DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Çorum °C
Çorum
°C
°C
°C
°C
°C

Gümüş Balığı Avı Başladı

20.05.2020
630
A+
A-

 

Gümüş Balığı Avı Başladı

Osmancık-Kargı baraj gölünde Gümüş Balığı avı başladı.

Baraj gölünde sadece diğer balıkların balık yumurtaları ile beslenen ve diğer balık neslini yok eden Gümüş Balığı için 60 kişilik ekip ava çıktı. Günlük 5 ile 10 ton arasında avlanan balıklar, daha önceden Avrupa ülkelerine satılıyordu. Ancak Corona Virüs salgını nedeniyle bu sezon avlanan balıklar yasak kalkana kadar soğuk hava depolarında muhafaza edilecek.

Kargı Su Ürünleri Kooperatiflerine üye balıkçılar, baraj gölünde ilk hafta tuttukları gümüş balıkları ile hareketli bir sezona başladı. Su ürünleri kooperatifi  işletmecisi  Ali Aktaş, “Canavar’’adını verdiğimiz Gümüş Balıklarını geçen yıllarda  günde 3 ile 5 ton arasında avlıyorduk. Bu sezon bu sayı  10 ton a kadar çıkacak. Gümüş balığı tuttukça çoğalan bir balık cinsidir. Soğuk hava depolu kamyonlara doldurulan balıklar Balıkesir Bandırma’ya gönderilerek orada büyük soğuk hava depolarında ihraç edilmek üzere bekletilecek. Yurt dışına ihraç edilerek Döviz girdisi sağlanıyor Türkiye kazanıyor.  Latince adı “Atherina” olan “Gümüş Balığı”, diğer canlı türlerine zarar verdiği için bakanlıkça av yasağı kapsamı dışında bırakılıyor” şeklinde ifadelere yer verdi.

Balıkçı Hakan Arslan da “Baraj gölümüz henüz yeni bir baraj ve 2 yıldır avcılık yapabiliyoruz. Buradan tuttuğumuz balıkları dondurarak araçlara yükleyerek fabrikaya gönderiyoruz. Burada önceden bizim ekin için arazilerimiz vardı hepsi suyun altında kaldı. Biz de burada balıkçılık sektörüne girerek kendimize yeni bir iş kapısı oluşturduk. İlk başladığımızda bu işin yapanların sayısı oldukça düşüktü ancak bunun her geçen yıl artacağını düşünüyorum” diye konuştu.

Her yıl üretimlerinin artacağını belirten balıkçı Özkan Kışla ise “Bu balığı avlamak sazan, yayın gibi balık türlerine göre daha zor avlanan bir tür. Ağın yapısı daha sık bir yapıya sahip. 50-70 ve 100 metrelik ağlarımız var. 100 metrelik bir bağı atıp tekrar toplayabilmek için en az 4 kişinin çalışması gerekiyor. 100 metrelik ağımızı günde 10 sefer atıp tekrar toplayabiliyoruz. Kıyıdan 100 metre açığa ağ atabiliyoruz. Balığın boyu 5 ile 7 santimetre civarında değişiyor. Zaten bu balığın küçük olanı makbul ve daha değerli” dedi.

Arena Game Center
YORUMLAR

+ 58 = 65

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.