Unutulmaya Yüz Tutan Gelenek, Baharın Gelişiyle Yaşatıldı
Unutulmaya Yüz Tutan Gelenek, Baharın Gelişiyle Yaşatıldı
Çorum Belediyesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Çiğdem Aşı ve Çocuk Oyunları şenliği düzenledi.
KADEŞ Barış Meydanı’nda, Çorum Belediyesi ve Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen Çiğdem Aşı ve Çocuk Oyunları Şenliği, renkli görüntülere sahne oldu. Unutulmaya yüz tutmuş kültürel değerlerin yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla düzenlenen Çiğdem Aşı Şenliği, baharın gelişi ile birlikte bayram havasında kutlandı.
Başta çocuklar olmak üzere katılımcıların doyasıya eğlendiği çiğdem aşı şenliğine, Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, AK Parti İl Başkanı Yusuf Ahlatcı, Milliyetçi Hareket Partisi Agah Karapıçak, mahalle muhtarları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı ile başlayan şenlik günün anlam ve önemini belirten konuşmaların yapılması ile devam etti.
Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, “Belediye başkanı bende olsam bir başkası da olsa bu geleneğimiz devam edecek” dedi. Başkan Aşgın, ” Çorumlu olmak ayrıcalık ve büyük bir gurur. Çünkü Çorum dünyanın, kardeşliğin, barışın, sevginin merkezi ve sahabeler kenti. Çorum’da geçmişten bugüne kültür insanları var. Kültür için yaşayan, medeniyetimizin değerlerinin yeni nesle ulaştırılması noktasında özel hassasiyet gösteren Hasan Hocamız var. Biz tarihten bugüne bütün maddi unsurları ile gurur duyuyoruz.Hasan hocamızda olduğu gibi manevi unsurları ve kültürel insanları ile de gurur duyuyoruz. Hasan Hocamız geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tensipleriyle Kültür Bakanlığımız tarafından yaşayan kültür hazinesi alanında hocamızı şereflendirdiler. Onunla birlikte biz onur duyduk. Bu topraklarda sadece çiğdem, ot, çalı bitmiyor Hasan Hocamız gibi kültür insanlarımızın da varlığı devam ediyor” dedi.
“Kültürel mirasımıza sonuna kadar sahip çıkacağız” diyen Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın, “Biliyorsunuz ki kültürel miras ikiye ayrılıyor. Birincisi somut kültürel miras diğeri de somut olmayan kültürel miras. Somut kültürel mirasımız, Ulu Cami, Saat Kulesi, Hıdırlık, Hattuşa, Boğazkale, Şapinuvadır. Bunlara hamd olsun ki sahip çıkıyoruz. Ama somut olmayan öyle bir kültürel mirasımız var ki. Bizim gelenek göreneğimiz, aşımız çorbamız, muhabbetimiz, çiğdem aşı, çiğdem gezmemiz daha bir çok şey sayabiliriz. Bunlarda bizim somut olmayan kültürel mirasımız. Nasıl saat kulesine, ulu camiye sahip çıkıyorsak Allah’ın izniyle çiğdem aşına da tüm oyunlarında sahip çıkacağız. Hasan Hocama burada tekrar teşekkür ediyorum. 2012 yılında çiğdem aşı gezmesinin somut olmayan kültürel miras listesine alınması için bir müracaata bulunuyor ve 2013 yılında Kültür Bakanlığı somut olmayan kültürel miras listesine çiğdem aşı gezmesini de dahil ediyor. Dolayısıyla nasıl tarihi kültürel varlık olarak biz bir takım eserimizi maddi somut mirasımızı koruyorsak hocamız sayesinde somut olmayan kültürel mirasımızı da koruyoruz. Etkinliğimizde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
“Bizi Dünyada Farklı Kılan Sevgi, Saygı, Hoşgörü Ve Muhabbettir”
Sevgi, saygı ve muhabbetin önemine değinen Emekli Öğretmen Metal Sanatçısı Hasan Tuluk ise ” 60 yıl önce bizim çocukluğumuzda yaşadığımız Çiğdem aşı şenliğini 20212 yılında tekrar hayata geçirme şansım oldu. Zaman içerisinde mahalle halkımızın, muhtarlarımızın, değerli bizim geleceğimizi şekillendirecek olan çocuklarımızın varlığı ile bugün buradayız. Dolayısıyla bu öğrencilerimiz ile birlikte bugün çiğdem aşı şenliğimizi yapıyoruz. 1 aydır çiğdem aşı şenliğini gönül birliği içerisinde öğretmen arkadaşlarımız ile buraya taşımaya çalıştık. Amacımız sevgi, saygı, muhabbet ve geçmişte yaşadığımız tarihi kültür geleneklerimiz, ailelerin birbirleri ile olan sevgi ve muhabbetleri, yardımlaşmaları, ön planda olan geçmişi yaşatabilmekti. Şuan da adı üzerinde kadeş barış meydanında tüm kardeşlerimizi bir araya getirmek arzusu içerisindeydik ve amacımıza çok şükür ulaştık.Yazarımızın da dediği gibi “Sevgi ile bakan göz,konuşulan dil, uzatılan el karşılıksız kalmaz” . Dolayısıyla bizi dünyada farklı kılan sevgi, saygı, hoşgörü ve muhabbettir.Eğer dünyaya yeniden gelecek olsaydım yine öğrenci yetiştiren bir öğretmen ve ülkesinin değerlerine sahip çıkmaya çalışan bir Hasan Tuluk olmak isterdim. Herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.
Yapılan konuşmaların ardından mehteran takımı gösterisi yapıldı. Daha sonra seksek, sek sek, ip atlama, yakar top, çuval yarışı gibi yöresel çocuk oyunları tanıtıldı ve oynandı. Program sonunda geçtiğimiz hafta öğrencilerin topladığı çiğdem çiçeklerinin pilavı vatandaşlara ikram edildi.