‘TOKİ, Projede Ticari Düşünmedi’
‘TOKİ, Projede Ticari Düşünmedi’
Çorum Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, Kale Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi’nde Toplu Konut İdaresi Başkanlığının (TOKİ) ticari düşünmediğini, yatay mimariye sahip tarihi dokuya uygun bir proje hayata geçirileceğini söyledi.
Dün Turgut Özal İş Merkezi Konferans Salonu’nda düzenlenen imza töreninde konuşan Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, projenin hayata geçirilme sürecini aktardı. Aşgın, “Bugün hayal olan projelerden bir tanesini gerçekleştiriyoruz. Kale Mahallesi bizim en kadim mahallemiz. Müslüman Türk’ün yurdu kale ve çevresinde kurulur. Kale ve çevresi Türklerin belki de ilk konakladıkları yerlerden bir tanesi. Selçuklu mirası. Bu şehrin kalbi olan, gönlü olan bir merkezi ihya etme, tarihi dokusuna kavuşturuyoruz. Birçok kişinin belki de hayaliydi. Bunu yaparken tüm hayallerimizin mimarı Recep Tayyip Erdoğan. Cumhurbaşkanımıza teşekkür etmeden geçemeyiz. Bu hayalin adım adım gerçekleştirilmesi noktasında ilk resmi başlangıç Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a ait. Riskli alan olarak ilan etti Cumhurbaşkanımız. Eğer bunu yapmasaydı bugün böyle bir projeyi konuşuyor olamazdık. 9,5 hektarlık, 95 bin metrekarelik şehrin merkezinde güzel bir proje.
Projeye katkılarından dolayı Murat Kurum bakanımıza teşekkür ediyorum. Kale’nin merkezinde tarihi dokunun yeniden ayağa kaldırılması gibi bir hayalimiz vardı. Ancak TOKİ burada ticari düşünebilir. Ama böyle düşünülmedi. Bu muazzam proje bakanlığımızın talimatlarıyla hiçbir şekilde ticari düşünmeden, bakanlığa katkı beklenmeden, sırf güzel bir proje olsun diye yatay bir mimariyle yapılacak. Bu anlamda bu samimi duruşu için Murat Kurum bakanımıza teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
Hak Sahiplerine Sunulan Teklifler
Hak sahiplerine sunulan tekliflerden bahseden Aşgın, şunları söyledi:
“Projenin nihayetlenmesinden sonra hak sahipleriyle görüşmeler başladı. Onlara temel üç tane teklif sunuldu.
Birinci teklifte Akkent TOKİ’de devam eden evlerde direkt yerinizi verelim denildi. İsterseniz buradaki hakkınız karşılığında oradan evinizi alın.
İsterseniz bedelini tespit edip ödeyelim.
İsterseniz mevcut yerde konutunuz varsa konut, ticarethaneniz varsa ticarethanenizi fark ödemek koşuluyla buradan verelim denildi.
Bütün hak sahipleriyle bu görüşmeler yapıldı. Kim ne istiyorsa alabilecek. İster Akkent TOKİ’den ev, ister bedeli, isterse fark ödemek koşuluyla mevcut yerinde yenilenmiş bir ev sahibi olabilecek.
Mevcut yerden yer almakla ilgili şaşkınlığımı ifade ederek birkaç kez sordum. Bunu söyleyeceğiz doğru mu? Dedim. Aradaki rakamlar bana çok düşük geldi. Bir hak sahibi çok düşük bir bedelle, bu bedel 250, 300 bin lira. Orada hak sahibiyseniz 250, 300 bin lira ödeme yapıyorsunuz ve eviniz, işyeriniz sıfırlanıyor.
Peki vatandaş, ‘Bu kadar param yok nasıl ödeyeceğim’ dediği zaman ne olacak? Devletimiz çok büyük. Dünyanın en merhametli devletiyiz. 250, 300 bin lira öderseniz yenisi alınacak ancak bunu da peşin ödemenize gerek yok. Biz size 1200 TL kira bedeli ödeyeceğiz. 4 yıla kadar ödenecek. 250, 300 bin lira da vatandaş evine veya ticarethanesine taşındıktan sonra ödemeye başlayacak. Eğer konutsa 180 aya kadar taksitlerle ödenecek. İşyerlerinde ise 120 aya kadar taksit yapılacak.”