‘Tasarruf Artık Bir Tercih Değil Bir Zorunluluktur’
‘Tasarruf Artık Bir Tercih Değil Bir Zorunluluktur’
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Belediye Meclis Üyesi Nazik Bulut, Çorum Belediyesinin gelecek vadeli borçlar da hesaba katıldığında 590 milyon borcu olduğunu hatırlatarak tasarruf yapmanın artık bir zorunluluk olduğunu söyledi.
Belediye Meclisi’nin Temmuz ayı ikinci toplantısında Çorum Belediyesinin 2022 yılı için 480 milyonluk ek gider bütçesi görüşüldü. Toplantıda gündemle ilgili söz alan CHP Belediye Meclis Üyesi Nazik Bulut, ek gider bütçesiyle ilgili tespitlerini paylaştı.
Çorum Belediyesinin yaptığı ek bütçeyle tarihe damga vurduğunu belirten Nazik Bulut, “Bütçe, bir yıl içerisinde elde edilecek gelirlerle yapılması planlanan giderlerin gösterildiği bir tahmin göstergesidir. Hepinizin bildiği gibi Çorum Belediyesinin 2022 yılında tahmin ettiği gider bütçesi 803 milyon TL idi. Bu anlamda bugün tarihi bir gün yaşıyoruz. Çorum Belediyesinde, tam da bayram öncesi halkımızın bayram sevincini kursağında bırakacak bir ilke imza atacağız. Birazdan Çorum tarihinde görülmemiş 482 milyonluk ek gider bütçesini mecliste oylayacağız. Toplamda 482 milyonluk bir ek gider bütçesiyle toplam gider bütçemiz 2022 yılında 1 milyar 285 milyona yükseliyor. Biz CHP olarak bu vebalin altına girmeyecek ve bütçeye ret oyu kullanacağız. Çünkü müdürlüklerin taleplerini bilmiyoruz. Hangi gider kodunda hangi harcamalar yapılacak bilmiyoruz. Yapılacak harcamalar yasalar uygun mu, değil mi? Yüksek enflasyon bahane gösterilerek bu kalemlerin üzerine başka harcamalar bindirildi mi bilmiyoruz” dedi.
‘Belediyenin İsraf Projeleri’
Çorum Belediyesinin zamansız olarak birçok projeye imza atmaya çalıştığını belirten Nazik Bulut, şunları söyledi:
“Komisyon üyelerine bile gönderilmeyen 67 sayfalık ek bütçe, bu kadar şeffaf ve düzgün yapıldıysa neden bu çalışmayı bize son gün, son dakika gönderdiniz? Korkunuz nedir? Nerede şeffaflık anlayışınız?
Yerel yönetimler gerekli gördüklerinde, şartlar değiştiğinde elbette bütçe yapabilirler. Ama hangi şartlar altında? Genellikle ek bütçeler deprem, afet, savaş gibi olağanüstü durumlarda yapılır. Oysa geldiğimiz noktaya bakılırsa 2022 yılının ilk 6 ayında döviz kurlarındaki önlenemeyen artış, yüksek enflasyon, savurgan bir yönetim anlayışı ve halkın kaynaklarının gereksiz yatırım ve projelere harcanmasıyla şartlar bugün bizi bu noktaya getirmiştir.
ÇORUMİNİA bir örnek. Bu proje Çorum’un hangi ihtiyacına cevap veriyor? Faaliyete geçtiği günden bugüne kadar burayı kaç kişi ziyaret etti?
Çorum Obası Gençlik Merkezi var. ‘Bu proje Türkiye genelinde ödül aldı’ denildi. Neyi kaçırdık biz?
