DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Çorum °C
Çorum
°C
°C
°C
°C
°C

‘Üretici Çoban Bulmakta Zorlanıyor’

‘Üretici Çoban Bulmakta Zorlanıyor’
Özden Gazetesi Yayınları
17.05.2022
572
A+
A-

‘Üretici Çoban Bulmakta Zorlanıyor’

DEVA Partisi Genel Merkez yöneticileri ve il teşkilatı, Çorum İli Damızlık Sığır Yetiştiriciler Birliği’ni ziyaret etti.

DEVA Partisi Genel Başkan Başdanışmanı Ali İhsan Merdanoğlu, Kurucu ve Disiplin Kurulu Üyesi Abdurrahim Aksoy ve Kurucu Üye Prof. Dr. İhsan Günaydın, beraberlerinde DEVA Parti Çorum İl Başkanı Elvan Can Çabuk, Merkez ilçe Başkanı Şerafettin Ahıskalı ve yönetim kurulu üyeleriyle birlikte

Çorum İli Damızlık Sığır Yetiştiriciler Birliği Başkanı Yılmaz Kaya’yı ziyaret etti.

Ziyarette üreticinin sorunları masaya yatırıldı.

“Çoban ve Personel Bulmakta Zorlanıyoruz”

Üreticilerin çoban ve personel bulmakta zorlandığını vurgulayan Yılmaz Kaya, Çiftliklerde çalıştıracak kendi vatandaşlarımızdan çoban ve personel bulmakta zorlandığımızdan dolayı, bu ihtiyacı %80’ni Afgan ve diğer yabancı vatandaşlardan karşılamak zorunda kalıyoruz.  Halkımızı teşviklerle Kırsala yönlendirerek ekonominin temeli olan tarım ve hayvancılığı da canlandırmamız gerekmekte” şeklinde konuştu.

Talepleri Sıraladı

Üreticilerin taleplerinden bahseden Kaya, “Kaba Yem Üretimi mutlaka desteklenmeli. Sözleşmeli tarım geliştirilmeli ve Alım garantili fiyat belirlenmeli. Destekler; Ürün bazlı verilmeli. Ekim yerlerinde Havza bazlı destekler verilmeli. Bakanlık bünyesindeki Tarım personeli sahada üreticinin yanında olmalı ve onları doğru yönlendirmeli, sahada aktif olmalılar. Sivil Toplum Örgütleri desteklenmeli ve devlet denetlemeli. Kooperatifleşme devlet tarafından teşvik edilmeli ve denetlenmeli. Arazi Toplulaştırmaları hızlandırılmalı. Bahçe sulamaları kontrol edilmeli. Su kaynaklarının kullanımı ve paylaşımı planlı yapılmalı” dedi.

“Sütün 9 Lira Olması Gerekiyor”

Kaya, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Süt -Yem Paritesi 1,5 olmalı. Bugünkü fiyatlardan sütün fiyatı 9 TL olması gerekiyor. Tüketicinin alım gücü düştüğünden Tüketiciyide  düşünülerek Devlet orta yolu bulması gerekli. Şu an güncellenen süt fiyatı bugünkü maliyetlerle idare ediyor ama çok geç kalındı. Bugün açıklanan fiyatın yılbaşında olması gerekiyordu. Girdi maliyetleri düşürülmesi gerekli.”

 

Arena Game Center
YORUMLAR

+ 72 = 81

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.