Süne ile Mücadele, Sonuç Vermeye Başladı
Süne ile Mücadele, Sonuç Vermeye Başladı
Çorum’da süne ile mücadele kapsamında toplantı düzenlendi. Ticaret Borsası Başkanı Naki Özkubat, iki yıl içerisinde süne zararına bağlı ürün kaybının yüzde 4’ten yüzde 1,21’e düşürüldüğünü açıkladı.
Çorum’da tarımsal üretimde ürün kalitesinin artırılması, süneden doğan ürün kaybının önüne geçmek amacıyla başlatılan “Süne ile Biyolojik Mücadele” Projesi kapsamında istişare toplantısı gerçekleştirildi. Ticaret Borsası’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya, Çorum Valisi Mustafa Çiftçi, Çorum Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, Çorum Ziraat Odası Başkanı Mehmet Sayan, Ticaret Borsası Meclis Başkanı ve Çorum İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yılmaz Kaya, Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Naki Özkubat, Tarım ve Orman İl Müdürü Orhan Sarı ile davetliler katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Naki Özkubat, hububatın ana zararlısı süne tahribatından dolayı hem üretici hem de ülke ekonomisi büyük kayıplar yaşadığını, bu nedenle başlatılan proje kapsamında yapılan çalışmaları anlattı. Özkubat, “Proje kapsamında Borsamızca 2019 yılında 1000 adet keklik doğaya salınmış, 2020 yılında borsamız tarafından 1500 adet, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından 2000 adet toplamda 4500 adet keklik salımı gerçekleştirilmiştir. 2020 yılında 1000 adet karadut fidanı 2021 yılında 1768 adet vişne kızılcık ve badem fidanı dağıtımlarını yaptık. Çiftçilerimizi süneye karşı bilinçlendirmek adına afişler hazırlanarak merkez ve ilçe köylerine dağıtımını yaptık. 2019 yılında yüzde 4 olan süne tahribat oranı 2021 yılı ölçümlerine göre yüzde 1,2 düzeyine düşmüştür. Projemiz 2022 yılında da keklik salımı ve ağalandırma çalışmalarına devam edecektir” dedi.
4 yıldır sürdürdükleri projeden istenilen sonuçları almaya başladıklarını belirten Özkubat, “Yaklaşık 4 yıl boyunca sürdürdüğümüz projeden istenilen sonucu almış bulunmaktayız. 2018 yılında %5,2 2019 da %4 olan süne oranları çalışmalarımız sonucunda 2021 yılında %1,28 e ulaşmıştır. Buğdayda kalite kaybına neden olduğu gibi üreticimizin de ekonomisine zarar olan süne oranlarının azalması ile 2018 yılında Borsamızda satışı yapılan ekmeklik buğdayın ortalama fiyatı 0,960 iken Polatlı Ticaret Borsasında ortalama fiyat 1,361 idi. Yani yüzde 30 gibi bir fark söz konusu iken 2021 yılında borsamızda ortalama fiyat 2,981 iken Polatlı Ticaret Borsasında ortalama fiyat 2,852’dir. Bu da demek oluyor ki çalışmalarımız sonucunda yüzde 30’larda olan fark giderek azalmakla birlikte yüzde 1 oranında artış göstererek artmaya başlamıştır. Bu da üreticimize 200 milyon TL gibi bir fayda sağlamıştır” ifadelerini kullandı.
Özkubat’ın konuşmasının ardından proje kapsamında yapılabilecek çalışmalar masaya yatırıldı.