Köse: Cumhur İttifakı Yargı Bağımsız Olsun İstemiyor
Köse: Cumhur İttifakı Yargı Bağımsız Olsun İstemiyor
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Çorum Milletvekili Av. Tufan Köse, 6. Yargı Paketi’ni değerlendirdi. Cumhur İttifakı’nın yargı bağımsızlığını istemediğini vurgulayan Tufan Köse, yeni pakette bir reform olmadığını vurguladı.
CHP Çorum Milletvekili Av. Tufan Köse, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) 6. Yargı Paketi ile ilgili konuştu. Paketin bir reform olmadığına dikkat çeken Tufan Köse, “Bugün burada ‘yargı reformu’ adı altında Türkiye Büyük Millet Meclisine gönderilen 6’ncı yargı paketini görüşeceğiz. Reform filan yok, onu baştan bir söyleyeyim. 6’ncı değil, 66’ncı paket de getirilse zihniyet değişmediği sürece yargıda da bir adım ilerleme şansımız yok. Yine bir AKP klasiği, yine torba kanun teklifi hâlinde getirilmiş; yaklaşık 10 kanunda değişiklik yapılıyor getirilen bu torba kanun teklifiyle. Yıllar içerisinde bu kürsüden defalarca adalet hakkında konuştuk, hukuk devleti, yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı hakkında konuştuk; ‘eşitlik’ dedik, ‘savunma hakkının kutsallığı’ dedik, ‘yargının güvenilirliği’ dedik, ‘yargıya ulaşılma’ dedik, “adil yargılanma” dedik; bir sürü, bir sürü bir şey dedik ama yirmi yıldır devam eden AKP iktidarında olumlu yönde bir arpa boyu yol alamadık. Yirmi yıllık AKP iktidarında adaletin uğradığı zulmü ya da olmayan adaleti arayan insanlarımızın uğradığı zulmü de anlatmak için elbette, önümüzdeki bu on dakika yetmeyecektir ama dilimizin döndüğünce bir şeyler söyleyeceğiz.
Şimdi, bu torba kanunda birkaç şey yapılıyor, bir hâkim ve savcı yardımcılığı hususu getiriliyor, ona değineceğim biraz sonra; işin esasında çok da itirazımız olan bir konu değil. Noterlerle ilgili bir kısım değişiklikler yapılıyor. Bir de mal ve hizmet satımından kaçınma filan, enflasyonla mücadele altında birtakım değişiklikler yapılıyor” dedi.
Sorular Mutlaka Kura Usulüyle Çekilmeli
Köse, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Bu hakim ve savcı yardımcılığı olumludur yani olumlu yönleri çok, öyle diyelim, olumsuz yönleri de var ama binnetice en olumsuz tarafı, burada da yine bir sözlü sınav getiriliyor; sözlü sınavda nedense bu kamera kayıtları yani sesli ve görüntülü kayıtlar hâlâ alınmıyor. Sözlü sınavlar maalesef ülkemizde çok kötüye kullanılan sınavlar oldu, özellikle de bu iktidar döneminde. Hepimiz izliyoruz yani sınavların birincisi olanlar mülakatta eleniyor, işte 93 puan alanlar 40 puan alanların altına getiriliyor, zaman zaman mülakatlardaki o puanlar düşürülüyor filan yani çok olumsuz gelişmeler yaşadığımız için mutlaka sesli ve görüntülü Danıştayın da kararları var bu yönde- şekilde izlenmeli. Sorular mutlaka kura usulüyle çekilmeli. Yani olumsuz taraflarını da düzeltmek adına bu değişiklilerin de mutlaka yapılması lazım.
Noter Kanununu Niye Bozmaya Çalışıyorsunuz?
Şimdi, noterlerle ilgili bir kısım değişiklik var. Neredeyse elli yıldır devam eden, istikrar kazanmış ve kimsenin de şikâyetçi olmadığı bir Noterlik Kanunu ve işleyişi var; niye bozmaya çalışıyorsunuz yani ne geçecek elinize, anlamak mümkün değil! Yani Noterler Birliğinin görüşü başka yönde, onların görüşüne hiç itibar etmedi Komisyonda da Cumhur İttifakı’nın üyeleri.
Bu kanunda noterlerle ilgili düzenleme var, olumsuz. Özellikle o şey hakkında da ‘Tapu memurlarının sorumluluğu olsun’ diyor noterler ama kâtipler hakkında da en küçük bir düzenleme yapılmıyor. Şimdi, tapu satışları, gayrimenkul satışları noterlere verildiğinde noterlerde çalışan kâtiplerin iş yükü de artacak, sorumlulukları da artacak mutlaka. Bunlarla ilgili de bir kısım düzenleme yapılması, özellikle iş yükü artan noter kâtiplerinin ekonomik olarak durumlarının düzeltilmesi yönünde de bir kısım düzenlemelere ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz.
