Pandeminin Öğrenciler Üzerindeki Psikolojik Etkisi Araştırılıyor
İl Milli Eğitim Müdürü Yakup Sarı, koronavirüs (Covid-19) pandemisinin öğrenciler üzerindeki yarattığı psikolojik ve sosyal etkiyi araştırmak amacıyla analiz çalışması başlattı.
Yapılan araştırmayla ilgili bir açıklama yapan İl Milli Eğitim Müdürü Yakup Sarı, bugüne kadar 7 bin 500 öğrencinin bu araştırmaya katıldığını kaydetti.
Sarı, “İçinde bulunduğumuz uzaktan eğitim döneminde 1-12. Sınıf öğrencilerimizin Covid-19 Pandemi Sürecinden psikolojik olarak etkilenme durumlarını, ailelerinin kullandıkları başa çıkma mekanizmalarını, öğrencilerin travma algılarını değerlendirmek için iki ayrı Google-Form oluşturduk. Bu formlarla Çorum ilinde eğitim alan öğrenci ve velilerinin travma algıları ve kullandıkları psikososyal destek biçimleri hakkında alan taraması hedeflenmektedir. Çalışmanın yayınlandığı ilk 2 günde 2500 e yakın form dolduruldu, bu demek oluyor ki yaklaşık 7500 öğrenci ve anne-babaya iki gün gibi kısa bir sürede ulaşıldı” diye konuştu.
Sarı, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Bu çalışma tamamen gönüllük esasına dayalıdır. Çalışmada kullanılan ölçekler için uzmanlardan izinleri alınmış olup ölçekler sistem üzerinden kullanılacaktır.
Sistem üzerinden kullanılacak ölçeklerde 1-6. Sınıf Öğrencilerde Travma Süreci Değerlendirmesi: Kişisel Bilgiler Formu, Çocukluk Çağı Travma Sonrası Duygusal Stres Formu, Travma Sonrası Büyüme Envanterinden oluşmaktadır. Bu form tamamen velinin doldurduğu bir form olacaktır. Anne ve babaların ayrı ayrı dolduracağı kısa ölçeklerden oluşmaktadır.
Sistem üzerinden kullanılacak diğer ölçekte 7-12. Sınıf Öğrencilerde Travma Süreci Değerlendirmesi: Kişisel Bilgiler Formu, Travma Sonrası Stres Bozukluğu Kısa Ölçeği, Travma İle Başa Çıkma Algısı ölçeğinden oluşmaktadır. Bu form öğrencinin ve velinin beraber doldurduğu bir form olacaktır. Anne ve babaların ayrı ayrı dolduracağı kısa ölçeklerden oluşmaktadır. Form sonuçları hem grafikler, hem istatistiksel olarak alınabilmektedir.
Bu çalışmamızla ilimizde eğitim alan öğrenci ve velilerinin travma algıları ve kullandıkları psikososyal destek biçimleri hakkında alan taraması yapılarak rehberlik servislerince daha etkili ve işlevsel çalışma yöntemleri belirlenmiş olacaktır. Diyerek çalışmanın İlimize katkı sunmasını temenni ediyor, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”