Kargı Bezi İtalya’da Tanıtılacak
Çorum’un unutulmaya yüz tutmuş mahalli el sanatlarından olan Kargı Bezi, İtalya’da tanıtılacak
Çorum’un unutulmaya yüz tutmuş mahalli el sanatlarından olan Kargı Bezi, İtalya’da tanıtılacak.
Kargı Kaymakamlığı ve Kargı Belediyesi tarafından Roma Büyükelçiliği katkıları Haziran ayında Kargı bezinden üretilen elbiselerden oluşan bir defile düzenlenecek. Kargı bezinin uluslararası arenadaki tanıtım kampanyasının en önemli ayağı olan defile için Kargı Kaymakamı Tolga Kamil Ersöz, Kargı Belediye Başkanı Ahmet Hamdi Akpınar, modacı Ahmet Özceyhan ve Ressam Nilgün Çevik’ten oluşan bir heyet İtalya’ya gitti. Roma Büyükelçisi Hakkı Akil ile görüşecek heyet, burada defile öncesi bir dizi ziyaret ve incelemelerde bulunacak.
Kargı Kaymakamı Tolga Kamil Ersöz, Kargı bezinin tanıtımı için daha önce kaymakamlık bünyesinde Kültür Evi açtıklarını hatırlattı. Ersöz, bu kültür evinde Kargı bezinin yanı sıra, ilçenin sahip olduğu diğer yöresel ürünlerinde sergilendiğini ifade etti. 100 yıllık bir geçmişe sahip olan Kargı bezinin dünya arenasında tanıtılması noktasında Roma’da yapılacak olan defilenin büyük önem arz ettiğini anlatan Ersöz, “Kargı bezi projesi Başbakanlık Tanıtma Fonu tarafından kabul edilmiş bir proje. Projenin tüm giderleri Başbakanlık Tanıtma Fonu tarafından karşılanacak. Amacımız Kargı bezini piyasaya evlerimizde yeniden dokunmasını sağlamak” dedi.
Kargı Belediye Başkanı Ahmet Hamdi Akpınar ise 1857 yılından beri dokunan Kargı bezinin son 45-50 yıldır unutulmaya başlandığını belirterek, Kargı bezinin gelecek nesillere aktarılması ve kaybolup gitmemesi için belediye olarak ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini söyledi. Ayrıca belediye hizmet binasının giriş katında Kargı bezi tanıtım ve satış noktası açtıklarını belirten Akpınar, “Asırlık geleneğimizi yaşatıp yeniden piyasaya kazandıracağız” diye konuştu.
KARGI BEZİ
Günümüzde unutulmaya yüz tutmuş mahalli el sanatlarından olan Kargı Bezi dokuması, 100 yıllık bir geçmişe sahip. Kargı bezinin tamamen yöre halkının temel giysi ihtiyaçlarına yönelik olarak, Kargı merkezi ve Kızılırmak vadisindeki yerleşim birimlerinde (Gökçedoğan, Köprübaşı, Karacaoğlan köylerinde) dokunuyor.
Yapılan araştırmalardan elde edilen bilgilere göre 1970 yıllara kadar her ailede bez dokumaya yarayan bir iplik olduğu anlaşılmaktadır. Aileler ihtiyacı olan bezi kendi imkanlarıyla dokumaktadır. Bilim ve teknolojinin hızlı gelişmesi sonucunda makinelerin seri üretime geçmesi ve daha ucuz maliyet ile üretim yapması neticesinde Kargı bezi dokumacılığı duraksama dönemine girerek, unutulmaya yüz tuttu. Dokumanın yoğun ve parlak olduğu yıllarda halk pamuk ve ipek böcekçiliği ile uğraşmış, dokumada kullanılan ip ve ipeği cihetine gitmiştir.
Kargı bezi dokumacılığı eskiye oranla özelliğini kaybetmiş durumdadır. Çeyizlerdeki malzemeler önceki yıllarda dokunan toplardan yapılmaktadır. Kargı bezi dokuması, Gökçedoğan köyünde birkaç aile tarafından da olsa eski usul ve yöntemlerle devam ettiriliyor