Ürün Güvenliği Haftası Kutlanıyor
Ürün Güvenliği Haftası kutlanıyor. Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü’nün düzenlediği etkinlikler kapsamında Devlet Tiyatrosu salonunda “Ürün Güvenliği” paneli düzenlendi.
22-26 Ekim Ürün Güvenliği Haftası nedeniyle Çorum’da ürün güvenliğini denetleyen kamu kurumlarının temsilcileri, yapılan denetimleri ve içeriğini anlattı. Dün Devlet Tiyatro Salonu’nda gerçekleştirilen seminere, Vali Yardımcısı Recep Yüksel, İl Sağlık Müdürü Dr. Ömer Sobacı, Ticaret İl Müdürü Fikret Yıldırım, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Yahya Çoban, Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Murat Ocak ile kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan seminerde açılış konuşmasını Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Murat Ocak yaptı.
“ÇORUM’DA 9 KURUM DENETİM YAPIYOR”
Piyasaya sunulan ürünlerin gerekli güvenlik kriterlerine uyup, uymadığını kontrol ettiklerini dile getiren Ocak, “Türkiye ile AB arasında Gümrük Birliğini tesis eden AB-Türkiye Ortaklık Konseyi Kararı uyarınca sanayi ürünleri ve işlenmiş tarım ürünleri ticaretinde AB ile aramızda gümrük vergileri, eş etkili vergiler ve miktar kısıtlamaları 1 Ocak 1996 tarihinden itibaren kaldırılmış ve bahse konu ürünlerde üçüncü ülkelere karşı Türkiye, AB’nin Ortak Gümrük Tarifesini uygulamaya başlamıştır. Aynı OKK’nın 8’inci maddesi kapsamında AB’nin ticarette teknik engellerin kaldırılmasına ilişkin mevzuatının da ülkemizce iç yasal düzenlemelere dahil edilmesi öngörülmüştür. Bunun üzerine mülga Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda yürütülen çalışmalar neticesinde AB teknik mevzuatını uyumlaştıracak olan kamu kuruluşları tespit edilmiştir. Teknik mevzuatın etkin bir şekilde uygulanabilmesi için 2001 yılının Temmuz ayında bir kanun yayınlanmış ve 2002 yılı Ocak ayında yürürlüğe girmiştir. Bölgelikle CE güvenlik işaretinin ülkemizde kullanılması zorunlu hale getirilmiştir. CE işareti taşıması gereken 23 AB ürün direktifinden 14 direktifin uyumlaştırılması bakanlığımız tarafından gerçekleştirilmiştir. PGD faaliyetleri piyasaya arz edilen bir ürünün gerekli güvenlik kriterlerine ve teknik düzenlemelere uygun üretilip, üretilmediği denetlenmesi anlamına gelmektedir. Kurumlar bu denetimleri temel olarak bilimsel kriterlere dayanan bir risk analizi sonrasında tespit edilen yüksek riskli ürünler üzerinde gerçekleştirilmektedir. Ancak bununla birlikte vatandaşlarımızdan gelen ihbar ve şikayetler ile basına yansıyan kaza ve yaralanma haberleri de denetimin başlatılması için kullanılmaktadır. İlimizde bu denetimler 9 kurum tarafından gerçekleştiriliyor” dedi.
“DENETİMLER DAHA DA SIKLAŞTIRILDI”
Ocak’ın konuşmasının ardından Vali Yardımcısı Recep Yüksel kürsüye çıktı. Son zamanlarda döviz kurunun dalgalanması nedeniyle piyasada sorunlar oluştuğuna dikkat çeken Yüksel, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla taksicilere ve stokçulara yönelik iki adet genelge yayınladıklarını, stokçulara yönelikte denetimlerin sıklaştırılmış bir şekilde devam ettiğini ifade etti.
Seminerde daha sonra Bilim, Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü Mühendisi Cafer İnal, İl Sağlık Müdürlüğü Personeli Eczacı Esra Özdek, Çevre ve şehircilik Şube Müdürü Zafer Bektaş, İl Sağlık Müdürlüğü Şube Müdürü Mustafa Çeşmeci, Tarım ve Hayvancılık Şube Müdürü Münevver Felek Göbel ile Ticaret İl Müdürlüğü Şube Müdürü Durmuş Buyruk, birer sunum yaptı.
Sunumların ardından program plaket takdimiyle sona erdi.