SBS Yerine Gelen Yeni Sınav Sistemi Açıklandı
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı Açıkladı
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Seviye Belirleme Sınavı’nın yerine getirilecek yeni ortaöğretime geçiş sistemini açıkladı.
Yeni sistemde 2013-2014 eğitim öğretim yılından başlayarak 6 temel ders için 8. sınıfta öğretmen tarafından dönemsel olarak yapılan sınavlardan bir tanesi merkezi gerçekleştirilecek.
Sisteminde fen ve teknoloji, matematik, Türkçe, yabancı dil, din kültürü ve ahlak bilgisi ile inkilap tarihi ve Atatürkçülük dersleri, merkezi değerlendirme sistemi kapsamında olacak.
Merkezi değerlendirmeler iki yazılısı olan derslerden birincisi, üç yazılısı olan derslerden ise ikincisi olmak üzere yapılacak.
Ortaöğretime yerleştirmede, öğrencinin 6, 7 ve 8. sınıf yıl sonu başarı puanlarının aritmetik ortalamasının yüzde 30’u ile 8. sınıf ağırlıklandırılmış merkezi sınav puanının yüzde 70’inin toplamı, yerleştirmeye esas puanı oluşturacak.
Yeni sistemin sunumunda konuşma yapan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, yapılan değişikliğin “güncelleme” olacağının altını çizdi.
Bakan Avcı’nın konuşmasından satır başları şöyle; “İktidara geldiğimizde kararlı ve istikrarlı bir şekilde eğitim alt yapısını güçlendireceğimizi, sınav odaklı eğitim sistemimizi okul odaklı yapacağımızı beyan ettik.
Kısa vadede merkezi sınav sistemini kaldırıyoruz. Ortada test sınavlar yerine açık uçlu klasik sınavlar yapmayı, dağıtılan tablet bilgisayarlardan yararlanmayı ve yerleştirme yapmayı planlıyoruz. Uzun vadede ise sadece eğitim-öğretim süreci değil, sosyal, sanatsal sürecin de değerlendirdiği bir yaklaşımı hayata geçirmeye çalışıyoruz.
DERSHANELER KALKIYOR
2013-2014 döneminden itibaren okullara alternatif olarak çıkan kurumlara artık ihtiyaç duyulmayacak.
Eğitimin bir görev değil, ağır bir sorumluluk olduğunu hatırlatmak istiyorum. Sorumluluğumuz öğrencilerimize, ülkemize ve dünyamıza karşı. Herkesin bu sorumlulukla hareket etmesi gerektiğini bir kez daha vurgulamak istiyorum.
Yeni bir sınav getirmiyoruz, yeni hiçbir sınav getirmiyoruz. Sene içinde zaten yapılan yazılı sınavlardan her dönemde birer tanesini daha kontrollü yapacağız.
YANLIŞ-DOĞRUYU GÖTÜRMEYECEK
Öğrenciler okullarında sınavlarına girecek. Yanlışlar doğruyu götürmeyecek. Yazılı sınavları denetimli ve güvenli yapmaya çalışıyoruz.
Bu yıl 8. sınıflara uygulanacak. Önümüzdeki yıl 7., 6. sınıflara uygulanacak.
YENİ GÜNCELLEME YOLDA
Eğitim çok dinamik, güncellenmesi gereken bir alan. Daha iyi, daha sağlıklı olanı yakalayabilmek için… Her şey bununla bitmiyor, önümüzdeki yıllarda yeni güncellemeler olacak.
‘YENİ HESAPLAMA GETİRMİYORUZ’
Yeni bir hesaplama kriteri, yöntemi getirmiyoruz. Yine böyle yapılacak. Senede bir kez yapılan SBS kaldırılıyor. Sene içinde yapılan yazılılardan bazıları denetimli hale getiriliyor.
Müfredatın tüm okullarda eşit zamanlı yürütülmesini planlıyoruz.”
YENİ ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ MODELİ
* 8’inci sınıflara uygulanacak merkezi yazılılar 6 dersten yapılacak
* İki yazılısı olan derslerden ilki, 3 yazılısı olanlardan da ikincisi merkezi olarak düzenlenecek
* Sınavlar iki okul gününe yayılacak. O günlerde okullar tatil edilecek
* Sorular çoktan seçmeli olacak.
* 4 yanlış 1 doğruyu götürmeyecek
* İleride sınavlar, açık uçlu soruları da içerecek hale getirilecek
* Sınava giremeyen öğrencileri, telafi sınavlarına belirlenen merkezlerde girecek
* Liselere yerleştirmelerde 6, 7 ve 8’inci sınıf yıl sonu başarı puanlarının ortalamasının yüzde 30’u ile 8’inci sınıf ağırlıklandırılmış merkezi sınav puanının yüzde 70’inin toplamı kullanılacak
* Yıl sonu başarı puanı, not ile değerlendirilen tüm derslerin ağırlıklı yıl sonu puanlarının o dersin haftalık ders saati sayısı ile çarpımının o sınıfa ait haftalık ders saatleri toplamına bölümünden elde edilen puanı ifade edecek.
* Fen ve Teknoloji, Matematik, Türkçe, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ile İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersleri, merkezi değerlendirme sistemi kapsamında olacak.
* Merkezi değerlendirmeler iki yazılısı olan derslerden birincisi, üç yazılısı olan derslerden ise ikincisi olmak üzere yapılacak.