Yaban Hayatının Desteklenmesinde Çorum Türkiye’nin En Başarılı İlleri Arasında
…
Orman ve Su İşleri İl Müdürü Mahmut Temel, 2003 yılından bu yana doğaya yaban hayvanı yerleştirme çalışmaları yapıldığını belirterek, doğaya kanatlı hayvan yerleştirilmesine önem verdiklerini söyledi. Temel, özellikle son yıllarda yaz aylarında aktif hale gelen kene ile mücadele kapsamında Kınalı keklik, Sülün ve son olarak da beç tavuğu getirilerek doğal yaşama yerleştirilmeye devam ettiğini ifade etti.
Bakanlığa ait Kınalı keklik üretme istasyonlarından alınan Kınalı keklikler başarılı bir şekilde doğaya yerleştirildiğini dile getiren Temel, son olarak 2011 yılında 750 adet Kınalı keklik yerleştirilmesiyle birlikte bu güne kadar toplam 2 bin 520 adet Kınalı kekliğin doğaya salındığını bildirdi. Bu çalışmaların veriminin alınmaya başladığını, özellikle ildeki Kınalı keklik sayısı 2011 yılında zirve yaptığını dile getiren Temel, bu nedenle komşu illerden ve Ankara’dan avcıların Çorum’a gelerek avlandığını kaydetti. Temel, bundan sonraki hedeflerinin, Kınalı keklikler için özel üreme bölgeleri belirleyerek, bu alanlara keklik yerleştirmesi yapmak ve bu alanları uzun süreli ava yasaklayarak buraları koruma altına almak olduğunu belirtti.
Geçtiğimiz yıl bin adet sülünün doğaya salındığını kaydeden Temel, “Bugüne kadar ilimizde doğaya yerleştirilen Sülün sayısı 10 bin 500 adede ulaşmıştır. Sülünler biyolojileri itibariyle yüksek rakımlı alanlarda yaşamamakta ve her yere uyum sağlayamamaktadırlar. Ancak daha önce Sülün yaşamayan illere yapılan Sülün yerleştirme çalışmaları içerisinde en başarılı olan il Çorum’dur. İlimizde daha önce hiç Sülün yaşamazken halen yerleştirme çalışmaları sonucunda Kızılırmak kenarında pek çok yerde Sülün yaşamaktadır. Bırakılan sülünler doğaya adapte olmuş, yavrulamış ve bu yavrular da büyüyerek artık tamamen doğal bir tür gibi yaşamaya devam etmektedir” dedi.
Beç tavuğu yerleştirme çalışmaları hakkında açıklamada bulunan Temel, “Beç tavuğu yerleştirmedeki asıl amacımız kene ile mücadele etmektir. Orman ve Su İşleri Bakanlığı müsteşarı Lütfi Akça tarafından Çorum’a tahsis edilen 700 adet beçtavuğu Yozgat’ta bulunan üretme istasyonundan getirilerek bir kısmı kene vakalarının görüldüğü Osmancık ve Alaca ilçelerimizdeki köylere dağıtılmış, bir kısmı da doğaya yerleştirilmiştir. Bu tür hem kümes hayvanı olarak yetiştirilmekte, hem de doğal ortamda yaşayabilmektedirler. Önümüzdeki dönemde de tahsis miktarını artırarak kene vakasının görüldüğü tüm köylerimize bu tavuk cinsinden ücretsiz olarak dağıtılması ve bir miktar da doğaya bırakılmasını planlıyoruz” diye konuştu.
Çorum’da doğal hayatın korunması amacıyla son iki yılda nesli yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalan kızıl geyiklerin sayısını arttırmak için Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Av Yaban Hayatı Daire Başkanlığı tarafından Çorum’a tahsis edilen 57 geyiğin doğaya bırakıldığını anlatan Temel, bırakılan kızıl geyiklerden 50’sinin doğaya uyum sağladığını, 7 tanesinin ise hayatını kaybettiğini belirtti. Temel, doğaya salınan geyiklerin takibinin koruması ekipleri tarafından yapıldığını, aradan geçen süreçte geyikler doğaya adapte olduğunu, yavrulayarak çoğaldığını söyledi. Doğaya bırakılan geyikler dışında Kösdağ yaban hayatı koruma sahasında bulanan kızılgeyik ve karacaların sayısında da büyük artış gözlendiğini anlatan Temel, yöre halkı ile işbirliği içerisinde bu bölgede kaçak avın büyük ölçüde önlenmesi sayesinde çoğalan geyik ve karacaların Osmancık ve İskilip bölgesine yayıldığını, Osmancık bölgesinde 20’li karaca sürüsü ve az da olsa kızılgeyikler görüldüğünü kaydetti.
Avlağı, Kumçelteği Genel Avlağı ve Yarımca Genel Avlaklarının da tescil çalışmaları tamamlanmıştır. Çorum’da 5 adet devlet avlağı ve 2 adet genel avlak olmak üzere 7 adet avlağın tescil çalışmaları tamamlanmıştır. Toplam 127.268 hektar alan avlak olarak tescillenmiştir. İlimizdeki yeni avlakların tescil çalışmalarına da aynı hızda devam edilecektir. Avlakların tescil işlemlerinin tamamlanmasıyla ilimizde av turizminde canlanmalar görülmeye başlanmış olup,2010-2011 av turizmi döneminde 3 adet, 2011-2012 av turizmi döneminde ise avlakların artmasına paralel olarak 15 adet olmak üzere son iki yılda 18 adet yabancı avcı ilimize gelerek av organizasyonlarına katılmışlardır. Av turizmi organizasyonlarından 10 bin 500 TL gelir elde edilmiş olup, gelirin 5 bin 400 TL’ si av organizasyonunun yapılmış olduğu köy tüzel kişiliklerinin hesaplarına aktarılmıştır. Av turizmi konusunda yaban domuzu sayısının Çorum’da fazla olması, ilimizin potansiyelini en verimli şekilde kullanmak ve av turizmi gelirlerinin artması amacıyla avlak tescil çalışmalarına devam edilecektir” dedi.
Sokak hayvanlarını koruma çalışmaları hakkında bilgi veren Temel, şunları kaydetti:
“2009-2011 yılları arasında bakanlığımız tarafından sahipsiz sokak hayvanlarının rehabilitasyonunda kullanılmak üzere 90 bin TL kaynak aktarılmıştır. 2011 yılı itibariyle bin 500 adet sahipsiz sokak köpeği aşılanarak ve kısırlaştırılarak alınmış oldukları ortama tekrar bırakılmışlardır. Çorum il merkezinde kısırlaştırma çalışmaları bitme aşamasına gelmiştir. Ancak ilçelerdeki çalışmalar 2011 yılında yeni başlamış olup, önümüzdeki dönemde bu çalışmalara hız verilerek ilimizin tamamında sokak köpeklerinin aşılanıp kısırlaştırılması hedeflenmektedir.