Şaka Yapmışlar !
Elektrikte indirim kararı geri çekildi
EPDK’nın elektrikte şoke eden kararı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu, elektrik fiyatlarında 1 Temmuz’dan itibaren geçerli indirim kararını geri çekti. EPDK’nın tüketicilerde şok etkisi yaratan ve mizah konusu olan kararın gerekçesini açıklamadı
Edinilen bilgiye göre, Kurul, abone gruplarına göre yüzde 3,2 ile yüzde 4,49 arasında değişen indirim kararını, TETAŞ’ın maliyet artışlarının yansıtılmasına ilişkin talebi üzerine geri çekerek, mevcut tarifenin devamına karar verdi.
Buna göre, elektrikteki mevcut tarifeler Temmuz, Ağustos, Eylül aylarında da devam edecek. EPDK, 23 Haziran 2010 tarihinde elektrik fiyatlarını, abone gruplarına göre yüzde 3,20 ile yüzde 4,49 arasında değişen oranlarda ucuzlatma kararı almıştı.
21 elektrik dağıtım şirketinin yeni perakende elektrik satış tarifelerinin görüşülerek karara bağlayan Kurul, bu kapsamda 1 Temmuz’dan itibaren geçerli olmak üzere dağıtım şirketlerinin sattıkları sanayi elektriğinin fiyatında yüzde 3,89, konutlarda kullanılan elektriğin fiyatında da yüzde 3,65 oranında indirime gitmişti.
Buna göre ”dağıtım şirketlerinden enerji alan sistem kullanıcılarının”, fon ve vergiler hariç olmak üzere, tek terimli tarifelerde, orta gerilim sanayi elektriğinin kilovat saat fiyatı 18,434 kuruştan 17,716 kuruşa, mesken elektrik fiyatı da 21,659 kuruştan 20,869 kuruşa düşmesi öngörülüyordu.
1 Temmuzdan itibaren 3 ay süreyle geçerli olacak indirim ile ticarethane elektrik fiyatı da yüzde 3,77 oranında azalışla 25,238 kuruştan 24,286 kuruşa düşmesi, doğrudan dağıtım şirketinden enerji alan iletim sistemi kullanıcısı tüketicilere de indirimin yüzde 4,49 oranında yansıması bekleniyordu.
FATURA GELMEDEN ELEKTRİK KESİLİYOR
YEDAŞ görevlilerinin herhangi bir fatura ve ihbarname gelmeden abonelerin elektriklerini kesmesi ve sayaçlarını mühürlemesi de tepki çekiyor.
Sık sık yaşanan elektrik kesintilerinden bıkan vatandaşlar bu kez de fatura ve ihbarnameler yüzünden mağdur oluyor. Herhangi bir fatura bildirimi yapılmamasına karşın, elektriklerinin kesilmesine şaşıran vatandaşlar, görevlilere tepki gösteriyor. Elektriği kesilen bir abonenin borcunu yatırması durumunda elektriğin tekrar açılması bir günü buluyor. Bu süre içinde elektrik kullanamayan abone aynı zamanda “açma-kapama ücretini” de ödemek zorunda kalıyor.
TÜKETİCİ HAKLARINA AYKIRI
Tüketici Hakları Derneği Başkanı Turhan Çakar, tüketicinin borcunu araştırmak zorunda olmadığını belirterek, “Fatura postada kayboldu diye buradan doğacak sorumluluğu tüketicinin üzerine atmak kabul edilemez bir durum” dedi. Herhangi bir bildirim yapmadan verilen kamu hizmetin durdurulmasının söz konusu olamayacağını ve bu durumun tüketici haklarına aykırı olduğunu anlatan Çakar, “Bildirim yapılması gerekir. Ama ‘Biz bildirim yaptık, size ulaşmadı’ deniyorsa, onu da sorgulamak lazım. Nasıl bir bildirim yaptınız, neyle yaptınız, tüketiciye neden ulaşamadınız? Elektriği kesilenlerden açma-kapama bedeli altında para alınıyor. Bu kabul edilemez bir durum” diye konuştu.