Çiftçiler, Karalekeye Dikkat!
Çiftçiler, Karalekeye Dikkat!
Çorum Tarım ve Orman Müdürü Orhan Sarı, elma ve armut bahçesi olan çiftçileri karaleke hastalığına karşı uyardı.
Konuyla ilgili bir açıklama yayımlayan Tarım ve Orman Müdürü Orhan Sarı, üreticileri uyardı, “Meteorolojik koşulların hastalığın oluşmasına uygun olduğu bu günlerde ilaçlı kimyasal mücadelenin yapılması bir an önce gerekmektedir” dedi.
Sarı, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Elma ve armut ağaçlarında karaleke hastalığına karşı ilaçlama zamanı gelmiştir. Elma ve armut ağaçlarının yaprak, meyve sürgünlerini hastalandıran karaleke etmeni yapraklarda lekeler oluşturup ileri dönemde bu lekeli yapraklar dökülerek verim azalmasına neden olur. Meyvede oluşan lekeler, meyvenin gelişmesini engelleyerek, şekilsiz ve pazar değeri düşük ürün elde edilir. Bu hastalık ile mücadele tedavi edici değil koruyucu mahiyette olduğundan ilaçlama zamanları önemlidir. Özellikle bahar yağışlarının bol olduğu yıllarda daha da önem kazanmaktadır. Mutlaka ilaçlama yapınız.
İlimizde Elma, Armut yetiştiriciliği yapan üreticilerimizin bu meyvelerde en fazla görülen ana hastalıklarından meyve kalitesini ve fiziki görünü olumsuz yönde etkileyen Karaleke hastalığı mücadelesi için meteorolojik koşulların (yağış, sıcaklık ve nem) hastalığın oluşmasına uygun olduğu bu günlerde ilaçlı kimyasal mücadelenin yapılması bir an önce gerekmektedir. Kullanılan ilaçların etki süreleri dikkate alınarak 7-15 gün ara ile 2. ve 3. ilaçlama zamanları geçmeden uygulamalar tekrarlanmalıdır.
Üreticilerimiz, tahmin ve erken uyarı sistemimiz gereksiz yapacağınız ilaçlamalarınız önlemek, uygun zaman ve dozda ilaçlama yapmanız için çalışmaktadır.
Mücadele esnasında kullanacağınız ilaçlarınızın Bakanlığımız tarafından ruhsatlandırılmış olmasına vetavsiye edilen ürünlerin dışında kullanılmamasına dikkat etmelisiniz. İnsan sağlığı ve çevreye yönelik zararlarını önlemek için kullanma talimatları doğrultusunda uygun dozlarda uygulamalarınızı gerçekleştirin. İlaçlamanın havanın sakin ve rüzgarsız saatlerde yapılmasına özen gösteriniz. Boş ilaç ambalajlarını su kenarlarına, dere yataklarına ve çeşme yanlarına atmayarak çevremizi ve sağlımızı koruyalım.”