Sulanabilir Arazinin Yüzde 15’i Sulanıyor
Sulanabilir Arazinin Yüzde 15’i Sulanıyor
Çorum Valiliğinin verdiği bilgiye göre Çorum’da 208 bin hektar sulanabilir alanın yüzde 15’inin sulanabildiği görülüyor.
Çorum Valiliği, İl Özel İdaresi bünyesinde yürütülen sulama projelerine ilişkin bir açıklama yayımladı.
Sadece Yüzde 15’i
Açıklanan verilere göre Çorum’da 208 bin hektar olan sulanabilir arazinin 2021 yılında yapılan çalışmalarla birlikte 31 bin 789 hektarının sulanabildiği bildirildi. Bu veriye bakıldığında sulanabilir arazinin sadece yüzde 15’inin sulanabildiği görülüyor. Açıklamada “Çorum ilinin toplam sulanabilir tarım arazisi 208.000 hektar olup, Çorum İl Özel İdaresi tarafından2021 yılında yapılan sulama tesisleri de ilave edildiğinde toplam 31.789,50 hektar alan sulanabilir hale getirilmiştir” denildi.
Toplam 37 Proje Hayata Geçirildi
Valilikten yapılan açıklamada 2021 yılında yapılan çalışmalara ilişkin bilgiler verildi. 2021 yılında toplam 37 projenin hayata geçirildiği bildirilirken, çalışmaların devam ettiği belirtildi.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Ülkemizde son yıllarda görülen kuraklık ile suyun önemi artmış, yeraltı ve yerüstü su kaynaklarında azalma gözlenmiştir. Tarımsal projelerin hayata geçmesiyle kuru tarımdan sulu tarıma geçilerek, seçilen sulama yöntemleri ( basınçlı yağmurlama ve damla sulama) ile toprak ve su kaynakları korunarak sürdürülebilir tarım yapılması zaruret haline gelmiştir.
Çorum İl Özel İdaresi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü tarafından 2021 yılı yatırım ve çalışma döneminde 7 adet iş Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi destekli, 3 adet iş Çorum İl Özel İdaresi yatırım programından ve 27 adet iş KÖYDES yatırım programından olmak üzere toplamda 37 adet iş planlanmıştır. 2021 yılı sonu itibariyle tamamlanan tarımsal sulama projeleri Çorumlu çiftçilerimizin hizmetine sunulmuştur. Tarımsal sulama projesinin ileri tarım tekniklerinin kullanımı ile; ürün bazında kalite, verimlilik ve çeşitlilik artarak bölgesel kalkınma ve rekabeti arttırması amaçlanmaktadır. Bu sayede refah seviyesi yükselecek ve köyden kente göçün engellenerek genç nüfusun köyde kalması sağlanacaktır.
Hedef: Verim Artışı
Bölgesel ağırlıklı olarak görülen hububat, ayçiçeği, şeker pancarı, yonca, mısır, meyve, sebze bitkilerinin üretiminde sağlanacak kalite ve verim artışı ile ikinci ürün ve alternatif ürüne geçiş iç ve dış piyasadaki açılımı geliştirip arttıracaktır. Tarımsal üretimin artmasıyla birlikte gelişecek tarımsal sanayi entegrasyonunu ve istihdamı artırması hedeflenmektedir.”