Sağlık Çalışanlarından Yeni Sağlık Tasarısına Tepki
Çorum Tabip Odası Başkanı Özgür Koçak, “Hekimleri anlamayan bir yapı söz konusudur” derken, Çorum Aile Hekimleri Derneği Dr. Veli Nayman ise aile hekimlerine yönelik verilen sözlerin tutulmadığını, aile sağlığı merkezlerinin tükenme noktasında geldiğini ifade etti.
Sağlık Çalışanlarından Yeni Sağlık Tasarısına Tepki
Çorum Tabipler Odası ve Çorum Aile Hekimleri Derneği, mecliste görüşülen yeni sağlık yasasına tepki gösterdi.
Çorum Tabip Odası üyeleri ile Çorum Aile Hekimleri Derneği üyeleri, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) görüşülmeye başlayan yeni sağlık yasası tasarısına tepki göstermek amacıyla bir araya geldi.
Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi poliklinikleri önünde gerçekleştirilen basın açıklamasında Çorum Tabipler Odası ve Çorum Aile Hekimleri Derneği, sağlık sistemi, hekimler ve aile sağlığı merkezleri konularını ele aldı.
Hastane Çalışanlarından Destek
Basın açıklaması sırasında hastane çalışanları da alkışlarıyla yeni düzenlemeye tepki gösteren sağlık çalışanlarına destek verdi.
“Bilgisiz Olduklarını Bize Göstermişlerdir”
Çorum Tabip Odası Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Özgür Koçak, “Unutmayınız ki bu ülkede hekim sorunu yoktur, aksine hekimleri anlamayan, hekimleri sorun olarak göstermeye çalışan bir yapı söz konusudur” diyerek hekimlerin hak ettikleri değeri ve ilgiyi görmediklerinin söyledi.
Sağlık idarecilerine seslenen Koçak, “Sağlık hizmetlerini bütüncül, birleştirici modern bir hizmet anlayışı yerine parayı bütçeden mi ödeyelim diyen idareciler; modern anlayıştan uzaklaşarak hekimlere karşı kör, duyarsız ve hatta şimdi de bilgisiz olduklarını bize göstermişlerdir “ifadelerini kullandı.
“Sağlık Sisteminin Sağlığı Bozulmuştur”
Koçak, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Sizlerinde bildiği gibi sağlıkta 375 no’lu kanun hükmünde kararname değişiklik yapılmasına dair bir kanun teklifi var ve plan ve bütçe komisyonunda görüşülmektedir. Ne acıdır ki sağlıkla alakalı ne kadar kötü durumda olduğumuzu anlamak için komisyon tutanaklarını okumak yeterli görünüyor.
Bu ülkede doktor olabilmek için ülkenin en çok ve en uzun çalışanları olarak ve atandıktan sonra en fazla çalışan, gecesi gündüzü belli olmayan hekimler için hakkımız bu mudur?
Sağlık sisteminin sağlığı bozulmuştur. Hekimler mutsuzdur ve huzursuzdur. Koruyucu hekimlik hizmetlerinde ülkemizi OECD ülkeleri arasında sokan birçok ölçüde Avrupa standartlarında hizmet veren aile hekimlerinin çalışma sisteminde yine birçok problem bulunmaktadır. Bu anlayış ile aile hekimliği sisteminin devam etmesi mümkün değildir. Zorluk derecesi hem eğitim alınan üniversiteye girişte hem de eğitim sürecinde çok yüksek olan, yapmış olduğu meslek zanaat olarak tanımlanan biz hekimlerin değersizleştirilmesi ve görmezden gelinmesi bizleri üzmektedir. Ayrıca bu yaklaşım halk sağlığı açısından da problem yaratmaktadır. Bir hekimin karşınıza çıkabilmesi için üniversiteyi en yüksek puanlarla kazanmayı başarıp, üstüne pek çok zorlu sınavın ve eğitimin olduğu en az 6 yıllık eğitimi bitirmesi gerekmektedir. Yani bu ülkede doktor olabilmek için ülkenin en çok ve en uzun çalışanları olarak ve atandıktan sonra en fazla çalışan, gecesi gündüzü belli olmayan hekimler için hakkımız bu mudur? Bunca eğitim, emek, çaba, sınavlar… Hakkımıza düşen değersizleştirilmek midir? Sorunlarımız kanun hükmünde kararnameler hazırlanırken ilgililere ya anlatılmamış ya tam olarak anlatılamamış veya dikkate alınmamıştır.”
Türkiye’deki sağlık sisteminin esas sorununun “hekimleri anlamayan yöneticiler” olduğuna dikkat çeken Özgür Koçak, “Unutmayınız ki bu ülkede Hekim sorunu yoktur aksine hekimleri anlamayan hekimleri sorun olarak göstermeye çalışan bir yapı söz konusudur. Biz hastaların sıra beklemeden, modern, bilimsel temele dayanan ve hak ettikleri şekilde tedavi olmalarını istiyoruz. Bizim bu demokratik hak arayışımızda halkımızın desteği çok önemlidir. Burada bizi destekleyen, doktoruna sahip çıkan, kendi memleketinde tedavi olma hakkından vazgeçmeyen ez cümle doktorsuz kalmak istemeyen halkımıza desteklerinden dolayı teşekkürü bir borç biliriz. Halk nitelikli ve modern bir sağlık hizmetini almak için hekimlerinin yanında olmalıdır. Hastalar randevusuz hastaneler hekimsiz kalmasın. Halkımızın sağlığı ilkemiz, devletin varlığı ise ülkümüzdür” dedi.
“Aile Hekimlerine Yönelik Verilen Sözler Tutulmadı”
Daha sonra Çorum Aile Hekimleri Derneği Dr. Veli Nayman da bir konuşma yaptı. Aile hekimlerine yönelik verilen sözlerin tutulmadığını vurgulayan Nayman, uygulanan politikalarla aile sağlığı merkezlerinin tükenme noktasına geldiğini söyledi. Nayman, “Aile sağlığı çalışanı olmayan, kirası, elektriği, personel hak edişi ödenemeyen, medikal malzemesi temin edilemeyen aile hekimliği sisteminin bitme noktasında olduğunu göremeyen yaklaşım tam bir hayal kırıklığı olmuştur. Tüm dünyada sağlık hizmetlerinin temelini teşkil eden koruyucu hekimliği önemini anlamak bir yana, kişiye ve topluma yönelik sağlık hizmetlerini sunan hekim, ebe ve hemşireleri görmezden gelen liyakatten yoksun yaklaşım, ileriye yönelik sağlık alanında sürekli sınıfta kalacağımızı göstermektedir” dedi.
“Aile Hekimleri Mutsuz Ve Umutsuz”
Aile hekimlerinin mutsuz ve umutsuz olduğunun altını çizen Nayman, “Aile hekimleri mutsuz ve umutsuz. Anayasal olmayan mevzuat değişiklikleri ile düzenleyici olma vasfından uzaklaşan ve tam anlamıyla ceza yönetmeliği haline gelen arapsaçı bürokratik inat, neredeyse 10 yıldır hekimleri iş bırakmak gibi bir çözümde ısrarcı olmaya itmiş ve tarihin en kutsal mesleğini icra eden hekimler kendilerini ifade edebilecek bürokratları mumla aramakta, süregelen dava dilekçeleriyle dertlerini ancak mahkemelerde hakimlere anlatabilmektedir. Aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanları, hiç olmadığı kadar istifa seçeneğini düşünecektir” şeklinde konuştu.