‘Üniversite-Sanayi’ İşbirliği Konuşuldu
Hitit Üniversitesi tarafından “Üniversite-Sanayi İşbirliğindeki Eksiklikler Üzerine Sanayinin Bakış Açısı” konulu panel düzenlendi.
Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği (KÜSİ) Stratejisi ve Eylem Planı kapsamında ilerleme kaydeden üniversite-sanayi iş birliğinin arzu edilen seviye getirilmesine katkıda bulanabilecek fikirlerin paylaşılmasını sağlamak amacıyla dün “Üniversite-Sanayi İşbirliğindeki Eksiklikler Üzerine Sanayinin Bakış Açısı” konulu panel gerçekleştirildi.
Rektörlük Binası Erol Olçok Konferans Salonu’nda düzenlenen panele, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Hitit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Kılıçarslan, Çorum Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Murat OCAK, Çorum Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Özbayram, öğretim üyeleri ile öğrenciler katıldı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan panelde açılış konuşmasını panelin moderatörü, Hitit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Kılıçarslan, yaptı. Kılıçarslan’ın konuşmasının ardında kürsüye Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, çıktı.
Ülkelerin gelişmesi için üniversite ve sanayi işbirliğinin şart olduğunu vurgulayan Alkan, şöyle dedi:
“Üniversite-sanayi işbirliğinden hep söz ediyoruz. Ancak bunu uygulayabilen şehir sayısı neredeyse yok denecek kadar az. İlk günden bugüne bu anlayışla hareket ettik ve artık meyvelerini almaya başladık.
Dünyanın en büyük ekonomilerine baktığımız zaman bunların sanayilerinin gelişmişlikleriyle üniversitelerin gelişmişliklerinin paralel şekilde olduğunu görüyoruz. ARGE yatırımlarıyla, akademik ve bilimsel yayınlarla çok ciddi benzerlikler söz konusu. Amerika şuanda ekonomik olarak dünyanın birinci gücü ve üniversitelerde de çok ciddi güçleri var.
Dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmek istiyorsak 30 bin ABD dolarına ulaşan bir Türkiye düşünüyorsak ihracattaki kilogram başına dolar kat sayısını artırmamız gerekiyor. Bunu da ileri teknoloji üreterek yapabileceğimiz şeylerdir. Bir ton İphone ile biz merkez laboratuarımızı yapabiliyoruz. Dolayısıyla bizim yüksek teknolojiye hükmetmemiz gerekiyor. Sadece kullanmamız değil, üretmemiz de gerekiyor.
Burada da üniversitelere çok ciddi görevler düşüyor. Bu anlamda da Mühendislik Fakültemiz başta olmak üzere üniversite-sanayi işbirliğini önemsiyoruz. Üniversite-sektör işbirliği de çok önemli. Sadece üretmek yetmiyor, onu satmanız da gerekiyor.”
Rektör Alkan’ın konuşmasının ardından panele geçildi. Moderatörlüğünü Prof. Dr. Ali Kılıçarslan’ın yapacağı panelde Kamu-Üniversite-Sanayi İş Birliği Çorum Temsilcisi Prof. Dr. İrfan Kurtbaş, Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Murat Ocak, Çorum Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Özbayram, birer sunum yaptı.