Tüketici Hakem Heyeti’ne 2 Bin 464 Başvuru Yapıldı
Tüketici Hakem Heyeti’ne 2 Bin 464 Başvuru Yapıldı
Çorum Ticaret İl Müdürlüğüne bağlı Tüketici Hakem Heyeti’ne 2022 yılında yapılan 2 bin 464 başvuru yapıldı, bunların 978 adedi tüketici lehine sonuçlandı.
Çorum Valiliği, kurumların 2022 yılı faaliyetlerine ilişkin basın bültenleri yayınlamaya devam ediyor. Ticaret İl Müdürlüğünün 2022 yılı faaliyetleriyle ilgili hazırlanan bültende müdürlüğe bağlı Tüketici Hakem Heyeti’nde 2022 yılında toplam 2 bin 321 dosyanın görüşüldüğü, bunların 978 tanesinin tüketici lehine sonuçlandığı bildirildi. Açıklamada, “2022 yılında toplam 2.464 adet şikâyet başvurusu gelmiştir. 2022 yılında 24 toplantı yapılmış olup, toplam 2.321 dosya görüşülerek karara bağlanmıştır. Başvuruların, 978 adedi tüketici lehinde, 1.293 adedi tüketici aleyhinde 50 adedi ise görevsizlik şeklinde değerlendirilerek sonuçlanmıştır” denildi.
Bültenin devamında şu bilgilere yer verildi:
“Ticaret İl Müdürlüğümüz İç Ticaret, Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi,Esnaf, Sanatkârlar ve Kooperatifçilik olmak üzere üç temel süreç üzerine faaliyet göstermektedir.
2022 yılı içerisinde, ilimiz ve ilçelerine Müdürlüğümüzce 69 adet Anonim Şirkete Bakanlık Temsilcisi görevlendirmesi yapılmıştır.
İlimizde ve ilçelerimizde 1163 sayılı Kooperatifler Kanununca, Müdürlüğümüz faaliyetleri arasında bulunan 55 adet kooperatife, olağan ve olağanüstü olmak üzere 50 adet Bakanlık Temsilcisi görevlendirilmesi yapılmıştır.
Ayrıca, Müdürlüğümüz Tarım İl Müdürlüğü ve Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü ile 2018 yılında başlayan üçlü protokol çerçevesinde Kadın Kooperatiflerinin Güçlendirilmesi ile ilgili ilimiz ve ilçelerinde bulunan kooperatifler ziyaret edilerek, kadına yönelik şiddet, kooperatifleşerek birleşen kadınların her anlamda daha güçlü ve toplum içerisinde sosyo-ekonomik anlamda söz sahibi olabilecekleri ve yine devletin ilgili kurumlarına nasıl ve ne şekilde ulaşabilecekleri hakkında bilgiler verilmiş ve bu toplantılara 2023 yılında da devam edilmesi planlanmıştır.
Bakanlığımız tarafından kooperatif ve üst kuruluşlarının üretim ve istihdama katkısı olacak yatırım projelerinin Kooperatiflerin desteklenmesi Programı (KOOP-DES) çerçevesinde desteklenmesini sağlayan yönetmelik yayınlamış ve ilimizde bulunan Kadın Kooperatiflerimizden bu desteklere müracaatlar olmuştur. En son olarak Aşağı Zeytin köyü Yöresel Ürünler Kadın Girişim Kooperatifi, Makine-Ekipman alımına proje başvurusu ile 149.491,25 TL hibe desteğine hak kazanmıştır.
Tüketici hakem heyetleri, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’a göre tüketici işlemleri ve tüketiciye yönelik uygulamalardan doğabilecek uyuşmazlıklara çözüm bulmak amacıyla kurulan heyetlerdir. Bu kapsamda Çorum İl Tüketici Hakem Heyeti Başkanlığımıza 2022 yılında toplam 2.464 adet şikâyet başvurusu gelmiştir. 2022 yılında 24 toplantı yapılmış olup, toplam 2.321 dosya görüşülerek karara bağlanmıştır. Başvuruların, 978 adedi tüketici lehinde, 1.293 adedi tüketici aleyhinde 50 adedi ise görevsizlik şeklinde değerlendirilerek sonuçlanmıştır.
Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği gereğince 2022 yılında Müdürlüğümüzce haksız ticari uygulamalar ve fiyat etiketi yönünden 632 firma, 2.341 adet üründenetlenmiştir.
6563 Sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun çerçevesinde Çorum Ticaret İl Müdürlüğü olarak 2022yılı içerisinde kurumumuza611 başvuru yapılmıştır. 2022 yılında 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun kapsamında kesilen ceza toplamı 24.309,00 TL’dir.
İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik kapsamında anılan tarihten itibaren ilimiz ve ilçelerimizde, İkinci El Motorlu Kara Taşıtı ticaretiyle iştirak eden ve yönetmelikteki şartlara haiz olup internet üzerinden İETTS (İkinci El Taşıt Ticareti Sistemi) üzerinden yapılan başvuruların İl Müdürlüğümüzce değerlendirilerek uygun olan işletmelere “Yetki Belgesi” verilmektedir. Yönetmelik gereğince Müdürlüğümüze 2022 yılı içerisinde 22 adet başvuruda bulunulmuştur. 7 adet başvuruya yetki belgesi verilmiştir. 15 adet başvuruya yönetmelik hükümlerine aykırılık teşkil etmesi sebebiyle yetki belgesi verilmemiştir.
Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik kapsamında anılan tarihten itibaren ilimiz ve ilçemizde emlakçılık işiyle iştigal eden ve yönetmelikteki şartlar uygun olanların internet üzerinden TTBS sistemi üzerinden yapılan başvuruların İl Müdürlüğümüzce değerlendirilerek uygun olan esnaf ve tacirlerimize İl Müdürlüğümüzce “Yetki Belgeleri “verilmektedir. Müdürlüğümüze 2022 yılı içerisinde 61adet başvuruda bulunulmuştur. 15 adet başvuruya yetki belgesi verilmiştir. 46 adet başvuruya yönetmelik hükümlerine aykırılık teşkil etmesi sebebiyle yetki belgesi verilmemiştir.
Kuyum Ticareti Yönetmeliği kapsamında, kuyum ticaretini sadece yetki belgesine sahip kuyum işletmeleri tarafından yapılacağı duyurulmuştur. KTBS sistemi üzerinden yapılan başvuruların İl Müdürlüğümüzce değerlendirilerek uygun olan işletmeye tarafımızdan “Yetki Belgesi” verilmektedir. Bu kapsamda 2022 yılı içerisinde 20 başvuruda bulunulmuştur. 14 adet kuyum yetki belgesi verilmiştir. 6 adet başvuruya yönetmelik hükümlerine aykırılık teşkil etmesi sebebiyle yetki belgesi verilmemiştir.
Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun çerçevesinde kurulmuş ilimizde 1 adet toptancı hali ve 34 adet üretici örgütü bulunmaktadır.
Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu kapsamında, Lisanslı Depolardaki ürün miktarının mahallinde tespitinin yapılabilmesi amacıyla, 12/08/2017 tarihinde Konya’da düzenlenen uygulamalı eğitim seminerine Müdürlüğümüz personellerinin katılımı sağlanmış, eğitim tamamlandıktan sonra İlimiz Organize Sanayi bölgesinde iki ve Alaca İlçesinde bir adet bulunan Lisanslı Depoda ayda iki defa olmak üzere, Mahallinde ürün tespiti amacıyla denetim gerçekleştirilmeye devam edilmektedir.”