DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Çorum °C
Çorum
°C
°C
°C
°C
°C

Pancarda Tehlike Sinyali

Pancarda Tehlike Sinyali
Özden Gazetesi Yayınları
06.02.2016
515
A+
A-

Pancarda Tehlike Sinyali

Şeker pancarının ölüm fermanı olarak nitelendirilen Kanun Tasarısı Meclis’e geliyor. 2013 yılında Meclis’e gönderilen ancak tepkiler üzerine yasalaştırılamayan Şeker Kanun Tasarısı yeniden Meclis gündemine gelecek.

Tasarının, 2013 yılındaki hali ile Mart ayında meclise gönderilmesi bekleniyor. Hükümetin Eylem Planı’nda da Şeker Kanun Tasarısı’nın yasalaştırılması vaatler arasında bulunuyordu.

Tasarının TBMM ne gelecek olması karşısında pancar üreticisinin birliği olan Pankobirlik ve Çorum Pancar Ekicileri Kooperatifinin nasıl bir tavır alacağı merak ediliyor. Pancar üretimi yapılan Çorum’da Milletvekilleri tasarı karşısında nasıl tavır alacak sorusu da gündemde.

2013’teki haliyle Şeker Kanun Tasarısı, şeker sektöründe köklü değişiklikler öngörüyor. Tasarının yasalaşmasıyla birlikte sektör yeniden dizayn edilecek. Şeker pancarının ölüm fermanı anlamına gelen tasarı ile nişasta bazlı şekerlerin kotası daha da yükseltilerek pazar payı artırılacak. Buna karşılık orta vadede şeker pancarının pazar payını daralarak, pancar üreticisi mağdur edilecek.

Mevcut durumda nişasta bazlı şekerlerin kotası yüzde 10 ve bunu yüzde 50 arttırma eksiltme yetkisi Bakanlar Kurulunda iken, tasarı ile nişasta bazlı şekerlerin kotası yüzde 15’e çıkarılacak. Bu yüksek kotaların iptali için de artık kimse hukuk mücadelesi veremeyecek.

Yüzde 15 NBŞ kotası, pancar şekeri sanayinde yaklaşık 125 bin ton şekere karşılık geliyor. Bunun tarımsal üretimdeki şeker pancarı kaybı ise 900 bin ton. Bu rakamlara göre yaklaşık 10 bin pancar üreticisinin, pancar üretiminden bir daha yapmamak üzere çekileceği iddia ediliyor.

Küspe, nakliye ve yem sanayi ile hayvancılık gibi yan sektörlere etkisi bir yana, pancar üreticisinin tarımsal hâsıla kaybı her yıl 100 milyon doları bulacak.

Tasarı ile birlikte şeker pazarı, gıda şekeri ve gıda dışı şeker diye ikiye bölünecek ve gıda dışı kullanılacak şeker kotasız üretilecek. Denetimlerin yetersizliği ise burada kayıt dışılığı teşvik ederken, pancar üretimini de tehdit edecek.

 

Arena Game Center
YORUMLAR

23 − = 14

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.