Aileye Var, Öğrenciye Yok!
Hitit Üniversitesi eğitime başladı ancak öğrenciler ev bulmakta zorlanıyor. Ev bulmak için emlakçılara giden öğrenciler elleri boş dönüyor. Emlak esnafı da durumdan şikayetçi. Çorum’da öğrencilere uygun ev yapılmaması, belediyenin yeni imar düzenlemeleriyle birlikte öğrencilere yönelik evlerin önünü açmaması bu sorunu içerisinden çıkılmaz hale getiriyor. Hem pandemi hem de artan inşaat maliyetleri, ev sahiplerinin “öğrenci” tedirginliğiyle birleşince de kira fiyatları tavan yapıyor, öğrencinin cebini yakıyor.
Aileye Var, Öğrenciye Yok!
Çorum’da öğrenciler kiralık ev bulmakta zorlanıyor. Hem emlakçılar hem de öğrenciler kiralık ev bulamamaktan dert yanıyor.
Hitit Üniversitesi’nin 2021-2022 eğitim ve öğretim yılında yüz yüze eğitime geçmesiyle birlikte binlerce öğrenci Çorum’a geldi. Yaklaşık 2 yıldır memleketlerinde yaşayan öğrenciler de kiralık ev arayışına girdi. Ani açılma, tüm Türkiye’de olduğu gibi Çorum’da da kira fiyatlarını artırdı.
Emlakçılar da bu durumdan dert yanıyor. Çorum’da öğrencilere uygun 1+1 veya 2+1 ev sayısının az olması hem esnafın hem öğrencinin belini büküyor. Ayrıca var olan evler için de ev sahipleri kiracının “öğrenci” olması nedeniyle yüksek fiyat istiyor.
Duruma tepki gösteren emlakçılar sorunun çözümü için hem yeni imar düzenlemenin getirilmesi, hem de öğrencilere uygun evler yapılması gerektiğini savunuyor.
“Öğrenciye Uygun Ev Yapılmalı”
Gazetemize konuşan Emlakçı Mustafa Aşan, kentte öğrencilere uygun evler bulunmadığını, kiralık evlerin de aile evi olduğunu vurguladı. Aşan, “Çorum’a her ne kadar üniversite yapılsa da ailelere hitap eden binalar yapılıyor. Binlerce öğrenci geldi ama öğrenciye hitap eden hiçbir bina yapılmıyor. Ne belediye önayak oluyor ne de müteahhitler böyle binalar yapıyor. Öğrencileri düşünerek 1+1 daireler yapılmak zorunda. Bütün yapılan binalar 3+1, 4+1 daireler yapılıyor. Bunların fiyatları da çok yüksek. Öğrenciler geliyor, mağdur oluyorlar. Aileler de kiralık ev bulamıyor. Tayin olan memurlar kiralık ev bulmakta çok sorun yaşıyorlar” dedi.
“Çorum İçin Kira Fiyatları Çok Yüksek”
Kira fiyatlarının Çorum gibi bir şehir için yüksek olduğuna dikkat çeken Aşan, “Kira fiyatları çok yüksek. Çorum gibi bir memlekette sıradan bir ev bin 500 lira bandında. Artık bunun üst sınırı 4 bin 500, 5 bin gibi rakamlar söyleniyor. Çorum gibi bir yerde insanlar nasıl geçinecek. Çok sorunlu bir durum. Buna yetkililerin bir çözüm bulması gerekiyor. Belediyenin müteahhitler bazında 1+1 gibi binalar yapılmasına yardımcı olması gerekiyor. Üniversite olan yerlerdeki binalara bakıyoruz, öğrencilere hitap eden binalar yapılıyor. Hem satılık hem de kiralık. Öğrenciler de rahat ediyor. Ancak Çorum’da böyle bir durum yok” ifadelerini kullandı.
“Pandemi Kira Fiyatlarını Etkiledi”
Türkiye’deki kira artış furyasının Çorum’a da yansıdığını belirten bir diğer Emlakçı Gazi Çakıcı ise artan pandemiyi gerekçe gösterdi. Okulların aniden açıldığını ifade eden Çakıcı, “Ev kiralarındaki artış Çorum’a da yansıdı. Çorum’da kiralık daire bulunamıyor. Ev sahipleri öğrenciye kiralık daire vermiyor. Parayı alamama korkusu, elektrik parası korkusu var. Bu nedenle fiyatları yüksek tutuyorlar. 3 bin lira gibi 2 bin lira fiyatlar istiyorlar. Çorum’da satılık ev çok ama kiralık daire maalesef yok. Satılık evlerin değeri 400-500 bin TL. Kiraya vermek istemiyorlar. Şuanda çok büyük sorunlar var. Sorunun temeli hazırlıksız yakalanmak bence. Okullar bir anda açıldı, pandemi koşullarıyla karşı karşıyayız. İnşaatlar satışa sunuluyor ama kiralanacak boş daire yok” şeklinde konuştu.
