitözü Bayındır Göleti’ne ödenek ayrılmadı.
“MUHALEFET BELEDİYESİYİZ AMA HALK İÇİN ÇALIŞIYORUZ”
Sungurlu Belediye Başkanı Abdulkadir Şahiner, DSİ’nin belediyeye hiçbir destek vermediğini söyledi. Dere ıslahı konusunda makine ve ekipman desteği istediklerini dile getiren Şahiner, “Muhalefet belediyesiyiz ama halk için çalışıyoruz” dedi.
DEVLET BÜYÜKLERİNDEN ÖDENEK DESTEĞİ İSTEDİ
Toplantıda DSİ 5. Bölge Müdür Yardımcısı Devlet Su İşleri 5. Bölge Müdür Yardımcısı Tolga Gökhan Diri, Vali Yardımcısı Recep Yüksel ve devlet büyüklerinden ödenekler için destek istedi. Diri, “Sayın valim sizlerin ödenek desteğini bekliyoruz” dedi.