Ziya Gökalp ve Fikri Temelleri Konuşuldu
Ziya Gökalp ve Fikri Temelleri Konuşuldu
TÜRKAV Çorum Şubesi, “Türk Yüzyılında Ülkü Sohbetleri” kapsamında “Ziya Gökalp ve Cumhuriyetin Fikri Temelleri” konulu bir söyleşi düzenledi.
TÜRKAV Çorum Şube Başkanı İsmail Deli, merhum şair Mehmet Akif Ersoy’un dizeleriyle başladığı konuşmasında, “Her ay düzenli olarak yaptığımız ‘Türk Yüzyılında Ülkü Sohbetleri’ adlı programımızda bugün, ‘Ziya Gökalp ve Cumhuriyetin Fikri Temelleri’ konusunu ele alıyoruz. Davetimize icabet eden kıymetli hocamıza huzurlarınızda tekrar teşekkür ediyorum.” dedi.
Deli, “20. yüzyıla damga vuran en önemli düşünürlerimizden biri olan Ziya Gökalp, hakikate teslim olan ve bunu muazzam fikir ve eserleri ile süsleyen bir şahsiyetti. Gökalp, aynı zamanda yaşadığı dönemin uyanık şuuru, büyük bir fikir hamulesi ve yüksek bir idrak kabiliyetine sahipti. Türk milliyetçiliği fikriyatının kurucularından biri olmayı hak etmiş bir münevverdi. Aydının vazifesi yaşadığı zaman dilimini ve zaman ötesini aydınlatmaksa, bunu Gökalp fazlasıyla başarmıştır.” şeklinde konuştu.
“Türkçülüğü, Türk milletini yüceltmek olarak tanımlayarak tarihin kopan halkalarını birleştirmiş, çağlar arasında düşünce köprüsü kurmuştur.” diyen Deli, “Türkiye’nin siyasi ve fikri gelişmesinin arka planında Gökalp’in mütefekkir soluğu, yılmaz kalemi yer almaktadır. Genel Başkanımız Dr. Devlet Bahçeli beyefendi, Gökalp’i ‘Türkiye Cumhuriyeti’nin fikir kutbu, ana dinamiği, sis bulutunu dağıtan münevveri’ olarak tanımlamıştır. Siyasetçi, şair, eğitimci, gazeteci vasıflarının yanı sıra milli bir aydın olarak gönüllerimizde taht kuran, yolumuzu aydınlatan, Türk milliyetçiliğini sosyolojik bir bakışla yorumlayan, müstesna eserleriyle iz bırakan Ziya Gökalp’tir” dedi.
Büyük düşünür Ziya Gökalp’e vefatının 100. yıl dönümünde Allah’tan rahmet dileyen Deli, “Bizlere emanet ettiği fikir meşalesini çağlar ötesine gururla taşıyacağımıza, Türk milliyetçileri adına söz veriyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.
Programa katılan Milliyetçi Hareket Partisi İl Başkanı İhsan Çıplak da “Fikirlerimin babası Ziya Gökalp’tir diyen Atatürk’ü, Cumhuriyet ve bağımsızlığımıza emeği geçen atalarımızı saygıyla anıyorum. Bugün Allah’tan sonra onların sayesinde bu topraklarda, al bayrağın gölgesinde yaşıyoruz.” dedi. Çıplak, “Milliyetçi Hareket Partisi olarak devletin bekası, milletin huzur ve refahının yılmaz hadimleriyiz” dedi.
Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erkan Göksu ise “Türklerin Türkistan’dan kopup geldiklerini, Anadolu’yu yurt edinmeye çalışırken üç istilaya göğüs gerdiklerini; bunların Haçlı İstilası, Moğol İstilası ve son olarak Birinci Dünya Savaşı’ndaki emperyalist istila olduğunu söyledi. Hamdolsun hepsinin üstesinden gelerek Türk’e kefen biçenlere gereken ders verilmiş. Türk’ün şanlı bir tarihi vardır. Dünyada büyük medeniyetler kuran bir milletiz. Dikkat edilirse Türkler sadece Türkistan’da değil dünyanın çeşitli yerlerinde medeniyetler kurmuş tek millettir. Ziya Gökalp, 18. ve 19. yüzyılda Türk ufkunu eserleri ile aydınlatan, Cumhuriyet’e giden yolun taşlarını döşeyen en önemli münevverdir. O sadece bir şair değil, sosyolog kimliğiyle de Türk tarihini ve kültürünü bugüne yansıtan ve geçmişle gelecek arasında köprü kuran bir tarihçi ve siyaset adamıdır. 48 yaşında hayata veda eden Gökalp, eserleri ile önümüzü aydınlatmaya devam ediyor. Kendisine Allah’tan rahmet diliyorum” şeklinde konuştu.