Puduhepa’nın Hikayesi Dünyayla Buluşuyor
İstanbul’da bir dernek, Hititlerin kraliçesi Puduhepa’yı dünyaya tanıtmak için çalışma başlattı. Etkinlikte Tarihçi-Yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı da bir sunum yaptı.
Puduhepa’nın Hikayesi Dünyayla Buluşuyor
Çorum’un barışa dair kültür mirası yurt dışında tanıtılıyor. Anadolu’nun bilinen ilk kadın kahramanı, Hitit ülkesinin barış kraliçesi Puduhepa’nın hikayesi dünya ile buluşuyor.
Demet Sabancı Çetindoğan, barış ve kadın odaklı anlamlı bir tanıtım projesine imza atıyor. Çetindoğan’ın başkanı olduğu Türkiye Ortak Nesiller Entegrasyonu (T-ONE) Derneği 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Anadolu’nun bilinen ilk kadın kahramanı, tarihin ilk barış antlaşması KADEŞ’e mührünü basan Hitit ülkesinin barış kraliçesi Puduhepa’yı dünyaya tanıtmak için çalışma başlattı.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle Anadolu’nun bilinen ilk kadın kahramanı, tarihin ilk barış antlaşması KADEŞ’e mührünü basan Hitit Ülkesinin Barış Kraliçesi Puduhepa’yı tanıtmak amacıyla toplantı gerçekleştirildi. Kadın gücü ile toplumsal dönüşümün hedeflendiği projede ilk adım da “8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde atıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çorum Valiliği ve Çorum Belediye Başkanlığı’nın destekleri, Çorum İş Kadınları Derneği ile Hitit Üniversitesi işbirliğinde ve T-ONE Derneği organizasyonundaki etkinlik, Pera Palas Otel’de düzenlendi.
Savaşın değil barışın simgesi Hitit Kraliçesi Puduhepa için etkinliğe çok özel ve etkileyici bir başlangıç yapılarak girildi. Ünlü Besteci ve Müzisyen Can Atilla tarafından bestelenen “Puduhepa Dans Süiti”, Türkiye’nin altın madalya sahibi Baş Balerini Özge Başaran’ın muhteşem dansı eşliğinde ilk kez sunuldu.
Müzik ve dans gösterileriyle başlayan program protokol selamlama konuşmalarının ardındanünlü tarihçi yazar ve T-ONE Derneği Danışma Kurulu Başkanı Prof.Dr. İlber Ortaylı ve Araştırmacı Doğa Taşlardan’ın seminerleriyle devam etti.
“Hukuk Sistemleri Mükemmel Olan Bir Devletti”
Programda bir sunum yapan Prof. Dr. İlber Ortaylı, Puduheba adının ebedileşmesi ve yaşatılması gerektiğini ifade etti. Ortaylı, “Puduhepa eski çağ dünyasına ve bazı kalıplara farklı bakmamız gerekiyor. Tarihte her zaman güçlü kadın bir üye vardır, Puduhepada bunların arasında. Hititliler zamanında astronomi ve matematik alanlarında iyi olan hukuk sistemleri mükemmel olan bir devletti. Kendi dillerinin yanı sıra başka dilleri de biliyor ve okuyabiliyorlardı. Tabletin önünde hiyeroglif ile hükümdar resmi yer alırken arkasında da Puduhepa metni vardı” dedi.
Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın da yaptığı konuşmada programın ortak noktasının Çorum olduğunu ifade ederek “Çorum, denilince 7-8 bin yıllık bir tarih akla gelir. Çorum, denilince akla barış gelir, kardeşlik gelir. Çorum, deyince akla kadirşinaslık gelir, vefa gelir. Çorum denildiğinde akla böyle güzel ve bugün insanlığın muhtaç olduğu değerlerin gelmesine vesile olan pek çok nedenimiz var. Sosyal hayata, ekonomiye, tarıma ve uluslararası ilişkilerden diplomasiye kadar insan hayatını ilgilendiren temel konularda eşsiz bir medeniyetlerden biri olan Hititlerdir” diye konuştu.
T-ONE Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Demet Sabancı Çetindoğan ev sahipliğinde yapılan etkinliğe, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Hatice Dilek Karakuzu, Çorum Valisi Mustafa Çiftçi ve eşi Azime Çiftçi, Çorum Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın ve eşi Feyza Aşgın, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk ve eşi Nilgün Öztürk, Çorum İşkadınları Derneği Başkanı Semrin Kaleli ve yönetim kurulu üyeleri, Hitit Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nurcan Baykam, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Eskiçağ Dilleri ve Kültürleri Bölümü, Hititoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Meltem Doğan-Alparslan, Danışman Şef MaximillianThomae, DEIK Afrika Komitesi Başkanı Volkan Yılmaz ve T-ONE Derneği Onursal üyesi Çiğdem Simavi, Başkan Yardımcısı Sevda Elgiz ve yönetim kurulu üyeleri katıldı.