‘Taramalarını Aksatma, Sağlığını Şansa Bırakma’
‘Taramalarını Aksatma, Sağlığını Şansa Bırakma’
Çorum İl Sağlık Müdürlüğü, Ekim ayı boyunca “Meme Kanseri Farkındalık Ayı” kapsamında kadınları bilgilendirmek ve erken tanıya teşvik etmek amacıyla bir açıklama yayınladı. Meme kanserinin dünyada ve Türkiye’de kadınlar arasında en sık görülen kanser türlerinden biri olduğuna dikkat çekilen açıklamada, erken teşhisin hayati önem taşıdığı vurgulandı.
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, meme kanseri dünya genelinde kadınlarda yeni tanı konulan kanserlerin %23,8’ini oluşturuyor. Türkiye’de ise her yıl yaklaşık 27 bin kadına meme kanseri teşhisi konuluyor.
Açıklamada, “Diğer kanser türlerinde olduğu gibi meme kanseri ile mücadelede de önde gelen strateji, taramalar yapılarak hastalığı erken evrede yakalamaktır” denildi. Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen kanser tarama programları sayesinde meme kanserinde erken tanı oranlarında önemli bir artış sağlandığı belirtildi.
Korunmak İçin Neler Yapılabilir?
Meme kanserine neden olan risk faktörleri arasında tütün ve tütün ürünleri kullanımı, hiç doğum yapmamış veya geç doğum yapmış olmak, hiç bebek emzirmemiş olmak, menopoz sonrası uzun süreli hormon ilacı kullanımı, hareketsiz yaşam, fazla kilo, alkol kullanımı, yoğun meme dokusu, erken adet görme ve geç menopoza girme, genetik faktörler ve göğüs kafesi bölgesine radyoterapi alınması yer alıyor.
Sağlıklı beslenme, düzenli fiziksel aktivite, sağlıklı kiloda kalma, tütün ve alkolden uzak durma gibi yaşam tarzı değişiklikleri ile meme kanseri riskinin azaltılabileceği vurgulandı. Ayrıca, emzirmenin meme kanserinden koruduğuna dair çok sayıda çalışma olduğuna dikkat çekilerek, tüm annelerin bebeklerini en az 2 yıl süreyle emzirmeleri önerildi.
Belirtileri Neler?
Meme kanserinin en sık görülen belirtisi, memede ağrısız, zamanla büyüyen bir kitlenin ele gelmesi. Meme başında akıntı, memede veya meme ucunda şekil bozukluğu, meme derisinde değişiklikler ve koltuk altında kitle gibi belirtiler de meme kanserine işaret edebilir. Bu belirtilerden herhangi biri görüldüğünde vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekiyor.
Tarama ve Tedavi
Açıklamada, erken teşhis için kadınların düzenli olarak kendi kendine meme muayenesi yapmaları, klinik meme muayenesi ve mamografi çektirmeleri gerektiği vurgulandı. Ulusal tarama standartlarına göre, 20 yaşından itibaren ayda bir kendi kendine meme muayenesi, 20 yaşından itibaren 2 yılda bir, 40 yaşından itibaren yılda bir klinik meme muayenesi ve 40-69 yaş arası kadınlarda 2 yılda bir mamografi çektirilmesi öneriliyor.
Meme kanseri tedavisinde cerrahi, kemoterapi ve radyoterapi gibi seçenekler kullanılıyor. Hastalığın erken teşhis edilmesi durumunda, tedavi ile hayatta kalma olasılığı %90’lara kadar ulaşabiliyor.
Meme Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında, “Taramalarını aksatma, sağlığını şansa bırakma”, “Belki bir gün deme, bugün gel KETEM’e”, “Meme kanserini erken tanı ve tedaviyle yenilgiye uğrat”, “Birlikte kanserden daha güçlüyüz” gibi temalar öne çıkarılıyor.