‘Ulu Cami Etrafındaki Ağaçların Kesilmesini Belediye Talep Etti’ İddiası
‘Ulu Cami Etrafındaki Ağaçların Kesilmesini Belediye Talep Etti’ İddiası
Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Çorum İl Temsilcisi Necati Gül, Ulu Cami etrafında kesilmesine neden olan raporun kamuoyuna açıklanmasını istedi. Gül, ağaçların kesilmesini belediyenin talep ettiğine dair söylentiler olduğunu kaydetti.
Konuyla ilgili bir açıklama yayımlayan ZMO Çorum İl Temsilcisi Necati Gül, “Hastalıklı olduğu belirtilen ağaçların hangi hastalığa yakalandığı, tedavi yönteminin olup olmadığı, tedavi uygulanıp uygulanmadığı, hangi uzmanlarla görüşüldüğü gibi soruların cevaplanması gerekiyor” dedi.
Ağaçların tarihi camiye verdiği zararın boyutunu ve gelecekte verebileceği potansiyel zararın da inşaat mühendisleri tarafından hazırlanan raporlarla açıklanması gerektiğini vurgulayan Gül, kendi gözlemlerine dayanarak kesilen ağaçlarda hastalık belirtisi olmadığını, sadece hatalı budama nedeniyle doku ölümleri olduğunu belirtti.
Gül, ayrıca ağaçların kesilmesini belediyenin talep ettiğine yönelik iddialar olduğunuda vurguladı.
Necati Gül, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Çınar, dişbudak gibi ağaçların kök yapısı geniş ve güçlüdür. Bu ve benzeri ağaçların yapılara yakın dikilmesi tavsiye edilmez. Çünkü yapıya ve statiğine zarar verme ihtimali vardır. Bu bilinen bir gerçektir. Bu bilgi ışığında kesilen ağaçların tarihi binanın yapısına ve statiğine ne kadar zarar verdiği veya ağaçların gelişme süresi dikkate alındığında ne kadar zaman sonra zarar vermeye başlayacağı/başlayabileceği bilgilerini içeren İnşaat mühendisi/mühendisleri raporunun da kamuoyu ile paylaşılması gerekir.
Çünkü geçmişte yaptığım gözlem ve zeminde/sahadaki incelememde kesimi yapılan ağaçlarda hastalık ile ilgili herhangi bir emare tespit edemedim. Sadece yıllar içine yapılan budana hataları nedeniyle, budama yapılan yerlerini/kısımlarını ağaç kapatmamış, kapatamadığı içinde gövde ve yan dalların orta kısmında doku ölümleri oluşmuştur. Ölü dokuların bitkiden/ağaçtan uzaklaştırılması ve tekniğine uygun bakımla, ağacın yaşamsal faaliyetlerini devam ettirmesi mümkündür. Böyle ağaçların sadece aşırı rüzgar be fırtınalı durumda kırılma ihtimali vardır. Bu kırılmada mal ve can güvenliğini tehlikeye sokabilir. Ancak tarihi cami bahçesindeki ağaçların durumu bu seviyede olduğunu tahmin etmiyorum. Karara alt yapı oluşturan teknik rapor açıklanırsa kamuoyunda öğrenmiş olacaktır.
Ağaçların yapıya zarar verdiği hususuna gelince, özellikle şadırvan etrafında bulunan ağaçların yapıya (şadırvana) çok yakın olduğu bir gerçektir. Ağaçların şadırvana zarar verip vermediğini bilmiyorum. Lakin gelecekte zarar verme ihtimali vardır. Bu hususta teknik bir çalışma yapılması gerekir. Kesildiğine göre yapıldığının ispatı gerekir.
Camiden ve şadırvandan 8-10 m uzak olan ağaçlarında zarar verdiği/verebileceği hususu doğru bir yaklaşım değildir. Çünkü bahçede bulunan dişbudak ağacının 8-10m uzaklığa kök salınımı teknik olarak mümkün değildir.
Meseleye selektif bakılması gerekirken toptancı yaklaşımı doğru bulmuyorum.
Ayrıca kurul kararına altlık oluşturan, ağaçların kesilmesi talebinin, hangi kurum/kişi/kişiler tarafından yapıldığının da kamuoyu ile paylaşılması gerekir. Çünkü talebin belediye tarafından yapıldığı dedikodusu var. Dedikodu ancak belgelerle ortadan kalkar. Belediyenin yıpranması hizmetin aksaklığını sebep olur. Bu da hiç istemediğimiz bir husustur.
Son olarak diyorum ki hiçbir kürümle kilinin zam altında kalmaması ve kamuoyunun mutmain olması için kurul kararına altlık olan, konu uzmanı ziraat/orman/inşaat Mühendislerinin hazırlamış olduğu teknik rapor açıklanmalıdır. Böyle bir raporun olmadığını düşünmek bile istemiyorum. Açıklanmadığı sürece, dedikodu, kurum ve kuruluşları yıpratır. Güven ortadan kalkar. Güvenin olmadığı bir ortamda iş ve işlemlerin sağlıklı yürümesi mümkün değildir.”