Suya ve Ulaşıma Zam
Meclis üyelerinin zam tepkisi Külcü’yü kızdırdı
SUYA VE ULAŞIMA ZAM !
Belediye gelir tarifelerinde zam yaptı
Meclis üyelerinin zam tepkisi Külcü’yü kızdırdı
Çorum Belediyesi gelir tarifelerinde zam yaptı. Su ve otobüs ücretleri başta olmak üzere tüm gelir kalemlerinde zamlı tarifeler belediye meclisinde CHP ve bazı ak partili üyelerin itirazına rağmen kabul edildi.
Su ücretlerine yapılan zamma tepki gösteren CHP Meclis Üyesi Yusuf Şişman beledinin, sosyal belediyecilik gereğince su gelirlerinden kar yapmayı düşünmemesi gerektiğini belirti.
Belediye Başkanı Muzaffer Külcü ise zam tepkilerine karşılık “Zam değil reel artış yaptık” savunmasını yaptı.
Zamlı tarifelere karşı çıkan CHP’li meclis üyesi Murat Çağlar yüzde 60’a varan zamları eleştirdi.
Belediye Meclis üyelerinin eleştirileri zaman zaman Muzaffer Külcü’yü kızdırdı.
Ak Partili Belediye Meclis Üyesi ve İmar Komisyonu Başkanı Necmettin Durmuşbaş imarla ilgili bazı gelir kalemlerine yapılan zamma karşı çıktı.
Külcü’nün öfkesinden Ak Parti’li Meclis Üyesi Rumi Bekiroğlu’da nasibin aldı. Külcü konuşmak isteyen Ak Partili Bekiroğluna söz hakkı vermezken, Bekiroğlu yapılan zamlara muhalefet şerhi koydu.
CHP’li meclis üyeleri ve bazı Ak Partili meclis üyelerinin karşı çıkmasına rağman zamlı tarifeler oy çokluğu ile kabul edildi.
Yapılan zamlarla su ücretleri yüzde 7 oranında arttı. Yeni tarifeye göre, meskenlerde 0-15 ton arası kullanımda 1 ton su ücreti 1 lira 62 kuruştan 1 lira 73 kuruşa yükseldi. 16-30 ton arası kullanılan su ücreti ise 2 lira 7 kuruştan, 2 lira 21 kuruşa çıktı.
Yüzde 7 zam yapılan su ücretleri; meskenler, iş yerleri, fabrikalara göre ve kullanım miktarına göre farklılık gösteriyor.
Toplu ulaşım ücretleri de zamdan nasibini aldı. Yaklaşık yüzde 7’lik zamdan sonra; şehir içi tam akıllı kart kontörü 1 lira 35 kuruştan 1 lira 45 kuruşa, şehir içi öğrenci ve 65 yaş üstü akıllı kart kontörü 95 kuruştan, 1 liraya, tek binimlik jeton ise ücreti ise 1 lira 80 kuruş’a yükseldi.
Bunların yanı sıra imar gelirler, inşat gelirleri, ruhsat, harç ve ilan ücretleri, otopark gelirleri, oto terminal ücretleri, zabıta ve itfaiye müdürlüğü gelirleri gibi çok sayıda kalemde artış yapıldı. Zamlı tarifeler 1 Ocak 2014’ten itibaren uygulanacak.
Bu ne şiddet bu celal Başkan tüm stresini meclis üyelerinden almış. Mecliste kuzu kuzu dinlemiş. Vay be Çorumda tek adam yönetimi olmuş. :)
zam yapın ,yapın oyada zam beklersiniz zor alırsınız.kusura bakmayın sizin hesap uzmanı kime neye göre nasıl yaptığını çorum öğrendi.gelir gelmez posta koymaya çalışıyorsun vatandaşa seni yukarıdaki dayıların seçimde kurtarır pekle sandıkta alacaksın karşılığını
Büyükşehirde kullanılan şehir şebeke su ücretiyle Çorum’daki su ücreti arasında dağlar kadar fark var.Büyükşehirlerin su faturası can yakıyor.Çorum’da şehir şebeke suyu elbette daha ucuz ama,seçim arifesinde suya ve toplu taşıma ücretine sembolik de olsa zam yapmak akıl karı değil.Belki biz zamları seçim sonrasına biriktirmiyor,hemen yansıtıyoruz,denmek isteniyorsa,yine seçmen algısını değiştiremezsiniz.En güzeli Belediye gelirlerinde doğrudan halkın cebine dokunmadan,mesela üretim için çaba sarfederek hem istihdamı artırıp hem de böylesi netameli işlerden kurtulunabilir.Eskiden belediye ile halkı bütünleştiren KİTler vardı,üretici ile tüketiciyi bir araya getiren kooperatifler vardı.Çiftçilerin maddi imkansızlık sebebiyle yaptıramadığı,ürünlerinin dayanıklılığını artıran büyük ölçekli buzhaneler yapılmış olsa hem çiftçiye,hem belediyeye gelir kaynağı olurdu.Bu ve benzeri yatırımlarla çiftçinin,köylünün,esnafın,halkın dinamikleri,küçük birikimleri değer kazanmış olur.Arsa alıp rant gelirini sağlamak,hizmetlere zammı otomatiğe bağlamak daima sorun yaratır.Belediye sembolik de olsa böyle bir zam kararı alarak,ürküttüğü kurbağaya değmeyecek iş yaptı.Seçimde seçmeninden gerekli desteği böyle giderse zor alır.