‘Pazarda Fiyatlar Alım Gücümüzün Üstünde’
‘Pazarda Fiyatlar Alım Gücümüzün Üstünde’
Çorum’da Kale Mahallesi’nde Salı günleri kurulan Salı Pazarı’nda vatandaşlar ve esnaf gazetemize konuştu. Pazarın durumunu değerlendiren hem vatandaş hem de esnaf alım gücünden şikayetçi.
Kentte haftanın altı günü kurulan pazarlarından birisi de Kale Mahallesi’nde bulunan Salı Pazarı. Her ne kadar diğer pazarlara oranla küçük görünse de bölge halkı, sebze ve meyve alışverişlerini bu pazardan yapamaya çalışıyor.
Gazetemiz muhabiri de pazarın nabzını tuttu. Hem vatandaşlar hem de esnaf, fiyatların pahalı olduğunu belirtirken, alım gücüne dikkat çekti, sorununun kaynağının bu olduğunu ifade etti.
Özellikle emekli ve asgari ücretle çalışan vatandaşlar, aldıklara zamlara oranla yapılan zamların orantısız olduğunu vurguladı.
Pazarda hem esnafın hem de vatandaşların düşünceleri şöyle:
Pazar Esnafı Cuma Bürü
Pazarın durumu şuan iyi değil. Millette para yok. Millette alım gücü yok. İnsanlar asgari ücretle çalışıyor. İnsanlar doğalgaz mı ödesin, kira mı ödesin, çocukların eğitimine mi harcasın? Adam özel sektörde çalışıyor ne yapacak? Bu milletin hali ne olacak? Benim arazim var ekemiyorum. Zarar ediyorum. Zarar edeceğime boş dursun daha iyi. Bırakacağım ben bu işi. Köylü ağlıyor. İşçiler günlük ücretlerini alamıyor.
Pazarda Esnaf Fidan
İşlerimiz iyi değil. Alım gücümüz yok. Ürün alamıyoruz. Satmaya satamıyoruz. Millette de alım gücü yok. Ortalık çok pahalı insanlar zor durumda. Yine de Allah razı olsun Tayyip baba maaşlarımızı yükseltti. Biraz daha destek çıkarlarsa iyi olur.
Pazar Esnafı Erdoğan Ateş
Pazarda kış dönemi olduğu için alışveriş olmuyor. Fiyatlar da biraz yüksek. Kış dolayısıyla faturalar da artıyor. Dolayısıyla milleten fazla bir şey de beklemiyoruz. Her pazara çıkıyorum. Tüm pazarlar aynı. Salı pazarlarına esnaf az geliyor. Fiyatlarda değişiklik olmuyor. Fiyatlar Antalya’da sorunlar yaşandığı için buraya da yansıyor. Kış dönemi böyle geçecek. Maliyetler yükseliyor.
Sevim Dağcı
Pazarlar çok pahalı. Sebzelerin yanına yaklaşılmıyor. En kötü sebzenin kilosu 10 lira 20 lira. Marul 10 liradan aşağıya düşmüyor. Bu fakir, fukara ne yapacak? İş yok. Her pazara gidiyoruz. Millet çantasını doldurmadan pazardan ayrılıyor.
İbrahim Gösterir
Pazar bizim alım gücümüzün epey üstünde. Bir tane yeşil soğan 10 lira. Ben emekliyim. Maaşımıza yapılan zamla ürünlerin fiyatlarının artışı arasında bir orantısızlık var. Ürünlere daha çok zam geliyor. Dolayısıyla ihtiyaçlarımızı görmekte zorlanıyoruz. Üreticinin desteklenmesi gerekiyor. Pazara gelen malların fiyatının düşük olması için gübrede, sulamada, diğer olanaklarda çiftçilere destek olunması gerekiyor. Türkiye’de yanlış politikalar nedeniyle köyden insanlar kentlere taşındı. Köylerde yaşayan oranı yüzde 6 civarında. Bu insanların tarımdan kopması anlamına geliyor. Köye dönüşe özendirecek politikaların hayata geçirilmesi gerekir diye düşünüyorum.
Recai Eke
Her gün zam geliyor. Günlük gelen zamlara göre vatandaşa yansıyor. Vatandaş ne yapsın. Pazarcı esnafı da zor durumda. Ürün bulmak da zor satmak da zor. Ekonomi iyi değil. Ekonominin düzeltilmesi lazım. Bu pahalılıkta ekonomi düzelmeden ileriye gidemeyiz.
Pazar Esnafı Yasin Topal
Şuan kış aylarında olduğumuzdan dolayı yazın gibi olmuyor. Normalde bir araba mal satıyorsak şuan yarım araba satabiliyoruz. Aşırı bir yoğunluk yok. Pazarın geneli ucuz. Yaza göre bazı sebze ve meyveler şuan daha ucuz. Pazarların üstünün kapatılması iyi olur. Pazarların birkaç tanesinin küçültülmesi gerekiyor. Çorum’a haftanın her günü pazar çok. Salı pazarı boş. Bu halkın Cumartesi ya da Çarşamba’ya gelmesi mantıklı olur.