‘Ayçiçeği Alım Fiyatları Üreticinin Beklentilerini Karşılamadı’
‘Ayçiçeği Alım Fiyatları Üreticinin Beklentilerini Karşılamadı’
Ziraat Odası Başkanı Mehmet Sayan, Ayçiçeği hasadıyla birlikte açıklanan alım fiyatlarının üreticilerin beklentilerini karşılamadığını vurguladı.
2022 yılı ayçiçeği sezonunun sorunlarla başladığına ifade eden Sayan, “Karadeniz Birliğin ayçiçeği fiyatlarını 10,50 TL/kilogramdan açıklaması ve borsada fiyatların 8,00 TL/kilograma kadar düşmesi, Karadeniz Birliğin ödemeleri ne zaman yapacağının belirsiz olduğu görülmektedir” dedi.
Ayçiçeğinin Türkiye ekonomisi açısından önemine dikkati çeken Sayan, sıvı yağ tüketiminin yüzde 76’sının ayçiçeği kaynaklı olduğunu ifade etti.
Türkiye’de ayçiçeğinin Trakya birlik, Karadeniz birlik ve ÇUKOBİRLİK tarafından alındığını kaydeden Sayan, “Bu birliklerin dışında son yıllarda Tarım Kredi Kooperatifleri ve Konya Şeker de alım yapmaya başladı. Birliklerin alımları ayçiçeği ekim alanlarının artmasında da önemli bir etkendir” diye konuştu.
“Mağduriyeti Giderilmeli”
Tarım Kredi Kooperatiflerinde alımların 10,100TL/kilogramdan başladığı halde, 10,70 TL/kilograma kadar düştüğüne dikkat çeken Sayan, “Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından üye olmayanlardan ayçiçeği alınıp alınmayacağı hususunun muallâkta olmasından dolayı çiftçilerimiz ürünlerini satacak yer bulamamaktadır. Bu durum ayçiçeği üreticilerimizi mağdur etmiştir. Çiftçilerimizin bu mağduriyetinin giderilmesi için bir an önce gerekli adımlar atılmalıdır” ifadelerini kullandı.
Trakya Birliğin ayçiçek avans ödeme fiyatlarını açıkladığını hatırlatan Sayan, “Trakya Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği, yüzde 40 ham yağ oranlı ayçiçeği için 12.000 TL/ton, yüzde 44 hamyağ oranlı ayçiçeği için 12720 TL/ton, yüzde 50 hamyağ oranlı ayçiçeği için 13800 TL/ton şeklinde avans alım fiyatlarını açıklamıştır” dedi.
“Fiyat ve Alım Garantisi Sağlanmalı”
Ayçiçeğinin stratejik bir ürün olduğuna dikkat çeken Mehmet Sayan, ayçiçeği için fiyat ve alım garantisi verilmesi gerektiğini kaydetti. Sayan, “Bunun için ayçiçeği ekim alanlarının artırılması gerekmektedir. Fiyat ve alım garantisi, ayçiçeğinde ekim alanlarının artmasındaki daha önemli etkenlerdir. Ayçiçeği fiyatları üreticinin yeterli gelir elde edeceği seviyede tutulmalıdır. Ayçiçeği TMO vasıtasıyla devlet müdahale alımı kapsamına alınmalıdır. Prim, mazot ve gübre desteklerinin artırılarak devam ettirilmesi, üreticilerimizin ayçiçeği üretiminde kalması için uygulanması gereken en önemli fiyat politika aracıdır. Desteklerin en az girdi enflasyonu oranında artırılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.