Üreticiye 10 Milyon Liralık Makine ve Ekipman Desteği
Üreticiye 10 Milyon Liralık Makine ve Ekipman Desteği
Çorum’daki üreticilere 10 milyon liralık makine desteği sağlandı. Tarım ve Orman İl Müdürlüğünde düzenlenen törenle makineler sahiplerine teslim edildi.
Tarım ve Orman Bakanlığı, Doğu Karadeniz Projesi Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) ve İl Özel İdaresi desteğiyle satın alınan 10 milyon lira değerinde makine ve ekipman, Ziraat Odası, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, Arı Yetiştiricileri Birliği, Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği’ne teslim edildi.
Tarım ve Orman İl Müdürlüğünde gerçekleştirilen törene, Vali Yardımcısı Dr. Hakan Kubalı, AK Parti Milletvekili ve MKYK Üyesi Ahmet Sami Ceylan, DOKAP Başkanı Hakan Gültekin, Ziraat Odası Başkanı Mehmet Sayan, Tarım ve Orman İl Müdürü Orhan Sarı, Belediye Başkan Yardımcısı Lemzi Çöplü, CHP İl Başkanı Mehmet Tahtasız, birlik yöneticileri ile davetliler katıldı.
“Bütün Dünyaya Örnek Olabilecek Farklı Bir Yöntem İzliyoruz”
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende bir konuşma yapan Vali Yardımcısı Dr. Hakan Kubalı, Çorum’da birliklerle birlikte örnek bir üretim modeli geliştirildiğine dikkat çekti. Kubalı, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti köklü ve ciddi bir devlettir ve devlet politikalarına sahiptir. Tarımı ve çiftçiyi desteklemek Türkiye Cumhuriyeti Devletinin bir devlet politikasıdır. Cumhuriyeti kuran büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün milletin efendisi olarak tanımladığı çiftçiye destek anlamında ulusal ekonominin temel statüsünün tarım olduğunu özellikle vurgulamış ve bum politika bütün Cumhuriyet döneminde uygulanmıştır. Çiftçi bu ülkenin başının tacıdır, çiftçi bu ülkenin tek sahibidir, çiftçi bu ülkenin üretenidir. En çok ilgiyi hak edendir. Çiftçi üretir, çiftçi yoksulluklar karşısında direnir ve çiftçi ülke ekonomisine katkıda bulunur. Biz öyle bir devletiz ki yokluklardan var olmasını bilmişizdir. Ulu Önder Atatürk bunu şöyle ifade etmiştir; ‘Milletimizin çoğunluğu çiftçi olmasaydı biz dünyada var olmayacaktık’ demiştir. Biz Çorumlulara farklı bir kalkınma politikası uyguluyoruz. Bütün dünyaya bütün Türkiye’ye örnek olabilecek farklı bir yöntem izliyoruz. Biz burada çiftçi birlikleriyle demokratik kitle örgütleriyle üretici birlikleri ile devleti buluşturduk. Biz burada hep beraber oluyoruz bir şeyi tek başımıza yapmıyoruz. Her bir projede herkesin belirli oranda katkısı oluyor. İşte bu modeli biz Türkiye’ye örnek bir model olarak Çorum’da uygularken çok büyük başarılara ima attık. Burada gördüğünüz tarımsal makinelerin değeri 20 milyondan aşağı değildir. Bütün bunları çiftçimizin kullanımına açıyoruz. Demokratik bir kamu yönetimi üretici birlikleri ile sivil toplum kuruluşları ile vatandaş ile birlikte hareket eder. Tek başına karar vermez uygulamaz” dedi.
“Çorum Birlikte Hareket Ediyor”
Çorum’un tüm dinamikleriyle birlik ve beraberlik içerisinde hareket ettiğine dikkat çeken DOKAP Başkanı Hakan Gültekin ise “Bir il birlik ve bütünlük içerisinde hareket ederse o il kazanır, eğer ayrışırsa da o il kaybeder. Çorum ilimiz kalkınan, gelişen, büyüyen hem sanayi bakımından hem tarım ve hayvancılık bakımından önemli gelişmeleri, kazanımları elde etmiş güzel bir ilimiz. Ben buradan özellikle ülkemizin kalkınması ile gelişmesinde önder olan Sayın Cumhurbaşkanımıza ve yol arkadaşları Mustafa Varank bakanımız ile sayın vekillerimiz, sahadaki il başkanlarımız, teşkilatlarımız ile birlikte şehre katkı sunmak için valimizden üreten çiftçilerimize kadar herkesin bir katkısı var. Rabbim bu ülke için üreten insanların yar ve yardımcı olsun” ifadelerini kullandı.
