DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Çorum °C
Çorum
°C
°C
°C
°C
°C

Üreticilere ‘Bordo Bulamacı’ Tavsiyesi

Üreticilere ‘Bordo Bulamacı’ Tavsiyesi
Özden Gazetesi Yayınları
08.03.2022
405
A+
A-

Üreticilere ‘Bordo Bulamacı’ Tavsiyesi

Tarım ve Orman İl Müdürü Orhan Sarı, meyve üretimi yapan üreticileri uyardı. Sarı, ilkbaharda “bordo bulamacı” kullanmadan mantarlı hastalıklarla mücadele edilemeyeceğini söyledi.

Bordo bulamacının birçok hastalığa karşı sigorta ilaçlaması olarak yapıldığına dikkate çeken Sarı,  “Pek çok mantarı ve bakteriyel enfeksiyonların oluşturduğu yaprak lekelerine, antraknoz, yanıklık ve özelliklede mildiyö etmenlerine karşı mükemmel bir reaksiyon vermektedir. Bordo bulamacı uygulamasının aynı zamanda ekonomik bir yöntem olmaktadır” dedi.

Sarı, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Ayrıca ağaçların uyanmasını geciktireceğinden meyve çiçeklerinin soğuk ve dondan korunmasına da destek vermektedir.    Özellikle Sonbaharda (yaprakların 3/4’ü veya tamamı döküldüğünde % 2 dozda) ve ilkbaharda (gözler uyanmadan 1 hafta önce % 1-1,5 dozda) meyve ağaçlarına bordo bulamacı uygulandığında ertesi yıl çıkabilecek potansiyel olarak bulunan pek çok hastalığa karşı etkili ve ekonomik bir mücadele ilacı olmaktadır. Sarı, bütün meyve ağaçlarında bu günlerde bakteriyel ve mantar hastalıklarına karşı koruyucu olarak yüzde 1,5’luk bordo bulamacı kullanılması gerektiğini söyledi.

Bordo bulamacının kullanıma hazır halde ilaç bayilerinde bulunabileceği gibi bakır sülfat (göztaşı) ve kireçle hazırlanabileceğini ifade eden Sarı, “Bordo bulamacı yüzde 98 oranında bakır sülfat (göztaşı) ve kireç kullanarak hazırlanan bir karışımdır. Karışım hazırlanırken Bakır Sülfat ve Kireç ayrı ayrı kaplarda eritilmeli Bakır Sülfat eriyiği kirecin üzerine dökülerek karıştırılmalıdır; tam tersi yapıldığında reaksiyon farklı olmakta ve bordo bulamacı olmayıp bozuk bir kimyasal oluşmaktadır. Bordo Bulamacının kimyasal özellikleri sebebiyle içine herhangi bir ilaç ya da kimyasal karıştırılmadan tek başına uygulanması gerekmektedir. Özellikle ilkbaharda gözler uyanmadan önce meyve ağaçlarına bordo bulamacı uygulandığında çıkabilecek potansiyel hastalıklara karşı etkili ve ekonomik bir mücadele ilacı olmaktadır. Sonbahar ve ilkbaharda bordo bulamacı kullanılmadan bazı bakteriyel hastalıklarla mücadelede tam başarıya ulaşmak mümkün değildir. Özellikle İlkbaharda budama işleminden sonra yapılan bordo bulamacı uygulaması ağaçlarda oluşan yara dokusundan hastalık etmeninin ağaçlara bulaşmasını önlemektedir. Bordo bulamacının hazırlanışı hakkında İl Müdürlüğümüzde ayrıntılı bilgi verilmektedir.

Bordo bulamacının elma ve armut ağaçlarında kara leke, armut ağaçlarında memeli pas, sert çekirdekli meyve ağaçlarında bakteriyel kanser ve zamklanma, kiraz ağaçlarında dal yanıklığı, diğer meyve ağaçlarında kök çürüklüğü, bağlarda ölü kol, bağ antraknozu, bağ mildiyösü gibi hastalıklara karşı kullanıldığını açıklayan Sarı, meyve ağaçlarının daha sağlıklı olmasına yardımcı oluyor.

İlimiz için uygun olan bu dönemi kaçırmamalarını üreticilerimize hatırlatır, bol bereketli bir üretim sezonu dilerim.”

Arena Game Center
YORUMLAR

− 6 = 4

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.