“Çözüm İçin Yurt Şart”
Çözüm için yurt yapılması önerisinde bulunan Çakıcı, “Çözüm için yurt gerekiyor. Yeterli sayıda yurt yapılırsa bu sorun çözülür. İş adamları bir araya gelip şehre yurtlar kazandırabilirler. Üniversite varsa, okullar varsa yurt yapılmak zorunda. Bu tabi ki kurumlar arası iletişim ile olacak” dedi.
Farklı Görüşler de Var
Konuyla ilgili farklı düşünen Çorum Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Ömer Okçu ise Çorum’da “fahiş” bir kira artışı olmadığını vurguladı.
Okçu, şöyle konuştu:
“Yurt ve kira sorunlarının büyükşehirlerde olduğunu düşünüyorum. Çorum’da böyle bir sorun yok. Kiralarda büyük bir artış yok ama yüzde 10, yüzde 20 gibi bir artış var. Bunun dışında kiralarda büyük fahiş artış görmüyoruz. Yani bin liraya kiraladığı evi 3 bin veya 4 bin liraya çıkartan insanlar görmüyoruz. Bizim yaşadığımız bölgelerde kiralar bin TL civarında. Buharaevler’de bin lira civarında. Ben bunun bin 200, bin 500 olduğunu duymadım. Dolayısıyla bu sorunun büyükşehirlerde olduğunu düşünüyorum. Anadolu’da aşırı bir kira artışı yok. İlimizde büyük bir sorun olduğunu düşünmüyorum.
Büyükşehirlerdeki sorunun temeli pandemiden kaynaklandığını görüyoruz. Her şeydeki fiyat artışı paralel olarak kiralarda da fiyat artışı yaşandı. Ancak kiraların bu kadar artmasının nedenini anlamak mümkün değil.”
“Ev Sahiplerinin Yüzde 70’i Öğrenciye Ev Vermek İstemiyor”
Ev sahiplerinin öğrenciye ev vermekten çekindiğini, kiralamamak için yüksek fiyat önerdiğini dile getiren Murat Ünlü de “Ev kiralarının artma sebebi kiralık ev bulunamamasından kaynaklanıyor. Şuan mevcutta hep satılık evler mevcut. Yeni bir imar çalışması maalesef yok. Sektöre muhtemelen ev yetersiz geliyor. Kiralık daire bulmakta zorlanıyoruz. Sorunun çözümü daha çok dairenin yapılmasından geçiyor. Öğrenciler için 1+1 dairelerin yapılması gerekiyor. Ev sahiplerinin yüzde 70’i öğrencilere ev vermek istemiyor. Öğrencilerin dairelere zarar verdiği düşünülüyor. Çıkarken kira vermediler, elektrik, su parası ödemeyecekler, aidat borcunu ödemiyor gibi önyargılar mevcut. Bu nedenle mal sahipleri öğrencilere güvenmiyor” diye konuştu.
“Kiralarda Yüzde 50 ila 70 Arası Artış Var”
Kira fiyatlarındaki artıştan bahseden Ünlü, “Kiralarda Türkiye genelinde bir artış var. Yüzde 50 ila yüzde 70 arasında bir artış söz konusu. Mal sahiplerinin biraz insaflı olması lazım. Kiralardaki en büyük sebep artan maliyetler nedeniyle ev fiyatlarının artmasıdır. İnşaat maliyetinde fiyatlar çok yükseldi. Bu nedenle bu iş kiralara da yansıyor” ifadelerini kullandı.
Belediye Önayak Olmalı
Emlakçılar genel olarak kira artışının sebebini pandemi, artan inşaat maliyetleri ve ev sahiplerinin tutumuna bağlıyor. Tabi ki Çorum’da küçük evlerin bulunmaması, daire stoğunun çoğunluğunu 3+1 ve 4+1 gibi büyük evlerin oluşturması da bu sorunun oluşmasında büyük bir etken. Çorum’da 1+1 gibi nispeten küçük dairelerin yapılması için Çorum Belediyesinin yapacağı imar düzenlemeleriyle önayak olması neredeyse tüm emlakçıların ortak fikri. Emlakçılar, hem belediyenin hem de müteahhitlerin birlikte çalışarak Çorum’un kanayan yarası haline gelen bu sorunu çözebileceğine inanıyor.