“Uluslararası Şehir Ve Medeniyet Sempozyumu” Başladı
.
“Uluslararası Şehir Ve Medeniyet Sempozyumu” başladı. Çorum Belediyesi’nce organize edilen sempozyuma Türkiye’nin yanı sıra farklı ülkelerden 65 bilim adamı katılıyor. Anitta Otel’de 2 gün sürecek sempozyum, açılış töreni ile başladı.
Sempozyumda Tertip Komitesi Heyeti adına açılış konuşmasını yapan İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Mahfuz Söylemez sempozyumun içeriği hakkında bilgi verdi.
Sempozyumun ilk aşamasının geçen yıl Çorum’da yapıldığını ve İslam medeniyetinde şehircilik anlayışının ele alındığını hatırlatan Söylemez, 4 aşamalı olarak tasarlanan sempozyumun ikinci aşamasında Osmanlı medeniyetinde şehircilik anlayışının masaya yatırılacağını ifade etti.
Son yaşanan Van depremi ile şehircilik anlayışının yeniden gündeme geldiğini belirten Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mesut Okumuş da, “Osmanlı medeniyetinde şehir sempozyumu, şehircilik anlayışına bakışımıza yeni bir boyut getirecek” dedi.
Çorum Belediye Başkanı Muzaffer Külcü de insan ile yaşadığı mekan arasında güçlü ve eski bir bağ olduğunu belirterek, şehir ile ait olduğu medeniyet arasında da böyle bir bağın söz konusu olduğunu söyledi.
Şehrin yöneticileri olarak Çorum’u şehircilik anlamında standartları yüksek bir kent haline getirebileceklerini ifade eden Külcü, “Geniş bulvarlarla şehri donatabilir, modern yapılarla şehrin görünümünü zenginleştirebiliriz. Bunlar elbette oldukça önemli yatırımlardır. Ancak daha da önemlisi bu medeniyetin özünde var olan kardeşliği paylaşma şuurunu, birlik ve beraberlik atmosferini daha da sağlamlaştıracak adımları atmaktır” diye konuştu.
Anitta Otel’deki sempozyumun açılışında konuşan Vali Çakır, sempozyumda Osmanlı’da şehircilik anlayışının bilimsel verilerle ele alınacağını hatırlatarak, Osmanlı şehirlerindeki yaşam ahenginin her yönünün günümüz belediyeleri tarafından örnek alınması gerektiğini vurguladı.
Sempozyumun “Osmanlı Şehirleri” konulu ilk oturumu Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan’ın başkanlığında başladı.
İlk oturuma konuşmacı olarak Prof. Dr. Mohamad Elgeadi, Prof. Dr. Mehmet Beşirli, Abdülkadir İnaltekin ve Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tunay Karakök katıldı.
9 oturumda oluşan sempozyum, 27 Kasım’da sona erecek.
Erkeğin hası burada olması. Kimse yüksek sesle konuşmuyor, yere tükürmüyor, sümkürmüyor, küfretmiyor, kadınlara laf atmıyor, gözlerini tabanca gibi dikip bakmıyor olması… Bir yere girerken erkeklerin kadınlara yol veriyor olması. Bilim insanı, doktor, mühendis, garson, memur kadınlar bulunması.
Ne kadar ileride olduğumuzu mu işaret eder?
UTANDIRICI BÜYÜK FARK İLE HER AÇIDAN NE KADAR GERİ OLDUĞUMUZU AÇIK AÇIK GÖREMİYOR MUYUZ? (2/3)Çorum’un temizliği, düzeni, meydanları, parkları, sanat eseri heykelleri, ağaçlı yolları, havuzları, üniversitesi, her metrekaresine verilen özen ve şehirde birçok lüks otel, toplantıya elverişli büyük binalarımızın bulunması,
Bütün cafeler, pastaneler öğrenciler, kadınlar ve erkeklerle dolu olması. Sokaklarda ne dilenci, ne gezgin satıcı, ne başıboş köpek, ne de kedi bulunmaması.
UTANDIRICI BÜYÜK FARK İLE HER AÇIDAN NE KADAR GERİ OLDUĞUMUZU AÇIK AÇIK GÖREMİYOR MUYUZ?
Çorum’un temizliği, düzeni, meydanları, parkları, sanat eseri heykelleri, ağaçlı yolları, havuzları, üniversitesi, her metrekaresine verilen özen ve şehirde birçok lüks otel, toplantıya elverişli büyük binalarımızın bulunması,
KOCA OSMANLI İMPARATORLUĞUNA 450 YIL BAŞKENTLİK YAPMIŞ İSTANBULDA BİR METRE BİLE KANALİZASYON YOK İMİŞ!
1. Sınıf tarım arazisine kim imar izni verdiyse torunlarımın aklı başına gelip düşündüğünde o kimseyi iyi anmayacaklardır
Büyük şehirler hep büyük devletlerin imajını taşırlar; her ne kadar belli karikatürize aşırılıkları olabirse de bunlar milleti öz olarak gözler önüne serer…
ŞEHİR
Bir şehir için, doğruda ve iyide aynı zihniyeti paylaşan birçok aydın insanın yan yana oturmasından daha büyük mutluluk olamaz