DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Çorum °C
Çorum
°C
°C
°C
°C
°C

Tüketim Arttı, Tasarruf Şart!

Tüketim Arttı, Tasarruf Şart!
Özden Gazetesi Yayınları
02.06.2025
38
A+
A-

Tüketim Arttı, Tasarruf Şart!

Çorum Belediyesi, kurak geçen kış döneminin ardından Çorum halkına su tasarrufu çağrısı yaptı. Barajlardaki doluluk oranının beklenenin altında olduğuna dikkat çekilen açıklamada, su kullanımında hassas davranılması istendi.

Belediye Başkan Yardımcısı Alper Zahir, son dönemlerde artan su tüketimi ve azalan baraj rezervleriyle ilgili açıklamalarda bulundu. Vatandaşlara suyun bilinçli kullanımı konusunda çağrıda bulunan Zahir, özellikle yaz ayları öncesinde tasarrufun hayati önem taşıdığını vurguladı.

Ülkemizde mevsimsel yağışların azalması sonucunda ilimizde de su kaynakların yeterince beslenemediğini dile getiren Zahir, “Kış mevsiminde, tüm ülkede olduğu gibi Çorum’da da beklenen düzeyde yağışlar olmadı. Yaşadığımız kuraklık, hayatımızın vazgeçilmezi olan su kaynaklarımızı da olumsuz etkilemektedir. Kuraklığın devam etme ihtimalini de göz önünde bulundurarak, suyumuzu her zamankinden daha temkinli, özenli ve israf etmeden kullanmalıyız” dedi.

Şehrimizde su tüketiminde belirgin bir artış yaşandığını vurgulayan Zahir, Nisan ayında günlük ortalama 54.000 metreküp olan su kullanımının, Mayıs ayında %9,25 artışla 59.000 metreküpe yükseldiğini belirtti.

Zahir, 7 Nisan – 30 Mayıs 2025 tarihleri arasında barajlardaki kullanılabilir su miktarındaki değişimi şöyle özetledi:

“Hatap Barajı: %42,75 azalış (2.178.000 m³ → 1.247.000 m³), Koçhisar Barajı: %6,88 azalış (7.557.000 m³ → 7.037.000 m³), Yeni Hayat Barajı: %0,61 azalış (4.920.000 m³ → 4.890.000 m³), Çomar Barajı: %6,18 artış (4.091.000 m³ → 4.344.000 m³)”

Zahir, özellikle Koçhisar Barajı’ndaki %4,37’lik doluluk oranına dikkat çekerek, bu seviyenin ciddi bir uyarı niteliği taşıdığını ifade etti.

“Her Damla Su Kıymetli”

Başkan Yardımcısı Zahir, açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi:

“Suyumuzu her zamankinden daha temkinli, özenli ve israf etmeden kullanmalıyız. Muslukları gereksiz yere açık bırakmayalım, duş sürelerini kısaltalım, bulaşık ve çamaşır makinelerini tam kapasiteyle çalıştıralım, bahçe ve araç yıkamalarında içme suyunu kullanmayalım. Her bir vatandaşımızdan günlük hayatında su tasarrufuna yönelik adımlar atmasını bekliyoruz.”

Arena Game Center
YORUMLAR

9 + 1 =

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.