Türk Sağlık-Sen’de Gök Güven Tazeledi
Türk Sağlık-Sen’de Gök Güven Tazeledi
Türk Sağlık-Sen Çorum Şubesi, 7. Olağan Genel Kurulunda mevcut başkan Mehmet Fatih Gök yeniden başkanlığa seçildi.
Hafta sonu kentteki bir düğün salonunda gerçekleşen genel kurul toplantısına MHP İl Başkanı Agah Karapıçak, Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı İl Başkanı Orhan Tosik, TÜRKAV Başkanı İsmail Deli, Yağmur Damlası Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği İl Temsilcisi Ahmet Sözüdoğru, Kamu-Sen’e bağlı sendikaların temsilcileri ile çok sayıda sendika üyesi katıldı.
Şakir Tuncay’ın başkanlığını yaptığı genel kurulun divan üyeliklerine ise Yaşar Çoban ile Süleyman Özcan seçildi.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan genel kurulda Türk Sağlık-Sen Çorum Şubesi Başkanı Mehmet Fatih Gök bir konuşma yaptı.
Pandemi döneminde sağlık çalışanlarının yaşadığı sorunlara ve taleplerine değinen Gök, “Virüse talimat verdiler; sağlık çalışanlarından şu kişilere bulaş, şu kişilere bulaşma dediler. Virüsün bulaşmasını yasakladıkları kişilere de ek ödeme vermediler. Verdikleri ek ödemeden de çalışanların ancak % 10 u yararlanabildi.Mesela Aile Hekimlerine ve Aile sağlığı çalışanlarına hiç ödeme yapılmadı. Birçok memur esnek çalışırken bizim tuttuğumuz nöbet ücretlerini kestiler; nöbet sonrası kullandığımız izinleri esnek çalışmaya saydılar. Pandeminin ortaya çıktığı ilk andan itibaren sağlık çalışanlarının temel sorunlarına ve ihtiyaçlarına dikkat çektik. Alanlara çıktık, başvurularda bulunduk, görüşmeler gerçekleştirdik. Kurumlarda sağlık çalışanları ile hep beraber olduk. Çözüm aradık, çare sunduk. Kısacası çalışanların sesi, nefesi olduk” dedi.
“Yüzde 21 Zam İsterken, 12’lik Zam Alındı”
Yapılan yeni toplu sözleşmeyi bir “hezimet” olarak tanımlayan Gök, “Bakın bir toplu sözleşme hezimeti daha yaşandı. Sağlık çalışanlarının temel talepleri sümen altı edip, kapsamı sınırlı, getirisi zayıf düzenlemelerin altına imza atanlar %40 zam aldık, Kazanımlarımıza kimse sahip çıkmasın, tarihi toplu sözleşme diye hiç sıkılmadan konuşuyorlar. Halbuki tablo ortada, ne istenen 600 TL seyyanen zam ne de %3 refah payı alındı. Yıllık %21 zam isterken, imza attıkları yüzde 12’lik zam oldu. Enflasyonun TÜİK’e göre yüzde 20’lerde olduğunu düşündüğümüzde bunların aldıkları sıfır zamdır. Yani memurun cebine bir kuruş dahi koyamadılar. 3600 ek gösterge ve sözleşmelilere kadro gibi iki önemli beklentide belirsiz bir sürece tamam dediler. Türkiye Kamu-Sen bunlara itiraz ettiği içini masayı terk edip, bu anlaşmayı kabul etmediğini ilan etmiştir. Çünkü biz çalışanın memnun olmadığı hiçbir şeye evet demeyiz. Sağlık ve sosyal hizmet kolunda yapılan anlaşmanın da genel toplu sözleşmeden bir farkı yoktur. Sağlık çalışanlarının ücretlerinde kapsayıcı, nitelikli, makul, sürdürülebilir ve çalışanın mağduriyetlerini sonlandıracak bir ücret artışı olmadıkça hizmet kolu sözleşmesinin bir anlamı olmayacaktır, olmamıştır” ifadelerini kullandı.
“Sadece Adalet İstiyoruz”
“Biz ne mi istiyoruz, sadece adalet istiyoruz” diyen Fatih Gök, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Mesela yıllarca çalışıp üniversiteden mezun olmuş bir sağlık çalışanı KPSS gibi zor bir sınavı geçerek işe başladığında 4200 TL maaş alırken Çok daha az eğitim almış KPSS sınavı yerine bir siyasi parti aracılığıyla işe girmiş taşeronluktan kadroya geçmiş bir sürekli işçinin Sağlık Çalışanından fazla maaş almasında adalet istiyoruz.
Tıp ile Sağlık ile hiçbir alakası olamayan Rektöre, Yardımcılarına, Genel sekretere 20-30 binli döner sermayeler verilirken bir Sağlık Memuruna Hemşireye 120 TL döner sermaye verilmesinde adalet istiyoruz.
Yıllık geliri 240 binin altında olan esnaftan gelir vergisi alınmasın diye kanun yapılırken yıllık 60-70 bin TL kazanan sağlık çalışanından % 27 vergi kesilmesinde adalet istiyoruz.
Adliye ye silahla girebilir misiniz. Yahut AVM ye silahla girebilir misiniz . Ama Hastaneye Roketatarla bile girebilirsiniz. Arkadaşlarımıza sövülürken dövülürken öldürülürken adalet istiyoruz. Bu meselenin çözümü içinde daha önce dile getirdiğimiz sağlık kurum ve kuruluşlarının sıfır toleranslı alan ilan edilmesi yönünde adım atılmalıdır. Sıfır toleranslı alanlarda işlenen suçlara en sert yaptırımlar uygulanır, suçlara karşı hakimlerin bir takdir yetkisi de olmamalıdır.
Türk Sağlık-Sen olarak sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının hakkı ve hukuk için mücadelesini hız kesmeden sürdüreceğiz. Çalışanın gür sesi olarak her zaman ve şartta gerekeni yapmaya, hakkı savunmaya, mağduriyetleri sonlandırmaya devam edeceğiz.
‘Türkiye Kamu-Sen’e Türk Sağlık-Sen’e omuz vermek, Türk milletinin geleceğine omuz vermektir’ çağrımızı her daim dile getireceğiz.”
Gök’ün konuşmasının ardından faaliyet ve denetleme raporu okundu ve ibraz edildi. Daha sonra ise seçime geçildi. Tek liste ile gidilen seçimde mevcut başkan Mehmet Fatih Gök yeniden başkanlığa seçildi.
Yönetim Kurulu
Mehmet Fatih Gök’ün yönetimi şu isimlerden oluştu:
“Banu Gündemir, Haydar Çiftoğlu, Yasin Özkan, İlknur Türk, Murat Sarıkoca, Bahaddin Alıcı
Denetleme Kurulu
Bilal Zobu, Selim Zakin, Yurdagül Kökçü
Disiplin Kurulu
Lütfi Küçük, Yeşim Tavlı Kızıldağ, Fatih Mehmet Kesergen
Üst Kurul Delegeleri
Mehmet Fatih Gök, Haydar Çiftoğlu.