Kömürle Isınmada Son Tarih 1 Ekim!
Kömürle Isınmada Son Tarih 1 Ekim!
Çorum Valiliği ve Çorum Belediyesi tarafından “Temiz Hava Eylem Planı’nın protokolü imzalandı. Protokole göre Çorum’da 1 Ekim 2020 tarihinden itibaren kömür kullanımı tamamen yasaklanacak.
Kentte yoğun şehirleşme, motorlu taşıt sayısının artması, toporafik ve meteorolojik şartlar ve benzeri sebeplerden dolayı özellikle kış mevsiminde hava kirliliği yaşanıyor. Hava kirliliği ile mücadele çerçevesinde hava kirliliğine sebep olan kaynaklarda gerekli tedbirlerin alınarak hava kalitesinin korunması için amacıyla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü bünyesinde kurulan 2020-2024 yılı Temiz Hava Eylem Planı hazırlandı.
DOĞALGAZ VEYA GÜNEŞ ENERJİSİNE GEÇİŞ ZORUNLU OLACAK
Hazırlanan planda İlimizde merkezi ısınma sisteminde yakıt olarak kömür kullanan kaloriferli kamu lojmanları, okullar, yurtlar, bağlı kurum ve kuruluşlar, apartmanlar, işyerleri ve iş merkezlerinde kömür yakılmasının yasaklanması ve 1 Ekim 2020 tarihine kadar kömür kullanan apartmanların alternatif temiz yakıt (doğalgaz. güneş enerjisi, vb.) sistemine geçilmesinin mecburi hale getirilmesi de yer alıyor.
Söz konusu raporun protokolü Çorum Valisi Mustafa Çiftçi’nin makamında düzenlenen törenle imzalandı. Törene Çorum Valisi Mustafa Çiftçi, Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın katıldı.
Hava kirliliği ile daha etkin ve koordineli bir mücadele yürütülesi maksadıyla hazırlanan raporun protokolü Vali Mustafa Çiftçi ve Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın tarafından imzalanarak onaylandı.
HEDEF, KENTİN HAVA KALİTESİNİN İYİLEŞTİRİLMESİ
Raporla ilgili Valilikten yapılan açıklamada, “Temiz Hava Eylem Planı ile İlimize ait sıkıntılar hava kalitesi ölçüm verilerine dayanarak tespit edilmiş ve çözüm teklifleri sıralanarak mevzuatta belirtilen sınır değerler hedef olarak planlanmıştır. Bu eylem planının hazırlanmasındaki temel gaye hava kalitesi hedeflerinin sağlanarak hava kirliliğinin çevre ve insan sağlığı üzerinde olabilecek zararlı etkilerini önlemek veya azaltmaktır. Temiz Hava Eylem Planında, kamu kurum kuruluşları ve toplumun bütün kesimlerinin koordineli çalışmaları ehemmiyet arz etmektedir. Ana hedefimiz; hava kirliliğine sebep olan kaynaklarda gerekli tedbirlerin alınarak hava kalitesinin iyileştirilmesi ve AB standartlarını sağlayan, solunabilir temiz bir hava kalitesi oluşturmaktır” denildi.