“TÜİK’in Makyajlı Verileri Bile Hayat Pahalılığını Gösteriyor“
“TÜİK’in Makyajlı Verileri Bile Hayat Pahalılığını Gösteriyor“
DEVA Partisi İl Başkanı Orhan Vargeloğlu memur ve emekliye yapılan zammın TÜİK’in makyajlı enflasyon rakamlarının yarısı kadar olduğuna dikkati çekti.
DEVA Partisi İl Başkanı Orhan Vargeloğlu, TÜİK’in açıkladığı nisan ayı enflasyon verilerini değerlendirdi. “Halkın hissettiği enflasyonun TÜİK rakamlarının iki katından fazla olduğunu hatırlatan Vargeloğlu “Enflasyonla mücadelenin reçetesini yazıyorum” dedi.
DEVA Partisi İl Başkanı Orhan Vargeloğlu, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yayınladığı nisan ayına ilişkin enflasyon verileri üzerine yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“Geçim Sıkıntısı Can Alırken, Kaynakları Rant Projelerinde Heba Etmeyin”
Hükümetin vahim hataları ve yanlış politikaları maalesef artık enflasyondaki yüzde artışlara değil, en kıymetli değerimiz olan vatandaşlarımızın hayatlarına yansıyor. Günlerimiz, vatandaşlarımızın geçim sıkıntısı nedeniyle hayatlarına son verdiği haberlerini okumakla geçiyor. Yurtiçi Üretici Fiyatlarında artış yüzde 35’i aştı, çekirdek enflasyon göstergelerindeki bozulma sürüyor. Hükümete, kurumlara ve politikalara güven kalmadı. Enflasyonun önümüzdeki dönemdeki görünümüne ilişkin endişeler de ciddi biçimde artıyor. Hükümet, sorunları görmezlikten gelme ve inkâr etme anlayışını terk edip ülkemizin kaynaklarını yandaş gruplar ve rant projelerine heba etmek yerine halkımızın gerçek ihtiyaçları için kullanmalıdır.
TÜİK’in nisan ayı verilerinde de görüldüğü gibi, hem tüketici fiyatları (TÜFE) hem de yurt içi üretici fiyatlarında (Yİ-ÜFE) yaşanan artış, ekonomik tablonun kötüleşmeye devam ettiğini ortaya koyuyor. TÜFE’deki aylık artış yüzde 1,7; yıllık artış ise yüzde 17,1 oldu. Yurtiçi üretici fiyatlarındaki aylık artış yüzde 4,3; yıllık artış ise yüzde 35,2 oldu. Yurtiçi üretici fiyatları yıllık artış hızı bir yıl içinde 30 puana yakın artış gösterdi.
“Tüik’in Makyajlı Verileri Bile Hayat Pahalılığını Gösteriyor”
İlk dört aylık enflasyon TÜFE’de yüzde 5,5; Yİ-ÜFE’de ise yüzde 12,9 seviyesinde. Hatırlanacağı üzere, hükümet memurlarımıza bu yılın ilk altı ayı için yüzde 3’lük bir zam vermişti. Bu veriler, TÜİK’in bastırılmış ve makyajlanmış verilerini bile hayat pahalılığının ulaştığı dayanılmaz boyutunu ortaya koymaktadır. Yapılan bağımsız enflasyon hesaplamalarına ve anketlere göre halkımızın fiilen yaşadığı enflasyon, resmî rakamların iki katından fazladır.
Çözüm Önerileri
DEVA Partisi olarak Enflasyon reçetemiz ve çözüm önerimiz ise: Maliyetleri düşürmek, üretim miktarını artırmak, gereksiz tüketimden kaçınmak, kamu harcamaları kısmak, tasarrufları artırmak, lojistikteki bölge avantajını kullanmak, demiryolu ağını artırmak, yerli girdi ile üretilen malın ihracatını her geçen gün artırmak, yoğun şehirlerde nüfus artış hızını dengelemek, yenilenebilir enerji yatırımlarına hızla kamu ve özel sektör olarak ağırlık vermek, coğrafi tarım üstünlüklerimizi fırsata çevirmek, yerli markaları glocal yapmak, maliyeti düşük boz sığır ırkını artırmak, Akkaraman, Morkaraman, İvesi ve Dağlıç, Kıvırcık, Sakız, Merinos, Karayaka, Ramlıç ve Pırlak küçükbaşlarımızın üretimini artırarak ihraç etmek, arıcılığa ve balıkçılığa hibe vermek, üzüm, incir ve fındıktan kendi global markalarımızı çıkarmak, yeni yapılan tüm konutlarda yağmur suyu toplama sistemlerini şart koşmak, mikro ihracata büyük destekler vermek.