HİTÜ “Online” Tanıtıldı
Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğünce Youtube üzerinden gerçekleştirilen, “Çevrimiçi Üniversite Tanıtım Günleri” programına katıldı.
Prof. Dr. Öztürk, Türkiye’nin farklı illerinden üniversite adaylarının da katıldığı canlı yayında, üniversite ve bünyesinde faaliyet gösteren akademik birimlerle ilgili soruları yanıtladı.
Üniversite hakkında bilgi veren Prof. Dr. Öztürk, Hitit Üniversitesi’nin Türkiye’de 2006 yılından sonra kurulan üçüncü nesil üniversitelerden biri olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
“Üniversitemiz, 19 Mayıs Üniversitesi ve Gazi Üniversitesi gibi köklü üniversitelerin deneyimleri üzerine kurulmuş yeni bir üniversitedir. 8 bin 800’ü lisans, 6 bine yakını ön lisans ve bin 500’ü linasüstü olmak üzere 17 bine yakın öğrencimiz var. 77 profesör, 80’i aşkın doçent, 230 doktor öğretim üyesi ile birlikte toplam 866 öğretim elemanımızla eğitim faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. İsmi itibarıyla Hitit, bir medeniyet tasavvuru olduğu için sonradan kurulmuş olmasına rağmen yurt dışında mekandan gelen bir avantajla ilgi ve alakaya sahip olduğunu söyleyebilirim. Çorum’da ciddi bir tarihi miras var. Ayrıca başkent Ankara’ya 2.5 saat, denize, Samsun’a 1.5 saat mesafede. Yakınlık ve ulaşım anlamında harika bir lokasyonda. Çorum ayrıca bölgedeki en büyük ihracat yapan il. Şehrin tek üniversitesi. Dolayısıyla keyifli, genç, dinamik, gelişime açık üniversite olarak eğitim öğretime devam ediyoruz.”
Rektör Prof. Dr. Öztürk, ÖSYM yerleştirme kılavuzunda yer alan Hitit Üniversitesi bünyesindeki eğitim birimleriyle ilgili bir soru üzerine de “Köklü fakültelerimiz var. Bunun yanında 2006 itibaren kurulmuş fakültelerimiz de var. Mühendislik, İktisadi ve İdari Bilimler, İlahiyat, Spor Bilimleri, Fen Edebiyat, Tıp, Sağlık Bilimleri ve kısmi olarak faaliyete geçmiş olan Güzel Sanatlar Fakültemiz bulunmaktadır. Ayrıca üç tane lisansüstü, sağlık bilimleri, sosyal, ve fen bilimleri enstitümüz var. Yabancı Diller Yüksekokulumuz ile birlikte yedi tane meslek yüksekokulumuz var” diye konuştu.
“Meslek Yüksekokullarının her biri için özel konsept belirledik”
Fakültelerin yanı sıra meslek yüksekokullarının da iyi bir altyapıya sahip olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Öztürk, “Meslek erbabı yetiştirmek anlamında meslek yüksekokullarımızı çok ciddiye alıyoruz. Meslek yüksekokullarımızın her biri için ayrı özel bir konsept belirledik. Benzer, mükerrer programların açıldığı meslek yüksekokulları yerine belirlediğimiz alanlara göre gelişim gösterecek meslek yüksekokullarımız var. Örneğin Sungurlu Meslek Yüksekokulu sağlık, Alaca Meslek Yüksekokulu tarım ve hayvancılık, İskilip meslek Yüksekokulu için iç mimarlık gibi özel alanlar belirlemiş olduk. MYO’larda öğrencilerimizi konsepte haiz sertifika programlarına da dahil ederek mezun oldukları alanda bir adım daha öne çıkmaları için gayret ediyoruz” ifadesini kullandı.
En Çok Hangi Bölümler Tercih Ediliyor?
Hitit Üniversitesi’nde en fazla tercih edilen popüler bölümlerin hangisinin olduğu yönündeki soruyu da yanıtlayan Rektör Prof. Dr. Öztürk, “Temel bilimlere yönelimler olduğunu görüyorum. Fakat en popüler olanı sağlık alanı, tıp fakültemiz. Tıp Fakültemiz çok yüksek talep alıyor. Gazi geleneği üzerine kurulmuş, çok muazzam eğitimin verildiği ve alanında yetkin hocalarımızın görev aldığı bir fakülte olan Tıp Fakültemize ait Erol Olçok Eğitim Araştırma Hastanemiz de var. Hastanemizde İspanya’dan, Japonya’dan uzmanlık eğitimi almak üzere bize başvurular olmaktadır. Özellikle keneye bağlı hastalıklar konusunda. Ciddi tecrübe var ve geçen hafta da Amerika’dan bir üniversite ile arkadaşlarımız işbirliği yapılması yönünde görüşmelerde bulundular” şeklinde konuştu.
“İhtisaslaşmayı kabul ettirmiş tek üniversiteyiz”
Prof. Dr. Öztürk, YÖK tarafından belirli alanlarda ihtisaslaşmak üzere 15 üniversite belirlendiğini, buna göre Hitit Üniversitesi’nin de makine ve imalat teknolojileri alanında ihtisaslaşması yönünde karar alındığını anımsatarak, “Hitit Üniversitesi, Türkiye’de 2006’dan sonra kurularak bu alanda ihtisaslaşmayı kabul ettirmiş tek üniversite. Yapay zeka, dijital ürün ve üretim, makine ve imalat teknolojileri alanında ihtisaslaşıyoruz. Mühendislik fakültemiz ciddi yük altına girmiş oldu ve bu yükün altından kalkmak için canla başla çalışıyoruz” dedi.
Uzaktan eğitim altyapısı
Eğitim alanında da yeni uygulamaları hayata geçirdiklerini dile getiren Prof. Dr. Öztürk, şöyle devam etti:
“7+1 uygulamasını başlattık. Birçok alanda fakülteler mezun veriyor ancak bu mezunlar lisans eğitimleri döneminde uygulama anlamında en fazla laboratuvara iniyor. İş hayatına gidildiğinde ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Bizim başlattığımız modelde öğrencilerimiz, sekiz dönemlik fakülte eğitiminin yedi dönemini sınıfta, son dönemini sahada, tamamen pratik yaparak geçiriyor. Bu modeli hayata geçirdik. Bizi tercih eden öğrencilerimiz için bu önemli bir açılım.”
Prof. Dr. Öztürk, bir öğrencinin, barınma imkanlarıyla ilgili sorusu üzerine de “Çorum’da öğrencilerimizin barınma anlamında hiçbir sorunumuz yok. Üç adet kızlarımız için, bir adet erkekler için çok büyük yurdumuz var. Bizi tercih den öğrencilerimiz barınma konusunda sorun yaşamayacak” dedi.
Öztürk, Üniversitenin uzaktan eğitim altyapısını ilişkin soru üzerine de “Bizim kendi yazılımımız vardı, adaptasyonumuzu hızlı sağlamış olduk. Öğrenci hizmeti veren kısmı geliştirerek uzaktan eğitimimizi gerçekleştirdik. Tıp fakültesi öğrencilerimizin bile online sınavını hatasız bir şekilde yapabilme başarısını göstermiş olduk. Öğrencilerimiz de memnun. Hazırlıklıyız. Hem yazılımımız test edilmiş oldu hem de öğrencilerimiz sisteme alıştı” şeklinde konuştu