DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Çorum °C
Çorum
°C
°C
°C
°C
°C

Sfenks 94 Yıl Sonra Evine Dönüyor

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Boğazköy Sfenksi’nin 94 yıldır ayrı kaldığı Anadolu topraklarına geri geldiğini söyledi

Özden Gazetesi Yayınları
28.07.2011
549
A+
A-

Boğazköy Sfenksi 94 yıl sonra evine dönüyor. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Boğazköy Sfenksi’nin 94 yıldır ayrı kaldığı Anadolu topraklarına geri geldiğini söyledi. Günay, Sivriada ve Yassıada’da gerçekleştirdiği inceleme gezisinin ardından gazetecilerin sorusu üzerine, bugün Arkeoloji Müzesi’nde bir sunumları olacağını belirtti.

Günay, şubat ayında yaptığı açıklamada, temizlenip onarıldıktan sonra iade edilmek şartıyla Almanya’ya götürülen Boğazköy Sfenksi’ni iade etmemesi durumunda, Almanya’nın Hattuşa başta olmak üzere diğer arkeolojik kazılarını iptal edeceğini söylemişti. Bunun üzerine eserin vatanına dönmesi için gerekli sözleşmeler imzalandı.

3 bin 500 yaşında, 2.58 metre yüksekliğinde olan eser, bir zamanlar Hititlerin başkenti olan Hattuşa’nın Güney Kapısı’nın sağ tarafında bekliyordu. Berlin’den getirilecek sfenks Boğazköy’ün Dünya Miras Alanı ilan edilişinin 25’inci yıldönümü olan 28 Kasım 2011’de ziyarete hazır hale getirilecek.

Çorum’da, antik adı Hattuşa olan Boğazköy ören yeri Almanlar tarafından 1906-1912 yılları arasında kazıldı. Kazılarda bulunan 2 sfenks ve yaklaşık 10 bin çiviyazılı tablet temizlenip onarıldıktan sonra 1917’de, iade edilmek koşulu ve ‘Osmanlı İmparatorluğu’nun izni ile Berlin’e gönderildi.

Ancak 1. Dünya Savaşı sonrasında eserler iade edilmedi. 2 bin 943 tablet ve bir sfenks, 1924-1942 yılları arasında parça parça Türkiye’ye geri dönebildi. 1987 yılında ise Almanya’da kalan 7 bin 400 tabletin iadesi sağlandı. Bu eserler Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde koruma altına alındı. Boğazköy Sfenksi ise iade edilmemişti.

Arena Game Center
YORUMLAR

+ 48 = 51

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.