Çorum’un Gündeminde İrtikap Davası Var
Külcü’yü Ağır Ceza Mahkemesi’ne getiren süreçte neler yaşandı ?
Belediye’deki İrtikap davası Çorum’un gündeminde. Gözler, Cuma günü Ağır Ceza Mahkemesinde yapılacak 2. duruşmaya çevrildi. “İrtikap ve İhaleye Fesat Karıştırma” iddiasıyla, aralarında Belediye Başkanı Muzaffer Külcü’nün de bulunduğu 9 kişi hakkında açılan davada ilk duruşma 28 Eylül’de yapılmıştı.
Savcılığın 12 Haziran 2012 tarihli iddianamesinde, irtikâp suçunu 3 ihalede 3 kez işlediği iddia edilen Külcü’nün bu suçlardan 15 yıldan 30 yıla, ihaleye fesat karıştırma suçundan da 5 yıldan 12 yıla kadar hapsini istemişti.
Belediye Başkanı Muzaffer Külcü’yü Ağır Ceza Mahkemesi’ne getiren süreçte neler yaşandı ?
Şimdi hafızaları tazelemek için geriye dönüp, bu süreçte nelerin yaşandığına göz atalım.
Yargı süreci, Yıldız Gazetesi’nin haberi ile başladı. Çorum Belediyesi’nde ihale ve bazı işler karşılığında Çorumspor’a yardım adı altında para toplandığı iddialarını içeren gazete haberleri üzerine harekete geçen savcık soruşturmayı derinleştirdi.
Bu gelişmeler üzerine İçişleri Bakanlığı tarafından görevlendirilen mülkiye başmüfettişi Çorum Belediyesi’nde yaptığı denetimlerin sonucunda bir rapor hazırladı. Müfettişin, konunun adli mercilere intikal edilmesi yönündeki raporu üzerine, yargı süreci başladı.
Belediye’deki iddiaların kamuoyuna yansıması üzerine Belediye Başkanı Muzaffer Külcü bir açıklama yaptı. Külcü’nün Ak Parti Merkez İlçe kongresinde yaptığı konuşmada iddialara cevap vererek “elinde bilgi ve belge olup da açıklamayan şerefsizdir” sözleri ise iddia sahiplerini harekete geçirdi.
Bestaş firmasının sahiplerinden müteahhit Halil İbrahim Çalış, savcılığa verdiği ifadede, bir ihaleyle ilgili süreç sırasında Belediye Başkanı Muzaffer Külcü ve Belediye Başkan Yardımcısı Alper Zahir’in kendisinden para istediğini ve bunu cep telefonunu ses kaydı ile kayıt ettiğini iddia ederek elindeki ses kayıt CD’sini soruşturmayı yürüten Savcı Ferhat Güven’e verdi.
Savcı Ferhat Güven tarafından hazırlanan, Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Belediye Başkan Yardımcısı Alper Zahir, Belediye Meclis üyelerinden Ahmet Özler ve Abdulaziz Layık’ın da aralarında bulunduğu toplam 9 kişi hakkında İhaleye Fesat Karıştırma ve İrtikap iddianamesi Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmişti.
Belediye Başkanı Muzaffer Külcü hakkındaki iddialar muhalefeti de harekete geçirdi. Cumhuriyet Halk Partisi Çorum Milletvekili Tufan Köse 17 Aralık’ta yapılan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde söz alarak Belediye Başkanı Muzaffer Külcü’yle ilgili iddiaları gündeme taşıdı. Belediye’deki Yolsuzluk iddialarının ayyuka çıktığın söyleyen Köse, yargılama sürecinde Külcü’nün görevden alınması için İçişleri Bakanlığını göreve çağırmıştı.
Belediye Başkanı Muzaffer Külcü hakkındaki iddialar ulusal basına da haber konusu oldu. Milliyet Gazetesi’nde “Çorum Belediyesi’nde Rüşvet Pazarlığı” şeklinde verilen haberde, “80 bin lira istedi 20 bine razı oldu” şeklinde ifadeler yer almıştı.
Gazete haberinde Belediye Başkanı Muzaffer Külcü’nün müteahhit Halil İbrahim Çalış’ı tehdit ederek para istediği iddialarına yer vermişti.
Açılan dava farklı tartışmaları da gündeme getirdi. Belediye Başkanı Muzaffer Külcü’nün bir beton santraline ortak olduğu yönündeki açıklamaları önce bazı yerel gazetelerde yer aldı. Külcü daha sonra bu haberlerin gerçeği yansıtmadığını söyledi.
Bu tartışmalar sürerken Cumhuriyet savcılığının hazırladığı iddianame üzerine davanın Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmesine karar verildi. Savcılığın 12 Haziran 2012 tarihli iddianamesinde, irtikap suçunu 3 ihalede 3 kez işlediği iddia edilen Külcü’nün bu suçlardan 15 yıldan 30 yıla, ihaleye fesat karıştırma suçundan da 5 yıldan 12 yıla kadar hapsini istemişti. Diğer sanıkların ise irtikâp ve ihaleye fesat karıştırma suçlarından 5 yıldan 12 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istenmişti.
Davanın ilk duruşması 28 Eylül’de Ağır Ceza Mahkemesinde gerçekleştirildi. İddianamede yer alan ifadelere göre, Halil İbrahim Çalış’tan ihaleyi 80 bin TL daha fazla parayla aldığı için bu ücretin bir bölümünün iadesi isteniyordu. Halil İbrahim Çalış’ın önce bu talebi kabul etmediği sonraki gelişinde yine pazarlık konusu olan bu konuşmaları tep telefonu ile kayıt ettiği iddia ediliyordu. Savcılığa verilen bu ses kayıtları kriminal laboratuarında incelendi. Kriminal raporunda, bu sesler arasında benzerlik olduğu bildirildi. Külcü ise mahkemede kayıttaki sesin kendisine ait olmadığını öne sürdü. Saatler süren duruşma sonunda mahkeme 23 Kasım’a ertelenmişti.
İhaleye Fesat Karıştırma ve İrtikap iddiasıyla Belediye Başkanı Muzaffer Külcü hakkında açılan davanın kilit ismi müteahhit Halil İbrahim Çalış, davadan vazgeçtiği yönündeki söylentilerin gerçeği yansıtmadığını açıkladı. Belediye başkanlığı makamında kendisinden bir ihaleyle ilgili para istendiği yönündeki iddiasının devam ettiğini belirten Çalış, “Artık bu benim değil, bütün Çorum halkının davasıdır” demişti.
Çorum Belediyesi hakkında açılan ihale ve çek davasına Avukat Vedat Canbolat müdahil oldu. Halil İbrahim Çalış, Avukat Vedat Canbolat’a vekalet verdiğini açıklamıştı. Cuma günü yapılacak ikinci duruşma ise Çorum halkı tarafından merakla bekleniyor.
Eee beton başkan herşeyin bir sonu vardır, müfettişler yandaş olabilir ama Bağımsız Türk yargısının savcıları ve hakimleri yandaş olmayabilir. Mütahitin elindeki ses kayıtlarındaki kendi rüşvet isteme sesin için yarın ne diyeceksin mahkemede çok merak ediyorum. Öyle sağa sola mafya gibi ahkam kesmekle olmuyor başkanlık külcü, ilk önce dürüst olacaksın ve Serra betona verdiğin ortaklık sermayeni nerden bulduğunu yarın adam gibi çıkıp anlatacaksın ama sende nerde o cesaret…
görelim mevlam neyler neylerse güzel eyler….