Su İçin Yürüdüler
“Suyuna Sahip Çık” sloganlarının atıldığı yürüyüşü vatandaşlar da meraklı bakışlarla izledi
Birleşmiş Milletler 2013 yılını Su Dayanışması Yılı ilan etti. ‘Dünya Su Günü’ olan 22 Mart’ın konusu da ‘Su Dayanışması’ olarak belirlendi.
Dünya Su Günü nedeniyle Tema Vakfı Çorum’da yürüyüş etkinliği düzenledi. Bazı okullardan öğrencilerin katıldığı yürüyüşte suyun önemine dikkat çekildi.
Hürriyet Meydanında toplanan yaklaşık 300 öğrenci ellerinde pankartlarla Gazi Caddesi’nden yürüyüşe geçti. “Suyuna Sahip Çık” sloganlarının atıldığı yürüyüşü vatandaşlarda meraklı bakışlarla izledi.
Üniversiteli gençler, ilköğretim öğrencileri ve anasını öğrencilerinin de katıldığı yürüyüş Atatürk Anıtında sona erdi.
Tema Vakfı Çorum temsilcisi Erkan Çirkin yaptığı açıklamada gittikçe azalan ve bozulan su varlığına dikkat çekmek istediklerini söyledi. Suyun “kullanılacak bir kaynak” değil, “korunması gereken bir varlık” olduğunu ifade eden Çirkin suya ulaşma hakkının temel ve yaşamsal bir hak olduğunun altını çizdi.
Su havzaları yapılaştırılmaya açılmamalı temiz bırakılmalıdır.
Kentsel altyapı da gözden geçirilmeli, kaçaklar önlenmelidir.
Yaşamı tehdit eder boyutlara ulaşan susuzluğun içinden çıkılmaz bir hal almadan önlemler almaya davet ederim.
Su havzalarını kirleten yapılandırmalar, tüm olumsuzluklar neye mal olursa olsun ortadan kaldırılmalıdır.
Dünya sağlık örgütü standartlarına uygun su kalitesi miktarı bir çorba kaşığı kadar mı?(3/4′ ü su ile kablı dünyamızı 1 litre kabul edilmesi halinde bir çorba kaşığı içilebilir suya sahibiz bütün dünya)
Akarsu debilerinin düşmesi veya üzerine yapılan göller ve barajlar ile etrafındaki canlı yaşamın biyolojik çeşitliliğinin azalmasına yol açmaz mı?
Tabiattaki su döngüsünün bozulması ile seller, tayfunlar olurken başka ülkelerde de kuraklıkların yaşandığı görülmüyor mu?.
Yağış miktarının azalması tarımsal üretimin düşmesine, yaygın kıtlıkların yaşanmasına, ekilebilir tarım arazilerinin çölleşmesine neden olduğunu neden halkın gözünden kaçırıyorlar?
Neden yüzyıllarca aynı topraklarda yaşayan insanlar, baraj projeleri ile yerlerinden edilip mağdur ediliyorlar?
SU SÖMÜRÜ ARACI MI OLUYOR?
Su tüm canlıların hayat kaynağı değil midir?
Küresel şirketlere hilelerle su alt yapı ve kaynaklarının özelleştirilmesi ile tam bir sömürü düzeni mi kurulacak?
Yabancılar Belediyeler ile sık sık görüşmelerinin altında su imtiyaz hakkının devrm mi var? ‘Halkımıza ileride Bolivya’ örneği mi yaşatılacaktır?
Zaten bunun yasalar önceden çıkarılıp yürürlükte değil mi?