“Şeker Fabrikaları Ülkenin Altın Yumurtlayan Tavuklarıdır”
Şeker Fabrikasının Satışına Tepki
“Şeker Fabrikaları Ülkenin Altın Yumurtlayan Tavuklarıdır”
Şeker-İş Sendikası Çorum Şube Başkanı Sefer Kahraman, Şeker Fabrikaları’nın özelleştirilmemesi gerektiğini bildirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu yanlışı göreceğini dile getiren Kahraman, yanlıştan dönüleceğine inandıklarını vurguladı. Kahraman ‘Şeker fabrikaları ülkenin altın yumurtlayan tavuklarıdır’ dedi.
İşçiler için kaygılanmadıklarını, fabrikaların özelleştirilmesiyle birlikte teker teker kapanacağını belirten Kahraman, Çorum’da bu yıl Şeker Fabrikası’nda toplamda 290 milyon TL’lik ödeme yapıldığını kaydetti. “Bacası tüten fabrikalarımız kapanmasın” diyen Kahraman, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla bu yanlıştan dönülebileceğine dikkat çekti.
Kahraman, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
BACASI TÜTEN DEVLET FABRİKALARI
“Çorum Şeker Fabrikamız maalesef yine özelleştirmeyle ilimizin ve ülkemizin gündemine düştü. Şeker Fabrikaları’ndan 14 tane fabrika Özelleştirme Yüksek Kurulu’nca özelleştirilmesi ve satılması amacıyla ilana çıkarıldı. 14 şeker fabrikasından bir tanesi de Çorum Şeker Fabrikasıdır. Fabrikamız ilimizde yıllardan beri savunduğumuz, ‘Çorum’da tek bacası tüten, çarkları dönen devletin tek kuruluşu’dur. Bundan önce iki defa özelleştirme kapsamına alındı. İkisinde de hukuk mücadelemizle kazandık.
BÖLGEYE KATMA DEĞER SAĞLIYOR
O tarihten bu tarihe fabrikamız üretimini sürdürerek Çorum ve bölgesine hizmet etmeye devam etmiştir. Fabrikamız ilimizde üretim, katma değer, istihdam sağlayan, bölgedeki çiftçiye büyük imkanlar sağlayan, Çorum’da ekonominin en ölü dönemlerinde bir canlılık katan, vermiş olduğu hizmetlerle sadece Çorum’a değil, bölgeye hitap eden bir fabrikadır.
KAYGIMIZ İŞÇİ DEĞİL, ÇORUM
Bu fabrikamızın böyle bir anda özelleştirilmesi, 15 günde satışa sunulması biz çalışanları endişelendiriyor. Fabrikamızın özelleştirilmesiyle ilgili Şeker İş Sendikası olarak mücadelemiz işçi kaygısından değil, bölgemizin istihdam ve katma değeri olan bu fabrikamızın böyle bir özelleştirmede imkanların Çorum’un elinden alınacağıyla ilgilidir. Fabrikamızda çalışan tüm arkadaşlarımızın emekliliği cebindedir. Kaldı ki, emekli olmasa bile devletimiz onları başka kurumlarda, değişik şekillerde çalıştırabilir.
290 MİLYON TL’LİK SİRKÜLASYON
Çorum’da 2017 yılı içerisinde fabrikamız 900 bin ton pancar işlemiş, 113 bin ton şeker çıkarılmıştır. Yine pancar çiftçilerimize 120 milyon TL para verilmiştir. Kamyoncu, nakliyeci esnafına 37 milyon TL para verilmiştir. Çorum’da toplamda Şeker Fabrikası’ndan 290 milyon TL’lik ödeme yapılmıştır. Bu para Çorum ekonomisinde harcanmıştır. Bu da Çorum esnafına, çiftçisine büyük katkı sağlamıştır. Yine işlemiş olduğumuz 113 bin ton şekerin karşılığı 315 milyon TL’dir.
