‘Özgüven, Her Şeyin Anahtarı’
Üniversite için sınav heyecanı başlıyor. Cumartesi ve Pazar günleri Türkiye’de yaklaşık üç milyon öğrenci hayalleri için ter dökecek. Gazetemiz muhabiri de Pınar Eğitim Kurumları Rehber Öğretmenleriyle görüştü, sınav öncesi ve sınav anında yapılması gerekenleri derledi.
‘Özgüven, Her Şeyin Anahtarı’
Milyonlarca öğrencinin gireceği Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) için geri sayım başladı. Yaklaşık bir yıldır bu sınav için hazırlanan öğrenciler, hafta sonu hayallerindeki üniversiteye kavuşmak için ter dökecek. Peki, sınav öncesi ve anında ne yapılmalı? Pınar Eğitim Kurumları Rehber Öğretmenleri, yapılması gerekenleri gazetemize anlattı.
Yaklaşık üç milyon aday, 18 Haziran Cumartesi ve 19 Haziran Pazar günü hayalinde üniversite için sınava girecek. Üniversite sınavına sayılı günler kala sınava girecek öğrenciler büyük stres ve heyecan yaşıyor. Peki, uzun bir maratonun ardından emeklerinin karşılığını almak isteyen öğrenciler sınavlar öncesinde ve anında ne yapmalı? Son gün nasıl geçirilmeli? İlk defa üniversite sınavına girecekler ne yapmalı?
Bu soruların cevabını Pınar Eğitim Kurumları Rehber Öğretmenleri Engin Kantemir, Serkan İçbudak ve Mustafa Şakar, yanıtladı.
İşte konusunda uzman üç rehber öğretmenin tavsiyeleri:
“Çorumlu gençlerimize sınav öncesinde birtakım önerilerde bulunmak istedik. Her şeyden önce bu sınavın sadece bir sıralama sınavı olduğunu unutmamaları gerekir. Bu tür sınavlar sizin karakterinizi, kişiliğinizi, nasıl bir insan olduğunuzu ya da daha farklı şeyleri ölçmez 12 yıl boyunca aldığınız eğitimle alakalı temel yeteneklerinizi ölçen bir sınavdır, bunun haricinde daha farklı anlamlar yükleyip kendinizi üzmemenizi tavsiye ederiz.
Her şeyden önce kendinize güvenin. Özgüven, hemen hemen her şeyin anahtarıdır. Özgüven sayesinde başarısızlık, korku olmaktan çıkabilir. Sınavdan 1- 2 gün önce fiziksel ve zihinsel dinlenmeye geçilmelidir. Yorucu fiziksel aktivitelerden kaçınılmalıdır. (Dağ yürüyüşü, halı sahada maç, ata binmek vb.) Sınav gecesi ılık bir duş alıp uyumak yararlı olacaktır. Sağlıklı bir uyku için uygun saat ve doğru bir yer seçilmelidir. Her türlü olumsuz düşünceden uzaklaşmaya çalışarak uyumak, başarı için önemli bir adımdır.
Sınav Öncesi Ne Yapılmalı?
Sizi olumsuz etkileyecek kişi ve faaliyetlerden uzak durun. Sevilen insanlarla olumlu şeyler konuşmak moralinizi ve motivasyonunuzu arttıracak, başarılı olmanız için sizi tetikleyecektir. Sınavdan önce sınav yerinizi mutlaka görünüz. Sınav yeri tam olarak öğrenilmeli. Sınavdan birkaç gün önce sınava girilecek okulu bulup öğrenmek, sınav günü adres arama ve geç kalma stresini engelleyecektir. Sınav öncesinde sınav giriş belgesi, kimlik kartı, su hazır bulundurulmalıdır.
Beslenmeye Dikkat
Sınav günü giyilecek kıyafetlerin önceden hazırlanmasına ve bu giyeceklerin rahat ve konforlu olmasına dikkat edilmelidir. Sınav gününden önce o gün metabolizmanın tepki vermesine sebep olacak yağlı, ağır ve çok soğuk yiyeceklerden uzak durmak gerekir. Sınav sabahı trafik dikkate alınarak erken çıkılmalıdır. Sınav öncesi derin nefesler alarak rahatlamaya çalışmak ve kısa yürüyüşler yapmak faydalı olacaktır.
Sınav Anında Yapılması Gerekenler
Sabah erken kalkın. Sınav giriş belgesinin o güne ait olduğuna emin olun(TYT,AYT,YDT vb.). Sınav mekanı ve saatini kontrol edin. Dengeli bir kahvaltı yapın, riskli yiyecekler yemeyin. Evden ayrılmadan önce sınavda bulundurmanız gereken her şeyi aldığınızdan emin olun (Nüfus cüzdanı, sınav giriş belgesi, su vb.). Normal süreden daha erken yola çıkmanız iyi olacaktır. Çevrenizde panik yapan insanlar varsa onlardan kaçının. Sınav başlamadan önce tuvalete gidin.
Belli bir bölüm ve soru üzerinde planladığınızdan daha fazla zaman harcamayın.
Deneme sınavlarında test çözüm sırası olarak nasıl bir yol izledi iseniz sınav anında da mutlaka aynı yolu kullanın. Nitekim dere geçilirken at değiştirilmez.
Sınavın her dakikasını kullanın. Soruları cevapladığınızda vaktiniz kaldıysa cevap kâğıdını teslim etmeden önce cevaplarınızı gözden geçirin.
TYT’den sonra sınavla ilgili değerlendirmeden uzak durulmalıdır çünkü ertesi gün AYT ve YDT sınavını olumsuz olarak etkileyebilir.
Vazgeçmeyin, mazeret bulmayın, sabırlı olun, sorunları öngörün, bir yol bulun. Başarılar.”