Türkiye’de Bir İlk
“Fauna Tanıtım Alanı” Çorum’da inşa ediliyor
Türkiye’de ilk kez yaban hayvanlarının doğal ortamda tanıtımının yapılacağı “Fauna Tanıtım Alanı” Çorum’da inşa ediliyor.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Çorum Orman ve Su İşleri İl Müdürlüğü tarafından ortaklaşa yürütülen proje kapsamında Sıklık Tabiat Parkı’na inşa edilecek olan fauna alanında insan hem doğal ortamda yaban hayvanlarını, botanik parkı ile de bitki türlerini yakından fırsatı bulacak. 1 milyon 135 bin TL’ye mal olması tahmin edilen her iki projenin Ekim ayında tamamlanması planlanıyor.
Çok sayıda yaban hayvanın tanıtımının alan 50, 215 çeşit bitkinin yer aldığı botanik parkı ise 85 dönüm alandan oluşuyor.
Orman ve Su İşleri İl Müdürü Mahmut Temel, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun “Her İle Bir Tabiat Parkı” kurulması projesi çerçevesinde Çorum’da çalışmalara başlandığını, daha önce mesire yeri olarak kullanılan ve il merkezine 8 kilometre uzaklıkta bulunan Sıklık Mesire yerinin alanı büyütülerek, toplam alanının 640 dönüme çıkarıldığını ve “Sıklık Tabiat Parkı” olarak tescil edildiğini söyledi.
Tabiat parkının gelişim planı onaylanmasının ardından alanın piknik dışında tam donanımlı tabiat parkı şeklinde düzenlenmesinin öngörüldüğünü dile getiren Temel, bu kapsamda Türkiye’de bir ilk olan fauna tanıtım alanı ve botanik parkı kurulması için proje hazırladıklarını dile getirdi.
Yaban hayvanlarını yaşam ortamlarında gözlemlemek amacıyla düzenlenecek bu alana kızılgeyik, karaca, ceylan, yaban koyunu, kınalı keklik, sülün ve yırtıcı olmayan diğer hayvan türlerinden yerleştirileceğini açıklayan Temel, “Alan 50 dönüm araziden oluşacak. İnsanlar bölgedeki yürüyüş yollarında gezinirken bu hayvanları görme fırsatı bulacaklar. Ayrıca sahanın hemen yanına bir gözlem kulesi yapılacak. Buradan da yaban hayvanları görülebilecek. Burası aynı zamanda yaralı hayvanların tedavi ve rehabilite edileceği bir alan olacaktır” dedi.
Fauna alanına keklik salımı da yapmayı planladıklarını dile getiren Temel, bu sayede Çomar vadisini keklik vadisine dönüştüreceklerini belirtti.
Tabiat Parkı içerisinde 215 çeşit bitkinin bulunacağı 85 dönüm büyüklüğünde bir botanik parkının yapıldığını dile getiren Temel, “Bu sahanın teraslama işlemi bitirilmiş olup, fidan dikimlerine başlanmıştır. Dikimler tamamlanıp bitkiler büyüdüğünde halkımız tüm bitkileri canlı olarak tanıma fırsatı bulacaklar” diye konuştu.