ÖZELLEŞTİRİLEN FABRİKALARIN SADECE ENKAZI KALDI
Böyle bir kuruluşumuzun apar topar, hiç hesap yapmadan satılması, yıllardır özelleştirilen kuruluşa baktığımızda özelleştirme yapıldıktan sonra ne istihdam artmış, ne katma değer artmış, ne de çalışanların ne de bölgenin menfaatine olmuştur. Alan firmalar, şahıslar fabrikaların içerisini boşaltmışlardır. Çalıştırsalar bile hava kirliliğini, ekolojik dengeyi bozup kasasını yurt dışına götürmüştür. Ülkemize de sadece enkazı kalmıştır. Bugün de endişemiz budur. Şeker Fabrikamız Çorum’un ve ülkemizin altın yumurtlayan tavuğudur. Bu tavuğa hep beraber, Çorum’un esnafıyla, siyasetçisiyle, halkla birlikte karşı çıkmamız gerekiyor.
PANCAR HAVZASI OLARAK BÖLGE İLLERİNDEN GERİDEYİZ
5 yıl üretim garantisi varmış, bunların hiçbir bağlayıcı yanı yoktur. Alan firmaya biz, ‘Zarar etsen de bunu işletmeye devam et’ diyemeyiz. Fabrikamızın satış programına alındığında tüm fabrikalar tek tek çıkarıldı. Daha önce 6 fabrika, 5 fabrika olarak satışa çıkarılmıştı. Yanımızda Kastamonu, Kırşehir, Yozgat var. Fabrikamız modern olmasına rağmen pancar havzası olarak diğer illerden daha gerideyiz.
Şeker Fabrikamız 7 bin 500, 8 bin ton günlük pancar kesme kapasitesine sahip bir fabrika. Eğer biz fabrika olarak 1 milyon ton oranında pancar işleyemezsek şahıs da alsa, devlet de alsa bizim işlediğimiz şekerin maliyeti yüksek olacağından veya o kadar pancar ekim alanı bulamayacağımızdan dolayı ister istemez kapanma endişesini duyuyoruz.
İŞLENEN PANCARIN 500 BİN TONU İL DIŞINDAN GELİYOR
2017 yılında işlemiş olduğumuz şeker pancarının yaklaşık 500 bin tonu il dışından geliyor. İlimizden ekilen pancarlardan elde edilen bir miktardır. Kırşehir, Yozgat kendi pancarını gönderir mi? Ankara’dan bile bize pancar geliyor. Özelleşirse göndermeyecekler. Dolayısıyla bizim pancar ektirme şansımız azalacak. Bunları iyi etüt etmemiz gerekiyor.
CUMHURBAŞKANIMIZ GÖRECEK, BU YANLIŞTAN DÖNÜLECEK
Yıllardan beri hep söylüyoruz, ülke olarak biz pancardan şeker elde edecek miyiz, etmeyecek miyiz? Edeceksek bu kuruluşların satılması asla uygun değildir. Ekonomik değil, her yönüyle uygun değil.
Bir tarafta cumhurbaşkanımızın ‘Yerli olsun, milli olsun’ sözü var, diğer taraftan da uluslar arası dış güçler ekonomik olarak fabrikalarımızı almak istiyor. 200 yıldır nişasta bazlı bir şirketin raporu doğrultusunda fabrikalarımızın özelleştirilmesi elbette ki ne milli, ne de yerli oluyor. Bu yanlışın sayın cumhurbaşkanımız tarafından döndüreleceğine inanıyoruz.
Fabrikalarımız ülkemize istihdam olarak katkı sağlıyor. Kaba yem ihtiyacının yüzde 20’ye yakınını, yüzde 30’unu sağlıyorsa, bölgedeki köyden kente göçü önlüyorsa bu fabrikaların mutlaka bacasının tütmesi lazım. Bunun içinde sayım cumhurbaşkanımız eğer bir araçlardaki kadar cam filmi kadar değer veriyorsa, bu fabrikaların özelleştirilmesinin yanlış olduğunu görecek, duyacak ve döndüreceğini düşünüyoruz.
TÜM ÇALIŞMALAR DURDURULDU
Bizim fabrikalarımızda şuan her şey durduruldu. Modernizasyon, bakım, onarım her şey durduruldu. Bizim kampanyaya yetişebilmemiz için derhal değiştirilmesi gereken makinalarımız var. Geçici işçilerimiz çıkışta ve onları bir an önce iş başı yaptırıp bu arkadaşlarımızla birlikte fabrikalardaki işimizi, modernizasyonumuzu yapmamız lazım. Bunların hepsi şuanda ikinci bir emre kadar durduruldu. Bunların hepsi hem ülkemiz, hem de ilimiz için sorundur.”