Şeker Sektörünün Önemi
Video Haber – Şeker İş Sendikası Çorum Şube Başkanı Sefer Kahraman, Çorum Şeker Fabrikası Müdürü Cumhur Demirtaş, Vali Yardımcısı Osman Ebiloğlu, Şeker İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök ve Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vedat Bilgin birer konuşma yaptı
Şeker sektörünün sorunları ve özelleştirme konusu düzenlenen panelde masaya yatırıldı. Şeker İş Sendikası Çorum Şubesi tarafından organize edilen panele ilgi yoğun oldu. Şeker Fabrikalarının önemine dikkat çeken konuşmacılar Devlet şeker üretiminden el çekmemesi gerektiğini ifade ettiler.
Şeker İş Sendikası Çorum Şubesi tarafından organize edilen “Türkiye’de şeker pancarı tarımı ve şeker sanayinin dünü bugünü ve ülkemiz için önemi” konulu panel yapıldı. Panele ilginin yüksek olması ise dikkatlerden kaçmadı.
Çorum Ticaret ve Sanayi konferans salonunda saat 10.00’da gerçekleştirilen panel İstiklal Marşının okunmasıyla başladı.
Panelin açılış konuşmasını yapan Şeker İş Sendikası Çorum Şube Başkanı Sefer Kahraman, şeker fabrikaları çalışanları ile çiftçilerin sorunlarının aynı olduğunu ifade ederek, “El ele gönül gönüle verdiğimiz zaman bu sorunları çözeceğimize inanıyorum” dedi.
Daha sonra kürsüye gelen Çorum Şeker Fabrikası Müdürü Cumhur Demirtaş ise 1926 yılında yumurta toplayarak kurulan Şeker sektörünün artık yurt dışına anahtar teslimi fabrikalar yapar hale geldiğini söyledi.
Kamu kuruluşu oldukları için kendilerini yeterince ifade edemediklerini ifa eden Demirtaş, “Biz kabuğumuza çekildik ve kendimizi anlatamadık. Herkesi fabrikamıza davet ediyorum. Gelip ne kadar modern ve hijyenik ortamlarda üretim yaptığımızı görsünler” dedi.
Panelin açılış bölümünde konuşan Vali Yardımcısı Osman Ebiloğlu ise şeker sektörünün çok sağlam temeller üzerine oturduğunu dile getirerek, bundan dolayı da 1926 kurulan sektörün günümüze kadar büyüyerek geldiğini belirtti.
Açılış konuşmalarının ardından panelistler, Şeker İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök ve Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vedat Bilgin şeker sektörünün dünü bugünü ve yarını hakkında açıklamalarda bulundu.
Şeker İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, Türkiye’de şeker sektörü üzerine oynanan oyunların çözülmesi gerektiğini söyledi.
Şeker fabrikalarının özelleştirme süreçlerinin başlamasıyla birlikte şeker pancarı üretiminde de kota uygulanmaya başlandığını hatırlatan Gök, kotaların çiftçinin hergeçen gün daha az şeker pancarı üretmesine neden olduğunu belirtti.
Panelde son konuşmayı yapan Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vedat Bilgin’de şeker fabrikalarının özelleştirilmesine karşı olduğunu ifade ederek, “Eğer devlet bu fabrikaları bir şekilde satmak istiyorsa bunu sermayeye değil de çiftçilere veya bu alanda faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarına devretmelidir” dedi