İhtiyaç Olmayacak Yatırımlar Yapılıyor
Yirmi yıldır devam eden bir talan ekonomisi var. Bakın, otuz-kırk yıl sonra bile ihtiyaç olmayacak yerlere viyadükler yaptınız. Ben “yolsuzluk” falan da demiyorum; o da çok konuşuluyor, o da var, yolsuzluk da ama yirmi-otuz yıl sonra ihtiyaç olmayacak yerlere viyadükler yapılıyor, köprüler yapılıyor, ben kendi memleketimden biliyorum, ihtiyaç olmayan yerlere tüneller yapılıyor. Böyle bir talan ve rant ekonomisinde, böyle bir inşaat ekonomisinde enflasyonla mücadeleyi cezayla sağlayamazsınız ki; önce sizin, zihniyetinizi, mantığınızı değiştirmeniz lazım. O yüzden, bu yönde yapılan değişiklikleri de çok olumlu bulduğumu söyleyemem.
Yargıya Güveni Artıracak En Küçük Bir Düzenleme Yok
Şimdi, çıkan bütün arkadaşlarımız birçok şeyi konuştu. Bu kanun teklifi her ne kadar ‘reform’ falan diye sunulsa da yargıya güveni artıracak, tarafsız ve bağımsız olduğunu pekiştirecek, adalete erişimi kolaylaştıracak en küçük bir düzenleme yok. Yargı Reformu Strateji Belgesi’nde ve daha sonrasında, İnsan Hakları Eylem Planı’nda da pekiştirilen ve söylenen, 2021 yılı içerisinde çıkartılacağı söylenen, 22 bine yakın hâkimin ve savcının beklediği -ki bu 22 bin hâkim ve savcının da aşağı yukarı 16-17 bini bu iktidar döneminde atanmış- bir coğrafi teminat hususu var; buna ilişkin hiçbir düzenleme yok. Hâlbuki konulabilirdi buna ilişkin düzenleme ama konulmamasının sebebini, işleyişe baktığımızda, çok daha güzellikle, daha rahatlıkla anlayabiliyoruz arkadaşlar. Bakın, bütün arkadaşlarımız söyledi; şimdi, dün, bugün ülkemizde bir vatandaş vardı, bu “Suudi Arabistan’ın Veliaht Prensi” denilen vatandaş. Sayın Cumhurbaşkanı da aslında 2018’de konsoloslukta işlenen Kaşıkçı cinayetinden sonra çok güzel şeyler söylemiş, bugün baktım ben, “Katillerden hesap sormazsak çocuklarımızın yüzüne bakamayız.” demiş, örnek olsun. Efendim, Batılı yönetimler pek ses etmediler o dönemde, hatırlarsanız. Onlardan ‘riyalle, dolarla susturulmuş baronlar’ diye söz ediyordu o dönemde. Ki bakın, yargı yetkisi bir devletin olmazsa olmaz yetkisidir aynı bayrak gibi, aynı para basma yetkisi gibi. Biz ne yaptık? Aynı Batılı baronlar gibi birkaç dolar veya riyal adına hukuk sistemimizi amuda kaldırdık, adaleti amuda kaldırdık ve Kaşıkçı cinayetinin dosyasını aldık Suudi Arabistan’a gönderdik. Yani katillere hâkim olma yetkisi verdik. Verdik ama bu karara da muhalefet eden zannedersem İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanını da -muhalefet şerhi yazmış Başkan- almışız Maraş’a sürmüşüz. Yani bunu kabul etmek mümkün müdür değerli arkadaşlarım? Böyle bir coğrafi teminatı getirmeden yargı bağımsız diyebilir miyiz? Bunu içtenlikle diyebilecek içimizde bir tek arkadaşımız var mı?
Yargı Bağımsız Olsun İstemiyorlar
AKP iktidarının ve sonuçta da işte Cumhur İttifakı’nın şeyi var; yargı bağımsız olsun filan istemiyorlar, her attıkları adımla yargının bağımsızlığını sağlamak yerine ona nüfuz etmeye çalışıyorlar. Geçmişte bir FETÖ yargısı vardı hatırlıyorsunuz, bu memleket FETÖ yargısından darbeden sonra kurtuldu ama maalesef, gelin görün ki cemaat yargısından kurtulduk, daha sonra Adalet ve Kalkınma Partisi üniformasını giymiş, AKP üniformasını giymiş bir yargıyla karşı karşıya kaldık. Yani iki ucu da kötü, iki tarafı da kötü, neresine elimizi atsak terse giden bir durum var.
Cumhurbaşkanı Değişmeden Bağımsız Yargının Da Olması Mümkün Değil
Tabii, bu zihniyet değişmeden yani yargıyı, bağımsız yargıyı, güçler ayrılığını, kendi ayağına vurulmuş bir pranga olarak gören bu zihniyet ve bu zihniyetin başı Cumhurbaşkanı, AKP’nin Genel Başkanı değişmeden, bu zihniyet değişmeden bağımsız yargının da olması mümkün değil. Biz buradan halkımıza söz veriyoruz, bu adaletsiz ve zalim düzeni kuran Cumhur İttifakı’nı, öncesinde Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarını yapılacak erken ya da genel, erken ya da zamanındaki ilk seçimde sandıkta özgür, bağımsız, gelecek günlere güvenle bakan bir ülke ışığıyla değiştirmenin sözünü veriyoruz.”