DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Çorum °C
Çorum
°C
°C
°C
°C
°C

Soğan Mildiyösü Hastalığına Dikkat!

Soğan Mildiyösü Hastalığına Dikkat!
Özden Gazetesi Yayınları
21.07.2022
377
A+
A-

Orhan Sarı’dan üreticilere uyarı:

Soğan Mildiyösü Hastalığına Dikkat!

Tarım ve Orman İl Müdürü Orhan Sarı, üreticilerden  soğan ekim alanlarında mildiyö hastalığına karşı üreticileri uyardı. Sarı, müdürlük personelince yapılan teknik kontrollerde soğan ekim alanlarında mildiyö hastalığının etkili olduğu görüldüğünü ifade etti.

Konuyla ilgili bir açıklama yayımlayan Tarım ve Orman İl Müdürü Orhan Sarı, “Mildiyö hastalığı başta soğan olmak üzere sarımsakta da görülmekte olup, ilk belirtileri soğan yapraklarının dip ve orta kısımlarındaki klorotik çukurlaşmalardır. Hastalık ne kadar erken görülür ve yayılırsa ürün kaybı da o nispette büyük olur. Mantari hastalıklar mücadele yapılmadığı takdirde soğanda önemli verim kayıplarına neden olabilmektedir.  Bu nedenle, üreticilerimiz sorunlu soğan ekim alanlarında ruhsatlı bitki koruma ürünleri ile ilaçlı mücadele yapmalıdırlar. Detaylı bilgi için üreticilerimiz İl ve İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine başvurabilirler” dedi.

Hastalığın Belirtileri

Hastalığın bitkilerdeki belirtilerine ilişkin bilgiler veren Sarı, “Soğan yapraklarının dip ve orta kısımlarında klorotik çukurlaşmalar meydana gelir. Bunların ortaları zamanla beyazlaşır menekşe rengini alır. Üzeri mantara ait tabaka ile kaplıdır. Lekelerin biri diğeri ile birleşerek yaprağın kurumasına neden olur. Soğan başında buruşma ve süngerleşmelere neden olur. Ayrıca mildiyöye yakalanmış soğan bitkilerinin yumruları ambarda uzun müddet saklanamaz. Yumruda zamanla yumuşama, sulanma ve çürümeler meydana gelir” ifadelerini kullandı.

Mücadelesi Ve Kültürel Önlemler

Hastalığın bitkilerde tespit edilmesinin ardından yapılması gerekenleri anlatan Sarı, şunları söyledi:

“Hasat sonunda hastalıklı bitki artıkları toplanarak yok edilmelidir. Hastalığın her yıl epidemi yaptığı yerlerde dayanıklı çeşitler ekilmelidir. Soğan yetiştiriciliğinde genellikle rüzgarlı su tutmayan tarlalar seçilmelidir. Fazla çiğ düşen kapalı tarlalarda genellikle soğan tarımından kaçınılmalıdır. Hastalığın devamlı görüldüğü yerlerde yağmurlama sulama yapılmamalıdır.

Normal koşullarda ekonomik olmamakla beraber, eğer tarla koşulları hastalığın gelişmesine uygun gidiyorsa yeşil aksam ilaçlaması uygulanabilir.”

 

Arena Game Center
YORUMLAR

+ 89 = 90

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.