Çorum Esnafı Zor Günler Geçiriyor
Çorum Esnafı Zor Günler Geçiriyor
Çorum’da esnaf adeta can çekişiyor. Kira, vergi ve yüksek maliyetler esnafın belini büküyor. Alışveriş merkezinin açılmasıyla daha da zora düşen esnaf, çözüm yolu arıyor.
Tüm Türkiye’de olduğu gibi Çorum’da da esnaf büyük sorunlarla boğuşuyor. Özellikle ekonomik anlamda darboğazda olan Çorum esnafı ya dükkanını kapatıyor ya da yaptıkları kampanyalarla kurumsal şirketlere karşı ayakta durmaya çalışıyor.
AVM ESNAFI ZORA SOKUYOR
Son yıllarda her ilde şehir merkezlerinde açılan alışveriş merkezleri, artan maliyetler, cadde üzeri ve ara sokaklarındaki dükkan kiraları esnafın belini büküyor. Çorum’da da özellikle Gazi Caddesi’nde yüksek fiyatlara kiralanan dükkanlar, esnafı kepenk kapatmaya itiyordu.
Alışveriş merkezinin açılmasının ardından Gazi Caddesi’nde Çorumlulara hizmet veren büyük firmaların birçoğu adeta AVM’ye göç etti. Dolayısıyla caddedeki kira fiyatları bir nebze de olsa düştü. Ancak hala esnaf için yeterli değil. İş kaybına bakıldığında daha da büyük zarara uğrayan esnaf, bir türlü toparlanamıyor.
100 METRELİK SOKAKTA YAŞAM MÜCADELESİ
Esnafın yaşadığı sorunlar canlı bir sergi gibi Sel Sokak’ta gözler önüne sunulmuş durumda. Sokakta 20 civarı esnaf hizmet veriyor. Durum öylesine vahim ki 100 metrelik sokakta dahi 4 esnaf kepenk kapatmış, 2 tanesi de dükkanlarının camına yazdıkları “kapatıyoruz” yazısıyla ellerinde kalan malları zarar etmeden satmaya çalışıyor.
HER GEÇEN YIL ESNAF SAYISI AZALIYOR
Geçtiğimiz Temmuz ayında Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, ülkemizde esnafın geldiği son noktayı anlatan istatistiki verileri paylaştı. Ülkemizde esnafın yaşadığı en güzel anlatan şeylerden birisi de bu istatistiki veriler. Palandöken’in verdiği bilgilere göre Türkiye’de 2019 yılının ilk 6 ayında 150 bin 267 işyeri açıldı. Bunlardan 69 bin 672 tanesi kapısına kilit vururken 51 bin 589 iş yeri de vergi kayıtları sona erdiği için resen terkin edildi. 2018 yılının aynı döneminde göre 2019’da 157 bin 249 olan işyeri açılışları, bu yılın aynı döneminde 6 bin 982 azaldı.
EN ÇOK KEPENK KAPATAN İLLER ARASINDAYIZ
Çorum’da da 2019 yılında esnaf için işler hiç iyiye gitmemiş. Türkiye genelinde en çok işyeri kapanan iller arasında Çorum başı çekiyor. Palandöken açıklamasında “Yılın ilk 6 ayında esnaf ve sanatkar sayısında en çok düşüş görülen iller sırasıyla 245 ile Samsun, 212 ile Çorum, 211 ile Malatya, 165 ile Gaziantep ve 106 ile Mardin oldu” demişti.
KAMPANYALARLA AYAKTA DURMAYA ÇALIŞIYORLAR
Kepenk kapatan esnafların haricinde ayakta kalmaya çalışanlar esnaflar da bulunuyor. Esnaf, kurumsal firmalarla rekabet edebilmek için sürekli kampanyalar düzenleyerek müşteri çekmeye çalışıyor.
MALİYETLER ÇOK ARTTI
Son yıllarda daha da yalnızlaşan esnaf, artan maliyetlerden de dert yanıyor. Vatandaşların pahalılıktan şikayet ettiğini belirten esnaflar, maliyetler göz önünde bulundurulduğunda fiyatların makul seviyede olduğunu savunuyor.
