Süneyle Mücadele İçin Çiftçiye Destek
Süneyle Mücadele İçin Çiftçiye Destek
Çorum’da süneyle mücadele kapsamında çiftçiye 7 bin 300 adet dut fidanı dağıtıldı.
Süneyle etkin mücadele etmek amacıyla köylerdeki ağaçlık alanların oranını arttırarak doğal dengenin sağlanması ve sünenin doğal düşmanlarına yaşam alanı oluşturulması amacıyla Çorum’da çiftçiye 7 bin 300 adet karadut fidanı dağıtımı gerçekleştirildi.
Projeye, Çorum İl Özel İdaresi 50 bin, Çorum Belediye Başkanlığı 50 bin, Çorum Ticaret Odası Başkanlığı 50 bin, Alaca Belediye Başkanlığı 50 bin, Çorum Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği 50 bin, Çorum Ziraat Odası başkanlığı 25 bin, Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği 10 bin, Veteriner Hekimler Odası Başkanlığı 10 bin, Pankobirlik 10 bin ve Karadenizbirlik 10 bin lira olmak üzere toplamda 315 bin lira tutarında katkı sağlandı.
Törene, Çorum Valisi Mustafa Çiftçi, AK Parti Milltvekili ve MKYK Üyesi Ahmet Sami Ceylan, AK Parti Milletvekilleri Oğuzhan Kaya ve Erol Kavuncu, AK Parti İl Başkanı Yusuf Ahlatcı, Çorum Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın, İl Genel Meclis Üyesi Mehmet Bektaş, Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Mehmet Tahtasız, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve oda başkanları ile davetliler katıldı.
Törende açılış konuşmasını yapan Çorum Ticaret Odası Başkanı Naki Özkubat, kaliteli ürün üretimine dikkat çekti. Özkubat, “Kaliteli üretim için gereken her şeyi yapacağız. Borsamızda kaliteli ürün satışının yapılmasını istiyoruz. Süne ile mücadele çalışmaları çerçevesinde kırsalda köylülerimizi bilgilendirdik. 2021 yılında borsamızda 360 bin ton buğday tescili yapılmış. Bugün 200 milyon liraya yakın Çorumlu çiftçilerimize katma değer sağlandı. Bu paranın Çorum ekonomisine büyük katkılar sağladığına inanıyorum. Bu proje hepimizin projesi. Biz sadece ilaçla değil organik olarak süne ile mücadele etmek istiyoruz. Bu sadece dut ağacı dikmek değil. Bu uzun vadede süne ile mücadele etme programıdır. Tek endişem bu yıl kar yağışı fazla oldu. Bu nedenle kekliklerin yaşam alanları kısıtlandı. Yoğun kar yağışı nedeniyle meşe ağaçlarının altındaki sünelere ulaşamamış olabilirler. Bu yıl sünede artış olacağını tahmin ediyoruz. Gelen ürünlerin hepsini kontrol edeceğiz. Artış olursa süne görülen bölgelerde çalışma yapacağız” dedi.
Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın da 2018 yılından itibaren yürütülen çalışmalarla dikilen fidanların sadece meyve vermekle kalmayıp süne ile mücadele noktasında hububat ürünlerinin değerini artırdığına dikkat çekti.
AK Parti Milletvekili Erol Kavuncu, Çorum’da son 18 yılda 14’ü baraj, 113 sulama tesise 5 milyar 693 milyon TL yatırım yapıldığını açıklayan AK Parti Çorum milletvekili Erol Kavuncu da, yapılan yatırımlarla sulanabilir arazi oranın yüzde 27’lerden yapımı devam eden 5 baraj 9 sulama tesisi ile birlikte önümüzdeki yüzde 70’lerin üzerine çıkacağı vurguladı.
AK Parti Çorum Milletvekili Ahmet Sami Ceylan ise, önümüzdeki yıllarda süne ile mücadele çalışmaları çerçevesinde 100 bin fidan dağıtmayı hedeflediklerini söyleyerek, bu fidanların meyve olmanın yanı sıra çiftçilere ürün kalitesi olarak geri döneceğinin altını çizdi.
Süne buğdayın hem fiyatını hem kalitesini düşürüyor diyen Vali Mustafa Çifçi, “172 bin hektar alanında buğday üretimi yapılıyor. Yıllık 300 ila 375 bin ton buğday üretimimiz var. Daha önceki yıllarda Türkiye’de buğday üretiminde 10’cu sıralarda yer alırken şuanda 20’ci sıraya gerilemiş durumdayız. Bunda çiftçilerimizin alternatif ürünlere yönelmesinde büyük bir payı var. Kaliteli buğday üretiminde en büyük sorunlardan birisi süne. Süne buğdayın hem fiyatını hem kalitesini düşürüyor. 2019 yılından bugüne hem doğaya keklik salımı yapıyoruz, hem de onlara doğal yaşam alanı oluşturmak için fidan dağıtımı gerçekleştiriyoruz” dedi. Ayrıca Çorum’da 535 bin hektar alanda tarım yapıldığının da önemini vurguladı.
Yapılan konuşmaların ardından fidan dağıtımı gerçekleştirildi.