Gazi Caddesi’ndeki trafiği rahatlatmak için bir yol açıldı. Adı Recep Tayyip Erdoğan Caddesi. Tam da ortasına yapılan Bedesten Çarşısı’nın 2022 yılı Ağustos ayında yapımı tamamlanacaktı. Tarihi bir çarşı olacağını düşündüğümüz bu binanın alt kısmına tarihi dokuyla uzaktan bile alakası olmayan Ziraat Bankası’nı taşıyoruz. Alt kısımdaki dükkanlar belediye tarafından bankaya tahsis edildi. Ziraat Bankası, müşteri yoğunluğu yüksek olan bir kamu bankası. Trafiği rahatlatalım derken bu yol üzerinde yoğun bir kargaşa yaratmayacak mısınız? Böyle bir şeye neden ihtiyaç duyuldu? Çorum’un önceliği bu mudur? En önemli soru; bu proje Ağustos ayında tamamlanacak mı? Yaptığımız araştırmalara göre bu projenin Ağustos ayında tamamlanamayacağı aşikardır. 24 gün sonra tamamlanması planlanan bu projenin bir yıldan önce bitmesi mümkün görünmüyor. Bu projenin ne kadarlık bölümü tamamlanmıştır? Kalan kısımlar için ek bütçede ayrılan ödenek miktarı nedir?
ÇOKİŞ istihdam büroları var. İŞKUR, istihdamın korunması, geliştirilmesi konusunda çalışmalar yaparken siz neden böyle bir görevi üstlenme gereği duydunuz. 2022 yılı için planlanan 77 milyon 293 bin TL personel giderleri, ek bütçede SGK ödemeleri dahil 122 milyon 269 TL’ye çıkarılıyor. Personel giderlerinde yüzde 60’a yakın artış var. Mevcut tablo böyleyken bu istihdam bürolarına kaç kişi aldınız? Kaç kişi çalıştırıyorsunuz? Belediyeye maliyeti nedir?
Şehrimizin çözüm bekleyen onca sorunu, derdi varken belediyenin önceliği bu tür projeleri olmamalı. Şu ekonomik krizde biz bu projeleri konuşuyor olmamalıyız. Elbette bunlar da yapılsın. Karşı değiliz ancak bu yatırımlar bugünün ihtiyacı değil. Maksadımız yapılan işleri eleştirmek değil sadece öncelik sırasını eleştirmektir.”
Belediyenin borçlanmalarına tepki gösteren Bulut, “Son 4 yılın gelir bütçesine baktığımızda gerçekleşme oranları yüzde 50 veya 60 civarlarında. Belediyenin öz gelirleriyle, öz kaynaklarıyla bu maliyetlerin altından kalkması neredeyse imkansız. Bu sebeple uygun görülen gider kalemleri üzerinde azami tasarruf yapılması bir tercih değil bir zorunluluktur. 2022 yılı için bütçeye 196 milyon arsa satışı koymuştunuz. Ek bütçeye ilave olarak 44 milyon daha arsa satışı koydunuz. 2022 yılında toplamda 240 milyonluk arsa satışı hedeflediniz. 2022 yılının ilk 6 ayında ne kadar arsa satışı yapıldı? Hedefler gerçekleşecek mi? Gerçekleşmez ise alternatifleriniz ne olacak? Bütçeyi denkleştirmek için Kasım ayındaki asıl bütçeye 60 milyon, ek bütçeye de 105 milyon borçlanma koydunuz. Mali tablolara baktığımızda Çorum Belediyesinin bir kuruş dahi borcu olmasa meclisin onayıyla sadece 72 milyon borçlanabiliyor. Bunun üzerindeki borçlanma önce meclis onayı sonra da bakanlık izni ile yapabiliyoruz. Bildiğimiz kadarıyla Çimento Fabrikası arazisini alırken kamu bankaları talep ettiğiniz krediye onay vermedi. Bu kredileri kullandınız. Hiç kimse neden bu kredileri kullanıyoruz, neden faiz altına giriyoruz bunu sorgulamıyor. Gelecek yılları da hesaba kattığımızda belediyenin 590 milyon borcu var. Çorum halkının kaç yıllını ipotek altına alıyorsunuz?” diye konuştu.