“AVM YASASI BİR AN ÖNCE ÇIKMALI”
Geçtiğimiz haftalarda bir açıklama yayımlayan Çorum Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ÇESOB) Başkanı Recep Gür de bir an önce Alışveriş Merkezleri için bir yasa çıkarılması gerektiğini belirtmişti. Küçük esnaf ve KOBİ’lerin AVM’ler nedeniyle büyük zorluklar çektiğini belirten Gür, yasa teklifinin küçük esnaf adına olumlu bir gelişme olduğunun altını çizen ÇESOB Başkanı Recep Gür, büyük marketlerin Avrupa ülkelerindeki çalışma saatleri, yer seçimi ve kuruluş izinleri hakkında da bilgiler vermişti.
“KAMU BORÇLARINA KÖKLÜ ÇÖZÜM BULUNMALI”
Dün de yazılı bir açıklama yayımlayan ÇESOB Başkanı Recep Gür, esnaf ve sanatkarların devlete olan kamu borçlarına köklü çözüm bulunmasını istedi.
2019 yılının esnaf ve sanatkar için beklenti yılı olarak geçtiğini ve 2020 yılında bu beklentilerin artık son bulmasını arzu ettiklerini belirten Recep Gür, “Esnafımız 2018 ve 2019 yılını oldukça zor şartlarda geçirdi. Esnaf ve sanatkarımızın 2020 yılından en büyük beklentisi kamuya olan borçlarının yeniden yapılandırılmasıdır. Yeniden yapılandırma ile bütçenin açık verdiği bir dönemde devlet tahsil edemediği alacaklarını tahsil etmiş esnaf ve sanatkarımız da borçlarından kurtulmuş olacaktır. Çünkü daha önceki 6736, 7020 ve 7143 sayılı yapılandırma kanunlarından devletimiz toplam 70 milyar lira gelir elde etmiştir” dedi.
“ESNAFIN HACİZ KONULACAK MAL VARLIĞI KALMADI “
Faizlerin yüksek olduğu dönemlere ilişkin borç yapılandırması bozulan esnafın bugün itibariyle toplam borcu ödenemeyecek bir noktaya geldiğini vurgulayan Gür, “Kamu alacaklarına uygulanan gecikme zammı oranı 2 yıl için yıllık yüzde 16,8’den yüzde 30’a çıktı. Bu yılın Ekim ayından itibaren yıllık yüzde 24’e indirilse de bu oran merkez bankası faiz oranlarının iki katına denk gelmektedir. Yapılandırmalara ihtiyaç duyulmaması için kamu borçlarına uygulanan gecikme zammı oranının Merkez Bankası faiz oranının üzerinde olmaması gerekmektedir. Daha önce vergi ve prim borçlarını yapılandırıp bunları zamanında ödeyemediği için yapılandırması iptal olanlar, bugün altından kalkamayacakları bir borçla karşı karşıyalar. Öyle ki ne esnaf bu borcu ödeyebilir, ne de kimse bu borcu tahsil edebilir. Keza esnafın, haciz konulacak mal varlığı da kalmadı” diye konuştu.
“CEZALAR DAHA ADİL OLMALI”
Yeni borç yapılandırmasında kamuya olan tüm borçların kapsama alınmasını isteyen ÇESOB Başkanı Recep Gür, “Geçmiş dönemlerdeki borç yapılandırmalarında bazı idari para cezaları yapılandırma kapsamına alınmadı. Oysa öyle cezalar var ki, esnafın dükkanını içindeki malıyla satsanız ödeyemez. Bugün 52 bin TL’nin üzerinde kesilen para cezaları var ve önceki yapılandırmaların kapsamına girmiyor. Yeni yapılandırmada cezaların hepsi dahil olacak şekilde kamuya olan tüm borçlar kapsama alınmalı. En önemlisi cezalar daha adil olmalıdır” şeklinde konuştu.
“SESİMİZİ NE ZAMAN DUYACAKSINIZ”
Özetle tüm Türkiye’de olduğu gibi Çorum’da da esnaf kan ağlıyor. Yıllardır yalnızlaşan esnaf, sorunlarına çözüm bulunması için hem siyasetçilerden hem bürokratlardan hem de hükümet kanadından destek bekliyor. Esnaflar, “Sesimizi ne zaman duyacaksınız. Esnaf batıyor” diyor.