‘Yanlış Uygulamadan Geri Dönülmelidir’
‘Yanlış Uygulamadan Geri Dönülmelidir’
Çorum Eczacılar Odası’na üye eczacılar, Sağlık Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüğü bünyesinde bulunan bazı hizmetlerin Ankara’ya taşınmasına tepki gösterdi.
Çorum Eczacılar Odası’ndan yapılan açıklamada, yapılan uygulamanın yanlış olacağı, performans düşüklüğüne sebebiyet vereceği belirtildi.
Açıklamada şöyle denildi:
“İlimiz, sağlık uygulamalarında teşhis, tedavi, hekim, hastane, nitelikli sağlık çalışanlarımız yönünden çevresindeki iller arasında önemli bir noktadadır. Eğitim – Araştırma Hastanesi ve Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi ile, Ankara, İstanbul gibi büyük illerde uygulanan teşhis ve tedaviler artık ilimizde de yapılabilmektedir (kanser, anjiyo, by-pass, vb.). Bu önemli hastalıkların tedavi uygulamaları ve geri ödemelerinin yerinde, hızlı, güvenilir bir şekilde olması Çorum Sağlık Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüğümüz sayesindeydi.
Ayda 300 bine yakın reçetenin, 2 bin 500 hasta altbezi reçetesinin, bin 600’e yakın ortez ve protez reçetesinin kontrolleri müdürlüğümüzün eczacılık ve medikal servislerinde yapılmaktaydı. Sağlık Merkez Müdürlüğü’nün ne kadar büyük bir işinin olduğu yadsınamaz. Şuan Çorum Sağlık Merkez Müdürlüğü’nde görev alan kadrolu personel sayısı az olmasına rağmen Sağlık Sosyal Güvenlik Merkezi Müdürümüz, eczacılarımız ve kurum çalışanlarımız Çorumlu vatandaşlarımıza yerinde, kesintisiz ve hızlı bir sağlık hizmeti sunarak ilimizin ve biz eczacıların zaman, bilgi ve ekonomik kayıplarının önüne bu günü kadar geçmişlerdir. Vatandaşlarımız bunun yanında hastanelerimiz, özel hastanelerimiz, polikliniklerimiz, diyaliz merkezlerimiz, aile sağlığı merkezlerimiz ve eczanelerimiz gibi sağlık kuruluşlarımız her türlü sağlık sorularına cevabı Sağlık Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüğümüzde bulmaktaydı.
12 yıl boyunca Çorum Sosyal Güvenlik İl Müdürlerinden gerekli desteği gören Sağlık Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüğü Çorum’a önemli kurum kazandırma mücadelesini devam ettirmekteydi. Türkiye genelinde İstanbul, Ankara, İzmir, Konya, Samsun, Antalya, Adana, Afyon, Bursa, Denizli, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Malatya, Sivas, Şanlıurfa, Tokat, Trabzon, Zonguldak ve Çorum’da olmak üzere 25 ilimizde Sağlık Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüğü bulunmaktadır ve bu sayının 81 ile yayılması her ilde bulunan İl Sağlık Müdürlükleri kadar önemliydi.
Çorum Eczacı Odamıza Kurum Başkanlığı’ndan gelen yazılar doğrultusunda böyle önemli bir kurumun işlevlerinin büyük bir bölümünün Ankara iline aktarılması hastalarımızın ilaçla tedavisinde ve eczacılarımızın sorunlarında büyük bir kargaşaya neden olacaktır. Özellikle itiraz komisyonun il dışına alınmasıyla komisyona konu olan reçetenin üzerindeki fikir birliği uzaktan iletişimle sağlıklı çözülemeyecektir. Kronik hasta raporlarının eksikliklerinin sorulması, hekim ile hasta arsındaki sıkıntıların hızla çözüme kavuşması, ilimiz dışındaki sağlık hizmetiyle mümkün görünmeyecektir.
İlaç tedarikçisi 162 adet Sözleşmeli Eczanenin, SUT mevzuatının uygulanması ile ilgili çözülebilir prosedürlerinin karşılıklı diyalogla gerçekleştirilememesi bir başka mahalde muhatap bulmaları süreci zorlaştıracaktır.
Ayrıca, eczane reçete fatura kontrolleri Ankara’ya gönderildiğinde gidiş ve geliş sürecinin uzaması avans ödemelerinde, avans kapatılma sürecini etkileyerek performans düşüklüğüne sebebiyet verecektir.
Geçen aya kadar uyguladığımız evrak teslimi, sözleşme teslimi, fatura teslimi, İtiraz Komisyonumuzu ilimizde devam ettirmek ve kontrolleri Ankara’da yapılan reçetelerimizi ilimize geri istiyoruz. Bu konuda tüm Çorum kamuoyundan desteklerini bekliyoruz.”