Sarı Süreci Anlattı, Ceylan’a Teşekkür Etti
Tarım ve Orman İl Müdürü Orhan Sarı da konunun dönemin bakanı Bekir Pakdemirli’yi ziyaret ettiklerinde gündeme geldiğini ifade ederek süreci şöyle özetledi:
“Birçok projeye gece demeden gündüz demeden çalışarak sizler için imza attık. Biz hep üretenin yanında olduk. Siz değerli vekillerimizde Çorum’daki herkes ile beraber üretici desteklemek için gayretler sarf ettiniz. Burada bireysel olarak desteklerimiz oldu ama sivil toplum örgütleri olarak desteklenmesi,güçlendirilmesi gerektiğine kanaat getirdik. Hatırlarsınız Ekim veya Kasım ayında Ziraat Odası Başkanımız Mehmet Sayan ve AK Parti Çorum Milletvekilimiz Tarım ve Orman Komisyon Üyesi Ahmet Sami Ceylan ile birlikte önceki bakanımız Bekir Pakdemirli’yi ziyarete gitmiştik. Vekilimiz bize dedi ki ‘Bir ihtiyacınız var mı?’ Biz de ‘İki, üç trilyon gibi bir ihtiyacınız var’ dedik. Çorum’daki sivil toplum örgütlerini güçlendirmemiz lazım. Toplantıda sağ olsun kendisi bakana bizzat söyledi ve bakan da söz verdi. Biz de ona istinaden projeleri yaptık, Ankara’ya gönderdik ve bugün yapmış olduğumuz programın belirli bir kısmı Tarım ve Orman Bakanlığı’nın hibeleri ile olmuştur” dedi.
Göreve geldikleri günden bugüne 60 olan kovan sayısını 41 bine çıkardıklarını dile getiren Arıcılar Birliği Başkanı Yücel Saygı da “Ben böyle bir yatırım böyle bir hizmet görmedim. Bu hizmetlerde emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. İlimizde birliğimize kayıtlı 600 arıcı bulunmaktadır. Ben birlik başkanlığını devir aldığımda bu sayı 60’idi. Şuan ki mevcut kovan sayımız 41 bin. İlimizde şuanda gezginci arıcı mevcudumuz 87 olup 24 bin koloni ilimiz dışından Çorum’a gelmektedir. Bunun yanında ilimizde yıllık 350-400 ton civarında bal üretimi yapılmakta. Ancak ilimizde üretilmeyen 650 ton ay çiçek balımız var bu balımızı üretip ekonomimize kazandırmamız gerekiyor. Yani 650 ton balın ekonomik değeri 65 milyon daha katma değer sağlanmammış. Bu balı üretebilmemiz için ilimizin ihtiyacı olan koloni varlığı 32 bin önümüzdeki yıllarda İnşallah vekilimiz ve İl Müdürümüzün katkılarıyla bunu da gerçekleştireceğiz” diye konuştu.
Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yılmaz Kaya da “Biz göreve geleli 5 yıl oldu Çorum’da birlik ve beraberlik içerisinde Çorum’un üreticisinin derdiyle dertlenmek istedik bunu da başardığımıza inanıyoruz hepinizden Allah razı olsun. Bizim yaptığımız projelerin bizlere çok faydası oldu. Mesel Çorum’da mısır ekimini arttırdık sözleşmeli, yonca ekimi, silaj ekimini arttırdık. Devletimizin desteği ile yaptığımız bu projelerde Çorum’umuza tam 5 milyon 600 bin lira gibi kayıt dışı ekonomiden stopaj sağlamışız. 18 bin lira KDV girdisi sağlamışız. Geldiğimizde 21 bin topladığımız sütü şuanda 44 bin tona çıkarttık bu aradaki far yaptığımız kaba yem projesi ile sağlandı. Bu ne demek üreticiye verirsen derdiyle dertlenirsen bizim üreticimiz kazanıyor. Bu zaman kadar yanımızda olan önce üreticilerimize daha sonra herkese çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından makineler birlik temsilcilerine teslim edildi.
Daha sonra tören sona erdi.
Neler Verildi?
Çorum Ziraat Odası’na 400 bin lira değerinde 6 ton kapasiteli taş toplama makinesi, 270 bin lira değerinde sıra bağımsız silah biçme makinesi,
Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’ne 4 milyon 900 bin liralık silaj hasat makinesi, 1 milyon 100 bin lira değerinde 1 adet 12 tonluk, 11 adet 650 litrelik süt soğutma tankı, 550 bin lira tutarında çift rotorlu akrobatik ot tırmığı,
Arı Yetiştiricileri Birliği’ne 850 bin lira değerinde bal dolun ve paketleme tesisinin makineleri,
Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliğine 1 milyon 420 bin lira değerinde 883 metrekare kapalı alana sahip Damızlık Koyun Üretim Tesisi.